Spośród innych rośliny soja wyróżnia się wysoką zawartością białka. Ma go. Ma go nawet więcej niż mięso i produkty nabiałowe (np. półtora raza więcej niż taka sama ilość wołowiny). Biało soi dorównuje jakością białku zwierzęcemu i jest łatwo przyswajalne przez organizm. Dlatego roślina ta stała się ulubionym produktem wegetarian.
DLACZEGO JEST TAKA ZDROWA
Chroni przed nowotworami - zawiera bowiem wiele substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Lekarze odkryli, że, że soja wypływa na organizm podobnie jak tamoxifen, lek stosowany powszechnie w zapobieganiu i leczeniu raka sutka. W produktach sojowych wykryto także duże ilości genisteiny- związku, który hamuje rozwój i przerzuty nowotworu.
Zapobiega chorobom układu krążenia- białko sojowe przyczynia się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu we krwi. Jedząc przez kilku miesięcy 85 g ziarna soi dziennie lub zastępując mięso serkiem tofu, a mleko krowie-sojowym, można obniżyć cholesterol o ok. 20 procent !
Pomaga przy dolegliwości menopauzy- uderzenia go gorąca, zimne, poty, uczucie zmęczenia, występuje w okresie przekwitania, to wina spadku poziomu estrogenów. Soja doskonale leczy te dolegliwości, ponieważ zawiera tzw. fitoestragogeny - naturalne związki roślinne, działające w organizmie podobnie jak estragony. Włączając soję do jadłospisu, przepisujemy sobie naturalną hormonalną terapię zastępcza, która w przeciwieństwie do HTZ nie ma żadnych skutków ubocznych.
Hamuje rozwój osteoporozy - wzmacnia bowiem kości. Te same substancje, które łagodzą dolegliwości menopauzy, pobudzają też do wzrostu beleczki tkanki tłuszczowej. Białko soi, w przeciwieństwie do białka zwierzęcego, nie zwiększa wydalania wapnia wraz z moczem , więc nie przyczynia się do jego ucieczki z organizmu.
Wzmacnia układ nerwowy - witaminy z grupy B, których bardzo dużo znajduje się w soi reaguje pracę układu nerwowego, zapobiegają depresji. Poprawiają także stan włosów, skóry i paznokci.
Rozjaśnia umysł - dzieje się dzięki dużej ilości lecytyny - substancji tłuszczowej, która poprawia pracę mózgu i układu nerwowego. Lecytyna wzmacnia też układ krwionośny, obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
Zastępuje alergikom krowie mleko - dzieciom uczulonym na białko mleka krowiego nie wolno podawać żadnych mlecznych produktów. Nie powinny ich jeść także mamy dzieci, jeśli jeszcze karmią piersią. W takiej sytuacji lekarze zalecają mleko sojowe - bogate w białko, wapń i składniki mineralne. Może je pić większość małych alergików. Produkty sojowe są wskazane także dla osób nie tolerujący laktozy.
MA TYLKO JEDNĄ WADĘ
PRZEPISY NA DANIA Z SOI
Smażenie tofu
Składniki:
- 330 g (kostka) tofu pokrojonego w plastry o grubości około 1 cm
- mąka do panierowania
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- sos sojowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać olej na patelni. Plastry tofu oprószyć pieprzem i panierować w mące.
- Smażyć 6-8 minut, rumienić z obu stron. Pod koniec smażenia skropić sosem sojowym.
- Podawać z ryżem i surówką.
Pasztet sojowy
- 1/2 kg podsmażonych pieczarek
- 4 pokrojone, podduszone na oleju cebule
- 2-3 jajka
- 2 filiżanki ugotowanej soi
- ugotowana pietruszka
- ugotowania seler
- ugotowana marchew
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Składniki zemleć, dodać żółtka, przyprawić do smaku, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę, wymieszać.
- Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Piec 30-40 minut.
Ciasteczka z soi
Składniki:
- 350 g ugotowanej, zmielonej soi
- 200 g mąki
- pół szklanki mleka
- 20-30 g drożdży
- 150 g cukru
- 150 g masła
- jajko
- 100 g maku
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem, dodać soję, jako, drożdże rozpuszczone w mleku i mak.
- Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Rozwałkować, wykrawać okrągłe ciasteczka.
- Piec na złoty kolor.
Prześlij komentarz