Składniki:
- 200 g razowego makaronu świderki
- 120 g tuńczyka w puszcze
- 50 g sera pleśniowego
- 50 g sera mozzarella
- 150 ml śmietany 12 %
- 40 g czarnych oliwek
- 40 g papryki ramiro
- sól, pieprz, zioła
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente. Odcedzić.
- Makaron do zapiekanki dokładnie wymieszać z tuńczykiem, pokrojonymi oliwka i papryczką oraz połową pokruszonych serów.
- Do śmietany dodać przyprawy i zioła, wymieszać wszystko razem.
- Makaron zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia do zapiekania, posypać pozostałymi serami.
- Zapiekankę makaronową z tuńczykiem piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać gorącą.
Wartość odżywcza w 100 g:
kalorie - 245 kcal
białko - 14 g
tłuszcze - 10 g
węglowodany - 26 g
błonnik - 2 g
Prześlij komentarz