Składniki (6 porcji):
Ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- pół szklanki soli
Farsz
- 3 jajka
- duże dzwonko świeżego łososia
- szklanka śmietany 12 %
- pół pęczka bazylii
- łyżka soku z cytryny
- masło do posmarowania formy
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Mąkę posiekać z masłem. dodać szczyptę soli, jajko i wodę. Szybko zgnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
- Umyć i starannie oddzielić mięso łososia od ości, uważają by nie podzielić go na zbyt małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny.
- Bazylię opłukać i grubo pokroić. Posmarować masłem formę do tarty. Formę wyłożyć ciastem, formując wysoki brzeg. Ponakłuwać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut, potem ostudzić.
- Ubić jaja ze śmietaną. Dodać łososia, bazylię, sól i pieprz. Wylać nadzienie na ciasto. Zapiekać 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać w naczyniu w którym tarta była pieczona, z dodatkiem zielonej sałaty i kieliszkiem białego wina.
Uwaga: zamiast surowego łososia można użyć 200 g wędzonego, ale smak nie będzie tak delikatny i trzeba ograniczyc ilość dodanej soli.
Prześlij komentarz