Doskonała babka wielkanocna musi być wilgotna i puszysta. Tylko taka będzie prawdziwą ozdobą stołu. Jak zrobić doskonale pulchną babkę wielkanocną, by zachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Przy jej wypieku musimy być wyjątkowo ostrożni. Pieczenie babki wymaga cierpliwości, dlatego warto poznać sposoby, które pomogą w stworzeniu tego świątecznego ciasta.
- szklanka maki pełnoziarnistej drobno mielonej
- szklanka zwykłej maki uniwersalnej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka soli
- duże jajko
- szklanka jogurtu naturalnego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki świeżych lub z zalewy kawałków ananasa, osuszonych i grubo posiekanych
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować foremkę tłuszczem (najlepszy jest w aerozolu, którym spryskuje się foremkę).
- W naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu zmiksować na gładką masę jajko jogurt i wanilię.
- Delikatnie wymieszać z suchymi składnikami i na końcu dodać kawałki ananasa. Przełożyć do formy.
- Posypać cukrem na wierzchu. Piec na złoty kolor około 50 minut. Podawać ciepłe.
- Można dodawać inne owoce. W przypadku mrożonych, wydłużyć czas pieczenia o 15 minut.
Prześlij komentarz