Wielkanocna babka

niedziela, 5 kwietnia 2015

Jednym z najbardziej kultowych przepisów na wielkanocnym stole, jest bez wątpienia babka.
Doskonała babka wielkanocna musi być wilgotna i puszysta. Tylko taka będzie prawdziwą ozdobą stołu. Jak zrobić doskonale pulchną babkę wielkanocną, by zachwycała nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem? Przy jej wypieku musimy być wyjątkowo ostrożni. Pieczenie babki wymaga cierpliwości, dlatego warto poznać sposoby, które pomogą w stworzeniu tego świątecznego ciasta.

Składniki (9 porcji):

  • szklanka maki pełnoziarnistej drobno mielonej
  • szklanka zwykłej maki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2  łyżeczka soli
  • duże jajko
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 2 szklanki świeżych lub z zalewy kawałków ananasa, osuszonych i grubo posiekanych
Sposób przygotowania:
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować foremkę tłuszczem (najlepszy jest w aerozolu, którym spryskuje się foremkę).
  2. W naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu zmiksować na gładką masę  jajko jogurt i wanilię. 
  3. Delikatnie wymieszać z suchymi  składnikami i na końcu dodać kawałki ananasa. Przełożyć do formy.
  4. Posypać cukrem na wierzchu. Piec na złoty kolor około 50 minut. Podawać ciepłe.
  5. Można dodawać inne owoce. W przypadku mrożonych, wydłużyć czas pieczenia o 15 minut.

Prześlij komentarz