Składniki (dla 4 osób):
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- 1/3 szklanki ryżu
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 1 jabłko
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sol, pieprz
Sos:
- 5 łyżek śmietany (18%)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem curry, ostudzić.
- Tuńczyka osączyć i rozdrobnić.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.Pomidory umyć, sparzyć i pokroić w kostkę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki połączyć, dodać szczypiorek, polać sosem i wymieszać.
Prześlij komentarz