Domowa pasta Harrisa

wtorek, 13 stycznia 2015

Harissa – ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) oraz/lub dodatkiem oliwy. Może także zawierać pomidory. Może mieć też postać proszku lub mieszanki powyższych składników do mielenia w młynku. Tradycyjny dodatek potraw kuchni tunezyjskiej i innych krajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach i puszkach (pasta), ale też w młynkach i torebkach (postać sucha). Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup.


                                                                       


Składniki:

  • 22 skuszone papryczki chili
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka soli
  • łyżka mielinowego kminu rzymskiego
  • łyżka mielonej kolendra


Przygotowanie:

  1. Papryczki namocz w gorącej wodzie przez 30 minut.
  2. Oczyść z pestek, posiekaj, po czym zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą z oliwek.
  3. Dodaj do solu, kmin oraz kolendrę.

Prześlij komentarz