Przykładowy zimowy jadłospis przy nadciśnieniu tętniczym 1790 kcal

poniedziałek, 26 grudnia 2016

I śniadanie 400 kcal

kakao:
  • łyżeczka kakao (5 g)
  • szklanka mleka 2 % (250 ml)

kanapka z polędwicą:
  • 2 cienkie plastry polędwicy (30 g)
  • 2 cienkie kromki bułki wrocławskiej (30 g)
  • 1 płaska łyżka margaryny (5 g)
  • 1 sztuka jajka (50 g)
  • 1/2 średniej sztuki cykorii (20 g)
II Śniadanie 210 kcal

  •  1 duża sztuka banana (220 g)

Obiad 680 kcal

zupa krem z dyni:

  • dynia 100 g
  • włoszczyznza 60 g
  • grzanki 20 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek  (5 g)

łosoś pieczony w folii:

  • łosoś  150 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek  (5 g)
  • 2 małe ziemniaki (200 g)

surówka z kapusty pekińskiej:

  • kapusta pekińska 120 g
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek  (5 g)


Podwieczorek 270 kcal


  • orzechy włoskie 30 g
  • 1 sztuka jabłka (150 g)


Kolacja 230 kcal

fasolka po bretońsku:

  • fasola nasiona suche 30 g
  • cebula 50 g
  • 1 łyżeczka oleju (5 g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (7 g)
  • 1 sztuka bułki grahamki (50 g)

Prześlij komentarz