10 eliksirów młodości

wtorek, 4 listopada 2014

Większość z Nas kojarzy młodość z jędrnym ciałem, piękną gładką cerą, lśniącymi włosami bez siwizny i ewentualną szczupłą sylwetką. Nie zawsze pamiętamy, że nasz organizm jest systemem naczyń połączonych. Na to jak wyglądamy, czy poruszamy się lekko i energicznie, wpływa kondycja wszystkich organów. Dlatego chcąc zachować młodość, zadbajmy też o zdrowie. A ono w dużym stopniu zależy od tego, co jemy na co dzień.

1 Orzechy dbają o mózg i skórę


Wszystkie orzechy, a włoskie szczególnie, są bogate w cudowne kwasy tłuszczowe omega 3. Cudowne, bo potrafią o parę lat opóźnić tworzenie się zmarszczek. Symulują też prawidłową pracę mózgu - chronią przed depresją, poprawiają pamięć, niektórzy lekarze zapewniają że zmniejszają nawet ryzyko alzheimera.
Działanie kwasów omega 3 wspierają obecne w orzechach witaminy: E z grupy B i cynk. Zalecana porcja orzechów to 7 sztuk. Raz w tygodniu możesz je zastąpić migdałami.

2 Ryby i owoce morza - źródło białka


Są źródłem  cennych kwasów omega 3. Aby jednak kwasy zawarte w rybach i owocach morza dobrze wykorzystać, nie powinno się smażyć potraw. Trzeba jeść gotowane, duszone lub na surowo (np.śledzie). Kwasy omega 3 rozkładają się bowiem w wysokiej temperaturze i wtedy nie ma z nich pożytku. Tymczasem białko, a także cynk, selen, magnez i wapń wykorzystujemy z ryb zawsze, bez względu na sposób przyrządzenia. To białko zbliżone jest do kolagenu, który, gdy jesteśmy młodzi stanowi aż 70 % białek skóry. Jedząc ryby, łatwiej uzupełniamy niedobory kolagenu w wieku dojrzałym i poprawimy jędrności skóry. Dieta bogata w ten składnik sprzyja regeneracji różnych tkanek naszego organizmu. Przy diecie ubogiej  w białko nasze ciało wiotczeje. Ryby morskie lub owoce morza jedz 2-3 razy w tygodniu. Przynajmniej raz w tygodniu przyrządzaj rybę słodkowodną, np. zamiast wieprzowego mięsa.


3 Natka pietruszki - bogactwo witaminy C


Dzięki dużej zawartości witaminy C (aż 178 mg w 100 g) i rutyny, poprawia wzrok i chroni przed anemią, regeneruje włosowe naczynia krwionośne, a także pomaga zachować w dobrej kondycji kości i stawy. Witamina C i rutyna mają bowiem ogromny wpływ na przyswajanie przez organizm żelaza, wapnia i innych minerałów. Natka działa także moczopędnie, dzięki czemu pomaga usuwać z organizmu nadmiar wody wraz z zatruwającymi nasz toksynami. Regularne oczyszczenie organizmu pozwala zmniejszyć cellulit i chroni przed wieloma chorobami. Staraj się jeść minimum łyżeczkę posiekanej natki dziennie, dodając ją np. do surówki. Bardzo zdrowy jest też sok wyciśnięty z 2 jabłek i łyżki natki. Pij go 2 razy w tygodniu.

4 Jabłka na jędrną skórę i dobry nastrój

Chińscy naukowcy opublikowali niedawno wyniki badań,że systematyczne jedzenie jednego dużego jabłka dziennie może przedłużyć życie o klika lat. Oczywiście w dobrej kondycji! Owoce te zawierają bowiem kwercetynę neutralizującą wolne rodniki. A przecież to głównie one przyspieszają proces starzenia. Kwercetyna chroni nas przed wieloma chorobami degeneracyjnymi, a nasz układ nerwowy przed stresem. Cenne w jabłku są również pektyny zbawiennie działające na układ przewód pokarmowy, a pośrednio także na skórę. Zawiera je głównie skóra, dlatego  jeśli nie lubisz jeść jabłek ze skórką, susz obierki i często pij zrobiony z nich napar.

5 Owoce goji lek na wszystko


W medycynie Wschodu nazywane są szczęśliwą jagodą i znane od 2000 lat. U nas furorę robią dopiero do kilku. Krzewy goij uprawia coraz wiecej działkowiczów.Sadzonki można kupić w internecie (około 12 zł /szt). W sklepach ze zdrowa żywnością dostępne są suszone owoce (16 zł/100 g), które też są wartościowe.  Przywracają witalność, odmładzają komórki naszego ciała, poprawiają widzenie, wspomagają odporność. Powstrzymują także siwienie i wypadanie włosów. Tak wszechstronne działanie możliwe dzięki temu, że zawierają wyjątkowo dużo antyutleniaczy, 18 cennych aminokwasów, wiele mikroelementów i witamin, zwłaszcza zaś witaminy C. Zaleca się jedzenie ok 70 sztuk dziennie np. z jogurtem płatkami śniadaniowymi , zupami mlecznymi.

6 Jajka lepsze niż mięso


Już samo to, że jajko jest jedynym pokarmem, jakim żywi się mały kurczak, dopóki nie opuści skorupki, pozwala sądzić że zawiera wszystko  co potrzebne do życia. Badania to potwierdzają . Nawet najlepsze chude mięso nie zawiera  dobrego łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu nasz organizm sprawnie tworzy wciąż nowe komórki i utrzymuje  narządy w dobrej kondycji. Jajka zawierają też inne cenne składniki: lecytynę i barwnik żółtka (luteinę i ksantofil), który korzystnie wpływają na serce, a także witaminy A,D i E, od których zależy stan naszych oczu , skóry i kości. Możesz jeść 1-2 jajka dziennie.

7 Awokado - gruszka miłości


W Ameryce Środkowej i Południowej, skąd pochodzi awokado, jest uznawane za afrodyzjak (stąd nazwa gruszka miłosna) i eliksir młodości. Jest jedynym tłustym owocem, ale jego tłuszcz zawiera więc bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. To one sprawiają, że w naszych tętnicach do późnej starości nie gromadzą się złogi utrudniające przepływ krwi. Dzięki temu do wszystkich tkanek dostarczana jest potrzebna ilość substancji odżywczych, co utrzymuje organizm w dobrej kondycji.

8 Brokuł najzdrowsze warzywo świata


Potwierdzono naukowo, że znajdujące się w brokule antyutleniacze, np. sulforafan, usuwają z organizmu niektóre komórki rakowe i nie dopuszczają do tworzenia się substancji wywołujących  choroby różnych narządów. W tym typowe choroby ludzi starszych np. miażdżyca, reumatyzm, osteoporoza u kobiet w okresie menopauzy, Sulforafan odmładza też układ odpornościowy, zapobiega  depresji, wzmacnia paznokcie i zapobiega wypadaniu włosów. Bogactwem brokułu, poza antyutleniaczami, są beta-karoten, niemal wszystkie witaminy z grupy B, witamina C i dziesiątki minerałów. Można jeść to wszystko nawet codziennie, najlepiej gotowane na parze.


9 Olej lniany - niedoceniony skarb


Podobnie jak inne oleje zawiera kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. W nim jednak występują one w dobrych proporcjach. Tymczasem w innych olejach  (poza rzepakowym) przewagę stanowią omega 6, co nie jest  dla nas korzystne. Olej lniany zawiera także tzw. lignany - związki podobne do żeńskich hormonów estrogenów. Pijąc 2 łyżki oleju lnianego w okresie menopauzy, możemy zapobiegać skutkom niedoboru estrogenów. Wpływa to pozytywnie na samopoczucie i wygląd.


10 Kefir i jogurt - napoje stulatków


Według profesora Miecznikowa duża liczba stulatków na Kaukazie to efekt spożywania przez tamtejszą ludzkość ogromnych ilości mlecznych napojów fermentowanych. Zawarty w nich kwas mlekowy jest antytoksyną, która unieszkodliwia trucizny trafiające do organizmu z zewnątrz lub  powstające z niestrawionych pokarmów. Produkty te zawierają też dobroczynne bakterie, niszczące często obecne w jelitach chorobotwórcze mikroby. Bakterie kwasu mlekowego pobudzają ponadto odporność organizmu. Aby korzystać z dobrodziejstw jogurtu lub kefiru, staraj się wpijać dziennie 150 ml. Kupuj naturalne, a owoce dodawaj do nich w domu.

Prześlij komentarz