Hurra mam bloga ! Stało się, w nadmiarze wolnego czasu postanowiłam założyć bloga.
Po kilku miesiącach szukania pracy w zawodzie, postanowiłam, że wiedza,którą udało mi się zdobyć przez wiele lat nauki, nie zmarnuje się zapominania w poszukiwaniu pracy oraz innych problemach dnia codziennego. I tak właśnie powstaje mój blog prywatnych notatnik dietetyka i technika żywienia.Pierwszy wpis postanowiłam, że będzie on o definicji diety.
Specjalny sposób żywienia, uwzględniający ilość i jakość spożywanych pokarmów. Dieta ma na celu dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych z jednoczesnym dostosowaniem ich podaży do możliwości trawienia, wchłaniania i metabolizowania przez zmieniony chorobowo organizm. jest modyfikacją racjonalnego sposobu żywienia ludzi zdrowych. Modyfikacja ta polega na ograniczeniu bądź zwiększeniu jednego lub kilku składników w dziennej racji pokarmowej z uwzględnieniem szczegółowych zaleceń dotyczących stosowanych technik kulinarnych.
Dieta jest to racjonalny sposób odżywiania się. Stanowi nieodłączny element życia każdego człowieka, jest bardzo ważna w prawidłowym rozwoju organizmu ludzkiego. Istotna dla uniknięcia wszelkich chorób związanych z odżywianiem się. Często słysząc to pojęcie przychodzi nam na myśl odchudzanie. Definicja „diety” jest jednak zupełnie inna i odnosi się do sposobu odżywiania, do tego, co jemy i pijemy w ciągu dnia. Dlatego też można powiedzieć, że każdy z nas (a nie tylko osoby odchudzające się) stosuje jakąś dietę. Aby zachować zdrowie i utrzymać prawidłową masę ciała należy zwracać uwagę na 2 aspekty: na to, co jemy i ile jemy.
Dieta polega na dostosowaniu ilości i jakości produktów spożywczych. Właściwa dieta powinna dostarczać optymalnej, dostosowanej do indywidualnych potrzeb danego organizmu, ilości i jakości niezbędnych składników przemiany materii i energii. Ustalenia właściwej diety dostosowanej do indywidualnych potrzeb, z uwzględnieniem wieku, stanu zdrowia, trybu życia, rodzaju pracy, dokonuje się w oparciu o zasady dietetyki.
W Polsce obecnie zalecaną dietą przez ministerstwo zdrowia jest dieta śródziemnomorska zbudowana w kształcie piramidy, składającej się z produktów zbożowych, warzyw, owoców, ograniczonej ilości produktów zwierzęcych (mięsa, jaj), i minimalnej tłuszczów i słodyczy, co przedstawia rysunek poniżej.
Podział diet jest bardzo szeroki i bardzo różnorodny, może bowiem dotyczyć wielu aspektów. Diety mają swoje nazwy, które pochodzą od :
· składu (jogurtowa, białkowa, niskotłuszczowa, owocowa, ziemniaczana),
· sposobu oddziaływania na organizm (dieta odtłuszczająca, oczyszczająca),
· nazwy geograficznej okolicy, z której pochodzą (dieta kopenhaska, śródziemnomorska, szwedzka),
· limitu kalorycznego, którego należy przestrzegać (dieta 1000 kcal, dieta 1200 kcal, dieta 1500 kcal),
· nazwiska twórców ( dieta Atkinsa, dieta Kwaśniewskiego),
· nazwy chorób, przy leczeniu których znajdują zastosowanie (dieta cukrzycowa, nerkowa, wątrobowa, przeciwmiażdżycowa).
Piśmiennictwo:
Książka: Dietetyka.Żywienie zdrowego i chorego człowieka.Helena Ciborowska,Anna Rudnicka
Prześlij komentarz