Wiosenny koktajl kiwi blues

niedziela, 10 marca 2013

U progu wiosny czujemy się zmęczeni,bez formy. Nasze siły witalne są wyraźnie nadwątlone, więc każdemu przyda się zastrzyk energii,czyli porządna dawka dobroczynnych witamin i minerałów. Koktajl kiwi blues w swoim składzie ma trzy owoce: kiwi, pomarańczę, jabłko.
Wiosenna bomba witaminowa - to najwłaściwsze określenie dla tego koktajlu. Kiwi to owoc idealny - jego miąższ bogaty jest w witaminy A, B1, B2, PP oraz cenne minerały; potas, magnez, żelazo,fosfor. Niepozorne ziarenka w jego wnętrzu to skarbnica kwasów omega-3, niezwykle cennych w codziennej zdrowej diecie, wspomagających koncentrację i pracę mózgu. Ten mały włochaty owoc to prawdziwa tarcza przeciw wolnym rodnikom przyspieszającym starzenie się skóry i procesy nowotworowe. Badania dowodzą że jego częste spożywanie uodpornia,wygładza zmarszczki, chroni wzrok i serce,zmniejsza ryzyko nadciśnienia i miażdżycy.
Kiwi i jabłko to dobrana para owoców, która sprzyja wiosennej detoksykacji organizmu. Pektyny regulują pracę jelit i eliminują zaparcia, a polifenole zapobiegają chorobom Alzheimera i Parkinsona. Jabłka zawierają też krzem, pierwiastek decydujący o pięknym wyglądzie skóry, włosów i paznokci. Pomarańcza zadba o piękny koloryt skóry dzięki beta karotenom oraz uzupełni dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Taki koktajl jest wspaniała propozycja idealnego posiłku na wiosenne dni i na pewni wzmocni organizm po zimie. Skutecznie hamuje też apetyt na słodycze!


Składniki (2 porcje):

  • 240 g pomarańczy
  • 180 g jabłka
  • 150 g kiwi


Sposób przygotowania:

  1. Owoce myjemy, obieramy że skórki.
  2. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miksera.
  3. Miksujemy aż powstanie jednolita masa.


Wartość odżywcza:

1 komentarz