Harissa – ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) oraz/lub dodatkiem oliwy. Może także zawierać pomidory. Może mieć też postać proszku lub mieszanki powyższych składników do mielenia w młynku. Tradycyjny dodatek potraw kuchni tunezyjskiej i innych krajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach i puszkach (pasta), ale też w młynkach i torebkach (postać sucha). Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup.
Składniki:
- 22 skuszone papryczki chili
- 6 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżka soli
- łyżka mielinowego kminu rzymskiego
- łyżka mielonej kolendra
Przygotowanie:
- Papryczki namocz w gorącej wodzie przez 30 minut.
- Oczyść z pestek, posiekaj, po czym zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą z oliwek.
- Dodaj do solu, kmin oraz kolendrę.
Prześlij komentarz