U progu wiosny czujemy się zmęczeni,bez formy. Nasze siły witalne są wyraźnie nadwątlone, więc każdemu przyda się zastrzyk energii,czyli porządna dawka dobroczynnych witamin i minerałów. Koktajl kiwi blues w swoim składzie ma trzy owoce: kiwi, pomarańczę, jabłko.
Wiosenna bomba witaminowa - to najwłaściwsze określenie dla tego koktajlu. Kiwi to owoc idealny - jego miąższ bogaty jest w witaminy A, B1, B2, PP oraz cenne minerały; potas, magnez, żelazo,fosfor. Niepozorne ziarenka w jego wnętrzu to skarbnica kwasów omega-3, niezwykle cennych w codziennej zdrowej diecie, wspomagających koncentrację i pracę mózgu. Ten mały włochaty owoc to prawdziwa tarcza przeciw wolnym rodnikom przyspieszającym starzenie się skóry i procesy nowotworowe. Badania dowodzą że jego częste spożywanie uodpornia,wygładza zmarszczki, chroni wzrok i serce,zmniejsza ryzyko nadciśnienia i miażdżycy.
Kiwi i jabłko to dobrana para owoców, która sprzyja wiosennej detoksykacji organizmu. Pektyny regulują pracę jelit i eliminują zaparcia, a polifenole zapobiegają chorobom Alzheimera i Parkinsona. Jabłka zawierają też krzem, pierwiastek decydujący o pięknym wyglądzie skóry, włosów i paznokci. Pomarańcza zadba o piękny koloryt skóry dzięki beta karotenom oraz uzupełni dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Taki koktajl jest wspaniała propozycja idealnego posiłku na wiosenne dni i na pewni wzmocni organizm po zimie. Skutecznie hamuje też apetyt na słodycze!
Składniki (2 porcje):
- 240 g pomarańczy
- 180 g jabłka
- 150 g kiwi
Sposób przygotowania:
- Owoce myjemy, obieramy że skórki.
- Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miksera.
- Miksujemy aż powstanie jednolita masa.
Lubię takie zdrowe i pełne wiatmin koktaile
OdpowiedzUsuń