Soja - złote strąki na wagę złota

czwartek, 16 kwietnia 2015

Wyglądem przypomina fasolę, w strąkach soi kryją się jednak nie podłużne, ale kuliste ziarna. Pochodzi z Azji, gdzie uprawiana jest od kilku tysięcy lat. W Chinach i Japonii potrawy z soi są podstawą codziennego pożywienia. Właśnie dzięki temu mieszkańcy tych krajów rzadziej zapadają na nowotwory i choroby  układu krążenia, kobiety nie cierpią na odległości związane z menopauzą. Nadano jej nawet miano "świętej rośliny".
Spośród innych rośliny soja wyróżnia się wysoką zawartością białka. Ma go. Ma go nawet więcej niż mięso i produkty nabiałowe (np. półtora  raza więcej niż taka sama  ilość wołowiny). Biało soi dorównuje jakością białku zwierzęcemu i jest łatwo przyswajalne przez organizm. Dlatego roślina ta stała się ulubionym produktem wegetarian.



DLACZEGO JEST TAKA ZDROWA
Chroni przed nowotworami - zawiera bowiem wiele substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Lekarze odkryli, że, że soja wypływa na organizm podobnie jak tamoxifen, lek stosowany powszechnie w zapobieganiu i leczeniu raka sutka. W produktach sojowych wykryto także duże ilości genisteiny- związku, który hamuje rozwój i przerzuty nowotworu.
Zapobiega chorobom układu krążenia- białko sojowe przyczynia się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Jedząc przez kilku miesięcy 85 g ziarna soi dziennie lub zastępując mięso serkiem tofu, a mleko krowie-sojowym, można obniżyć cholesterol o ok. 20 procent !
Pomaga przy dolegliwości menopauzy- uderzenia go gorąca, zimne, poty, uczucie zmęczenia, występuje w okresie przekwitania, to wina spadku poziomu estrogenów. Soja doskonale leczy te dolegliwości, ponieważ zawiera tzw. fitoestragogeny - naturalne związki roślinne, działające w organizmie podobnie jak estragony. Włączając soję do jadłospisu, przepisujemy sobie naturalną hormonalną terapię zastępcza, która w przeciwieństwie do HTZ nie ma żadnych skutków ubocznych.
Hamuje rozwój osteoporozy - wzmacnia bowiem kości. Te same substancje, które łagodzą dolegliwości menopauzy, pobudzają też do wzrostu beleczki tkanki tłuszczowej. Białko soi, w przeciwieństwie do białka zwierzęcego, nie zwiększa wydalania wapnia wraz z moczem , więc nie przyczynia się do jego ucieczki z organizmu.

Wzmacnia układ nerwowy - witaminy z grupy B, których bardzo dużo znajduje się w soi reaguje pracę układu nerwowego, zapobiegają depresji. Poprawiają także stan włosów, skóry i paznokci.
Rozjaśnia umysł - dzieje się dzięki dużej ilości lecytyny - substancji tłuszczowej, która poprawia pracę mózgu i układu nerwowego. Lecytyna wzmacnia też układ krwionośny, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
Zastępuje alergikom krowie mleko - dzieciom uczulonym na białko mleka krowiego nie wolno podawać żadnych mlecznych produktów. Nie powinny ich jeść także mamy dzieci, jeśli jeszcze karmią piersią. W takiej sytuacji lekarze zalecają mleko sojowe - bogate w białko, wapń i składniki mineralne. Może je pić większość małych alergików. Produkty sojowe są wskazane także dla osób nie tolerujący laktozy.

MA TYLKO JEDNĄ WADĘ

Soja jest wysoko kaloryczna (100 gramów to około 400 kcal), ponieważ zawiera dużo tłuszczu. Są to jednak w przeważającej mierze tzw. tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom cholesterolu oraz wspomagają serce i układ krążenia.


PRZEPISY NA DANIA Z SOI



Smażenie tofu

Składniki:

  • 330 g (kostka) tofu pokrojonego w plastry o grubości około 1 cm
  • mąka do panierowania
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • sos sojowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać olej na patelni. Plastry tofu oprószyć pieprzem i panierować w mące. 
  2. Smażyć 6-8 minut, rumienić z obu stron. Pod koniec smażenia skropić sosem sojowym. 
  3. Podawać z ryżem i surówką.



Pasztet sojowy

Składniki:

  • 1/2 kg podsmażonych pieczarek
  • 4 pokrojone, podduszone na oleju cebule
  • 2-3 jajka
  • 2 filiżanki ugotowanej soi
  • ugotowana pietruszka
  • ugotowania  seler
  • ugotowana marchew
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Składniki zemleć, dodać żółtka, przyprawić do smaku, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę, wymieszać. 
  2. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. 
  3. Piec 30-40 minut.



Ciasteczka z soi

Składniki:

  • 350 g ugotowanej, zmielonej soi
  • 200 g mąki
  • pół szklanki mleka
  • 20-30 g drożdży
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • jajko
  • 100 g maku
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem, dodać soję, jako, drożdże rozpuszczone w mleku i mak. 
  2. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Rozwałkować, wykrawać okrągłe ciasteczka. 
  3. Piec na złoty kolor.

Prześlij komentarz