Jesienny dietetyczny jadłospis

sobota, 3 października 2015

Jesienią nasz organizm narażony jest bardzo na infekcje wirusowe i bakteryjne, dlatego też powinniśmy szczególnie dbać o siebie w tym okresie. Aby wzmocnić organizm, a zarazem utrwalić zdrowe nawyki żywieniowe, wskazana jest dieta bogata w warzywa, owoce oraz ryby. Produkty te są bogate w składniki odżywcze, a z uwagi na występowanie błonnika, regulują przemianę materii. Zdrowa dieta jesienna stanowi nie tylko skuteczną metodę wzmacniania układu odpornościowego, ale także idealny sposób na odchudzanie.
W diecie jesiennej konieczne są zdrowe tłuszcze. Dostarczyć ich może oliwa z oliwek. Zawiera ona mało nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo kwasów jednonienasyconych. Te ostatnie obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) oraz zwiększają zawartość dobrego (HDL).
 Na wzmocnienie organizmu najlepiej sprawdzi się czosnek. Spożywany regularnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i oddechowego. Stymuluje żołądek i wątrobę do wydzielania soku żołądkowego i żółci, przez co poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom i reguluje przemianę materii.
Proponowana dieta jesienna powinna trwać przez całą jesień. Dostarcza organizmowi ok. 1500 kalorii dziennie i pozwala schudnąć 1 kg tygodniowo. Przeznaczona jest dla wszystkich zdrowych osób. Niewskazana natomiast jest dla młodzieży, osób ciężko chorych, kobiet w ciąży i matek karmiących.

1 DZIEŃ
Śniadanie: Kanapka z warzywami.
Ugotować jajko na twardo, pokroić na plastry. Posmarować 2 kromki chleba razowego cienko masłem. Położyć na to 2 plasterki szynki z indyka, jajko, pomidora, pól cebuli. Kanapkę popić kawą Inką zabieloną chudym mlekiem.
II Śniadanie: Przysmak gruszkowy
Gruszę obrać i pokroić. Dodać do 150 g jogurtu naturalnego, wymieszać z łyżeczką miodu.
Obiad: Sałatka z kurczakiem.
Ugotować 60 g ryżu, posypać koperkiem i doprawić sosem sojowym. Upiec pół piersi z kurczaka. Wdrążyć czerwoną paprykę, pokroić w paski, a pomidora w kostkę. Obgotować 50 g pieczarek, pokroić.Wymieszać wszystko. Sałatkę posypać 30 g kiełków sojowych. Popić szklanką wody mineralnej.
Kolacja: Kanapki z sardynkami.
Na 2 kromkach chrupkiego pieczywa rozsmarować po łyżeczce sardynek w pomidorach.Posypać 50 g chudego białego sera.Podawać z surówką z łodygi selera naciowego, 2 łyżek kukurydzy i natki, doprawioną łyżek kukurydzy i natki, doprawioną łyżeczką majonezu jogurtowego. Popić szklanką soku pomarańczowego.

2 DZIEŃ

Śniadanie: Sałatka owocowa.
Pokroić drobno jabłko, 5 śliwek (100 g) i brzoskwinię. Do naczynia z owocami wrzucić 2 łyżki płatków kukurydzianych, 3 płaksie łyżki owsianych,pół opakowania jogurtu naturalnego (75 g). Dodać łyżeczkę miodu. Podawać z 2 kromkami chrupkiego pieczywa. Popić herbatą z cytryną.
II Śniadania: Kanapka z serkiem
Pół bułki graham posmarować 50 g chudego naturalnego serka homogenizowanego. Położyć na to pokropiony pomidor.
Obiad: Dorsz z brokułami.
Upiec w folii fileta z dorsza. Ugotować 150 g brokułów. Polać je łyżeczką masła. Na surówkę pokroić 40 g kapusty kiszonej, 20 g  czerwonej cebuli, wymieszać z łyżkami cukru. Podawać wszystko na dużym talerzu. Popić wodą mineralną.
Kolacja: Omlet z sosem warzywnym.
Ubić widelcom jako, dodać czubatą łyżkę mąki razowej, 50 g chudego mleka. Wymieszać z solą i pieprzem. Usmażyć na patelni lekko skropionej olejem. Wydrążyć czerwoną paprykę  (150 g), pokroić w paski razem z dużym pomidorem (150 g) i cebulą. Warzywa dusić na odrobinie oleju. Tak przyrządzonym sosem polać omlet. Potrawę posypać natką.

3 DZIEŃ

Śniadanie: Kanapki  z pastą serowo-warzywną.
Rozdrobnić widelcem 70 g białego chudego sera, dodać do niego  łyżkę posiekanego szczypiorku, pół średniej czerwonej papryki i świeżego ogórka. Taką pastą posmarować 2 kromki chleba graham. Popić herbatą owocową.
II Śniadanie: Jogurt.
Zjeść z ziarninami zbóż i jabłkiem lub brzoskwinią.
Obiad: Kurczak z warzywami.
Upiec 100 g piersi z kurczaka w folii aluminiowej. Ugotować  2 ziemniaki (200 g), łyżkę zielonego groszku i czerwonego buraka (30 g). Buraka, kiedy lekko ostygnie, zetrzeć na tarce. Na surówkę pokroić po 50 g zielonej i żółtej papryki i pół czerwonej cebuli (20 g). Doprowadzić solą i pieprzem. Popić  naturalnie gazowana woda mineralna.
Kolacja: Surówka z kapusty pekińskiej.
Pokroić 100 g kapusty pekińskiej i kawałek czerwonej papryki (20 g). Polać sosem z łyżeczki oleju słonecznikowego, 2 łyżeczki wody mineralnej, soku wyciśniętego z plasterka cytryny i ząbka czosnku. Surówkę podawać z małą grahamką cienko posmarowaną margaryną. Popić niepełną szklanką soku grejpfrutowego light.

4 DZIEŃ

Śniadanie: Płatki z mlekiem
Wsypać do talerza 2 czubate łyżki płatków kukurydzianych. Pokroić dużego banana, płożyć na płatkach. Całość zalać szklanka mleka (1,5% tłuszczu)
II Śniadanie: Kanapka z serem.
Pół grahamki (25 g) posmarować cienko margaryną. Położyć plaster żółtego sera light, liść sałaty i małego pomidora pokrojonego w plasterki. Popić szklanką wody mineralnej.
Obiad: Klopsy z indyka z kaszą gryczaną.
Podzielić 90 g mielonego mięsa z indyk na dwie części, uformować z nich klopsy. Obtoczyć je w jaku i 3 łyżkach bułki tartej. Usmażyć i doprawić 10 g chrzanu. Ugotować 3 łyżki kaszy, 150 g kalafiora. W między czasie pokroić mała marchew i jabłko (cała surówka powinna ważyć 60 g) Ułożyć wszystkie składniki na talerzu, posypać łyżeczką posiekanej natki. Popić szklanką wody mineralnej z plasterkiem cytryny.
Kolacja: Kolorowa sałatka
Ugotować 50 g chudej wołowiny siekać. Pokroić pół cebuli, pół papryki czerwonej, dużego kiszonego ogórka, pomarańczę. Dodać 2 łyżki zielonego groszku. Sałatkę polać sosem zrobionym z łyżeczki majonezu jogurtowego i 2 łyżeczek jogurtu naturalnego. Po wymieszaniu, potrawę doprawić solą i pieprzem. Zjeść z kromką chrupkiego chleba. Popić nie pełną szklanką wielowarzywnego soku.

5 DZIEŃ


Śniadanie: Płatki z winogronami i mlekiem
Do talerza wyspać 2 łyżki płatków kukurydzianych. Pokroić w plasterki 70 g winogron, poukładać na
płatkach. Zalać szklanką mleka, doprawić płaską łyżeczką miodu Popić szklanką herbaty bez cukru.
II Śniadanie: Słonecznikowa kanapka:
Posmarować średnią kromkę jasnego chleba 50 g naturalnego serka homogenizowanego. Położyć na to ogórek pokrojony na plastry. Kanapkę osypać łyżeczką nasion słonecznika.
Obiad: Bryzol wołowy z fasolka.
90 g wołowej polędwicy podzielić na dwa plastry. Usmażyć na łyżeczce oleju dwa plastry. Usmażyć na łyżeczce oleju i 20 g posiekanej cebuli. Ugotować 80 g fasoli szparagowej i 45 g razowego makronu. Obiad popić połową szklanki wielowarzywnego i dowolną ilością wody.
Kolacja: Tosty z indykiem i pieczarkami
Opiec 2 kromki pieczywa tostowego - białą i razową, posmarować cienko margaryną . Posiekać dużą pieczarkę i pół czerwonej cebuli. Na razowy tost położyć plasterek żółtego sera light, a na biały plasterek szynki z indyka. Pokroić dużego pomidora i rozłożyć na obydwu kanapkach. Na wierzchu położyć pieczarki i cebulę. Posiłek popić herbatą.

Prześlij komentarz