Zapiekanka makaronowa z serami

wtorek, 12 listopada 2013

Z prostych składników można wyczarować naprawdę wyjątkowy posiłek.Dziś przedstawiam przepis na szybką i smaczną zapiekankę makaronową z tuńczykiem w delikatnym sosie serowym. Szybka i łatwa wykonaniu, gwarantuje udany obiad nawet w tygodniu. Polecam




Składniki:
  • 200 g razowego makaronu świderki 
  • 120 g tuńczyka w puszcze 
  • 50 g sera pleśniowego
  • 50 g sera mozzarella  
  • 150 ml śmietany 12 %
  • 40 g czarnych oliwek
  • 40 g papryki ramiro
  • sól, pieprz, zioła


Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
  2. Makaron do zapiekanki dokładnie wymieszać z tuńczykiem, pokrojonymi oliwka i papryczką oraz połową pokruszonych serów.
  3. Do śmietany dodać przyprawy i zioła, wymieszać wszystko razem.
  4. Makaron zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypać pozostałymi serami.
  5. Zapiekankę makaronową z tuńczykiem piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać gorącą. 
Wartość odżywcza w 100 g:

kalorie -  245 kcal 
białko - 14 g 
tłuszcze - 10 g 
węglowodany - 26 g 
błonnik - 2 g

Prześlij komentarz