Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie i zdrowe pieczywo. Oczywiście i takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu zrobić same.
Domowa piekarnia nie wymaga specjalnego wyposażenia - chleb można upiec w keksówce. Miarka do sypkich produktów też najdzie się w każdym domu. Można się tylko zastanowić nad zakupem wagi kuchennej (wiele przepisów podaje składniki w gramach) oraz w koszyczka lub metalowej kratki do studzenia bochenków.
Kupując mąkę na chleb,zwracaj uwagę na datę ważności. Im jest dłuższa, tym wypiek będzie smaczniejszy.
Na zwykłej mące (typ 450-650) upieczesz biały chleb. Jeśli chcesz zrobić razowiec, szukaj mąki oznaczonej liczbami 1400-1800. Mąka typu 2000 to surowiec na wspaniały chleb pełnoziarnisty.
Ważna jest woda. Powinna być niechlorowana, nisko zmineralizowana.
Chcesz mieć pewność, że chleb jest upieczony? Zastosuj sprawdzony sposób z patyczkiem: nakłuj nim bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy.
Na koniec drożdże - bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone.Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych (instant) o wadze 7 g odpowiada 15 g drożdży świeżych.
Składniki (2 bochenki):
- 500 g mąki pszennej razowej
- 650 ml letniej wody
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- płaska łyżeczka soli
- 20 g pestek dyni, sezamu, maku lub siemienia lnianego
- dodatkowo:
- masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:
- Wodę podgrzać w rondelku do temperatury około 35 stopni C (powinno być letnie). Wlej je do dużej miski, wykrusz drożdże, dodaj miód.
- Wsyp mąkę razową i bardzo dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Do wyrośniętej masy wsyp kminek (ewentualnie inne suszone zioło np. oregano, rozmaryn, bazylię) oraz płaską łyżeczkę soli.
- Teraz wymieszaj masę bardzo dokładnie, powoli - najlepiej drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Najlepiej przesiej do masy biała mąkę, wymieszaj. Zagnieć na stolnicy elastyczne ciasto. Foremki keksówki nasmaruj grubo masłem.
- Ciasto podziel na pół, uformuj dwa wałki, włóż do foremek. Przykryj, odstaw na 40 minut. Posyp pestkami dyni. Piecz 60 minut w 190 stopniach C.
Co to znaczy mąka pszenne razowa? Jaki typ?
OdpowiedzUsuńPszenna razowa to powinien być typ 2000 (czyli raz zmielona)
UsuńTak chodzić o typ 2000. Używam Melvit Maka Pszenna Razowa Typ 2000 Do Wypieku Chleba.
UsuńWitam. A czy chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika? góra-dół lub termoobieg? Coś mi chyba nie wyszło 😁😁😉
OdpowiedzUsuńTak trzeba nagrzać piekarnik przez około 5-10 minut, następnie piec chlebek w termoobiegu albo jak kto woli góra dół. Po godzinie pieczenia od razu trzeba wyjąć na ruszt,aby od spodu dochodziło powietrze.
UsuńŚwietny przepis! Moja mama kiedyś znalazła przepis na chleb i wyszedł jej taki świeży i mięciutki - cudo! Aż nie potrzeba chodzić do sklepu po pieczywo!
OdpowiedzUsuńnataliacieslak.blogspot.com
Hej, uwielbiam chleb, który robi moja mama, sama kilka razy próbowałam swoich sił i powiem szczerze, że mimo moich słabych zdolności kulinarnych, to wyszedl mi lepszy niż ten ze sklepu :) Zapraszam również do mnie :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę się pokusić o zrobienie chlebka. Co swoje to swoje, wiemy wtedy jaki ma skład. Super! Dzięki za przepis. Pozdrawiam cieplutko ♥
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywo, zaraz po owocach i warzywach to mój ulubiony element w hierarchii :)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek z pewnością zrobię. Już od jakiegoś czasu do tego się przymierzam, czas w końcu zrealizować swoje plany.
Pozdrawiam serdecznie!