Co dodać do zupy ?

czwartek, 28 maja 2015

Krupnik czy jarzynowa z natury są zawiesiste i sycące. Nie trzeba więc wzbogacać ich żadnymi dodatkami. Takiego uzupełnienia potrzeba natomiast lżejsze i bardziej jednorodne zupy, np. rosół i kremy (jarzynowe, mięso-warzywne). Dania uzupełniają się dodatkami tuż przed podaniem. Jest to wyjątkowo ważne w przypadku ptysiowego groszku i grzanek, którymi posypuje się potrawę-chodzi oto, by nie nasiąkały i nie straciły apetycznego wyglądu. Ugotowany ryż czy makaron porcjuje się na talerze i zalewa zupą (powinna być gorąca, bo zimny ryż i kluski obniżają temperaturę dania) Natomiast pozostałe dodatki kładzie się na talerzyku obok i przegryza w trakcie jedzenia.

DO ZUP KREMÓW DODAJEMY:


Krakersy
Zawierają sporo tłuszczu,który zwiększa kaloryczność potrawy. Ich wyrazisty smak dobrze komponuje się i z łagodnymi, i z ostrymi dniami.
Groszek ptysiowy
Ma delikatny smak i jest lekkostrawny. Świetnie uzupełnienie dietetycznych zup, np.zupy kremu z groszku , cukinii.
Minigrzanki
Pasują do wszystkich kremów oraz zupy cebulowej. Możesz je kupić lub zrobić sama: pokropione w kostkę kromki pieczywa zrumień na patelni z olejem.
Paluszki
Kruche lub z ciasta francuskiego będą doskonałe do mniej zawiesistych kremów i czerwonego barszczu.
DO ZUP CZYSTYCH DODAJEMY



Makaron
Nitki są świetne do rosołu. Kolanka czy muszelki możesz podać do pieczarkowej, ogórkowej.
Naleśnikowe kluski
Przygotujesz je, krojąc naleśniki na cienkie paski . Zastępują makaron w rosole czy pomidorówce.
Ryż
Możesz ugotować go tak jak lubisz: na sypko lub na półsypko i podawać np. do pomidorowej, rosołu.
Pasztecik
Z ciasta drożdżowego lub francuskiego z z mięsem czy pieczarkami są wyśmienite do ostrzejszych zup.

Prześlij komentarz