Sałatka z tuńczykiem

niedziela, 8 stycznia 2017

Sałatkę robi się w 15 minuty, co jest jej główną zaletą. Poza tym jest smaczna i stanowi właściwie pełnowartościowe danie.


Składniki (dla 4 osób):

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory 
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sol, pieprz

Sos:

  • 5 łyżek śmietany (18%)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • pieprz i sól


Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem curry, ostudzić.
  2. Tuńczyka osączyć i rozdrobnić.
  3. Cebulę obrać i drobno posiekać.Pomidory umyć, sparzyć i pokroić w kostkę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  4. Wszystkie składniki połączyć, dodać szczypiorek, polać sosem i wymieszać.

Prześlij komentarz