
Składniki (40 porcji):
- 700 g płatków owsianych
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych moreli
- 50 g siemienia lnianego w ziarnach
- 50 g otrębów owsianych
- 50 g orzechów laskowych lub włoskich
- 50 g nasion dyni
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 ml miodu
- 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 C. W dużym garnku wymieszaj olej ze sokiem jabłkowym oraz miodem, następnie gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut do momentu połączenia się wszystkich składników.
- W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki z wyjątkiem suszonych owoców. Następnie połącz je z mieszaniną.
- Po dokładnym wymieszaniu wyciśnij rękoma, tworząc mniejsze kulki. Kulki poukładaj na dużej blaszce, które wcześniej wyłóż papierem do pieczenia.
- Piecz przez 45 minut, obracając i rozbijając kulki co 10 minut. Następnie wymieszaj je ze suszonymi owocami i piec przez kolejne 15 minut.
Przechowuj w szczelnym pojemniku przez okres dwóch tygodni. Podawaj z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Prześlij komentarz