Fakty i mity na temat odchudzania

艣roda, 10 kwietnia 2013


馃憥G艂od贸wka to jest to


G艂odzenie organizmu to jedna z gorszych metod walki z nadwaga. Albo ni prowadzi do 偶adnych efekt贸w lub s膮 one kr贸tkotrwa艂e. Organizm nie da si臋 oszuka膰 i spodziewaj膮c si臋 kolejnej fali g艂odu, odk艂ada w kom贸rkach zapasy.Tymczasem 偶eby chudn膮, trzeba je艣膰-najlepiej produkty nie przetworzone, w mniejszych ni偶 dotychczas porcjach, za to 4-5 razy dziennie.


馃憤Dieta uniwersalna nie istnieje


Skuteczna dieta wymaga przede wszystkim indywidualnego planu 偶ywieniowego i wpisanych w niego wyrzecze艅. Propagowanie "cudownych" metod nijak si臋 ma do rzeczywisto艣ci i wedle specjalist贸w jest zwyk艂ym nadbieraniem odbiorc贸w.



馃憤P贸藕ne jedzenie sprzyja oty艂o艣ci

Spo艂ecznie zmiany stylu 偶ycia spowodowa艂y, 偶e ludzie pracuj膮 i k艂ad膮 si臋 spa膰 o bardzo r贸偶nych porach. st膮d i godziny posi艂k贸w ulegaj膮 znacznemu przesuni臋ciu. Nie ma jednoznacznego dowodu,偶e zjedzenie p贸藕niej kolacji tuczy ( przecie偶 Francuzi, kt贸rzy jedz膮 wieczorami, s膮 szczupli)cho膰 dobr膮 zasad膮 powinno by膰 jedzenie najp贸藕niej na 2-3 godziny przed snem.



馃憥Eliminacja s艂odyczy wystarczy


Wi臋kszo艣ci ludzi cukier kojarzy si臋 albo z bia艂ymi kryszta艂kami,kt贸rymi s艂odzimy herbat臋, albo ciastkami,plackami , tortami. Nic bardziej mylnego. Cukier wyst臋puje pod wieloma podstacjami w ca艂ej masie produkt贸w (np. jako odpowiedzialna za du偶y brzuch u piwoszy maltoza). Spo偶ywamy o wiele za du偶o cukru, dlatego warto czyta膰 etykiety o jego zawarto艣ci,czego wi臋kszo艣膰 konsument贸w nigdy nie robi.


馃憤Gotowe posi艂ki szkodz膮


Produkty przetworzone, o d艂ugich terminach przydatno艣ci do spo偶ycia, s膮 niezdrowe. Szczeg贸lnie te mi臋sne s膮 pe艂ne niekorzystnych dla organizmu konserwant贸w oraz barwnik贸w. W ci膮gu ostatnich dwudziestu lat produkcja antybiotyk贸w na 艣wiecie wzros艂a skutecznie,jednak tylko 20 procent z nich jest przeznaczonych dla ludzi.Reszta wykorzystywana jest przy produkcji mi臋sa.


馃憤馃憥Wa偶ne jest liczenie kalorii


Tu zdania s膮 podzielone. Jedni uwa偶aj膮,偶e wyra偶one przy pomocy kalorii zapotrzebowanie energetyczne organizmu ma sens, inni twierdz膮, 偶e leczenie kalorii nie sprawdza si臋 przy odchudzaniu, a najwa偶niejsza jest zr贸wnowa偶ona, urozmaicona dieta.


馃憥Mniej t艂uszczu to mniej kilogram贸w


T艂uszcz w produktach spo偶ywczych, jak uwa偶ano do niedawana, to g艂贸wny sprawdza oty艂o艣ci. A jednak specjali艣ci twierdz膮, 偶e t艂uszcz jest organizmowi potrzebny za艣 najwi臋ksze spustoszenie w organizmie sieja cukry pod ro偶nymi postaciami.


馃憤馃憥Mo偶na je艣膰 wszystko byle mniej


Nie do ko艅ca. Jak wykazuj膮 do艣wiadczenia, wiele produkt贸w mo偶e wywo艂ywa膰 alergie pokarmowe, z kt贸rych nie zdajemy sobie sprawy. Badania diagnostyczne pozwalaj膮 ustali膰, jakich produkt贸w nie tolerujemy - tych powinni艣my si臋 wystrzega膰, aby unikn膮膰 rozmaitych problem贸w zdrowotnych.



馃憥Niekt贸re pokarmy spalaj膮 t艂uszcz


Wiara w to, 偶e seler, kawa, czy sok z cytryny pomaga nam schudn膮膰, jest wy艂膮cznie 偶yczeniowa. Nie ma 偶adnych dowod贸w na to, 偶e istniej膮 pokarmy, kt贸re spalaj膮c t艂uszcz. Indywidualnie dobrana dieta oraz nawet umiarkowana aktywno艣膰 ruchowa, to najlepszy spos贸b na zrzucenie zb臋dnych kilogram贸w.

Prze艣lij komentarz