Tarta łososiowa

niedziela, 18 grudnia 2016

 Francuskie tarty na słono można przyrządzić z różnym nadzieniem, ale tarta łososiowa to prawdziwie królewskie danie. Pracochłonne ale warte wysiłku.

Składniki (6 porcji):


Ciasto:
  • 300 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • pół szklanki soli
Farsz
  • 3 jajka
  • duże dzwonko świeżego łososia
  • szklanka śmietany 12 %
  • pół pęczka bazylii
  • łyżka soku z cytryny
  • masło do posmarowania formy
  • sól pieprz
Sposób przygotowania:
  1.  Mąkę posiekać z masłem. dodać szczyptę soli, jajko i wodę. Szybko zgnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Umyć i starannie oddzielić mięso łososia od ości, uważają by nie podzielić go na zbyt małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny. 
  3. Bazylię opłukać i grubo pokroić. Posmarować masłem formę do tarty. Formę wyłożyć ciastem, formując wysoki brzeg. Ponakłuwać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut, potem ostudzić.
  4. Ubić jaja ze śmietaną. Dodać łososia, bazylię, sól i pieprz. Wylać nadzienie na ciasto. Zapiekać 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Podawać w naczyniu w którym tarta była pieczona, z dodatkiem zielonej sałaty i kieliszkiem białego wina.

Uwaga: zamiast surowego łososia można użyć 200 g wędzonego, ale smak nie będzie tak delikatny i trzeba ograniczyc ilość dodanej soli.

Prześlij komentarz