Przykładowy jadłospis dla osób starszych 1900 kcal

sobota, 7 stycznia 2017

I Śniadanie

70 g chleba pszenno- żytni (2 średnie kromki)
5 g margaryny miękkiej (1 płaska łyżeczka)
200 g karpia w galarecie (talerzyk deserowy)
100 g ćwikły (talerzyk deserowy)
400 g jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu (duże opakowanie)
200 ml herbaty bez cukru (szklanka)

II  Śniadanie

50 g bułki grahamki (1 sztuka)
5 margaryny  miękkiej (1 płaska łyżeczka)
20 g szynki z indyka (2 plasterki)
50 g papryki czerwonej (1/4 sztuki)
200 g pomarańczy (1 sztuka)
200 ml herbaty zielonej bez cukru (1 szklanka)

Obiad

300 ml rosołu czystego (1 niepełny talerz)
150 g ziemniaków gotowanych (2 sztuki)
70 g schabu pieczonego (1 gruby plaster)   z dodatkiem 7,5 ml oleju  rzepakowego (1,5 łyżeczki)
65 g sałatki zielonej (3/4 talerzyka) doprawiona 5 ml olejem rzepakowym (1 łyżeczka)
200 ml herbaty owocowej  bez cukru (1 szklanka)

Podwieczorek

300 g budyniu śmietankowego z mleka 2% tłuszczu (1 pełna salaterka)
30 g rodzynek (2/3 spodeczka)
200 ml herbaty owocowej bez cukru (1 szklanka)

Kolacja

250 g papryki zielonej faszerowanej warzywami z ryżem (1 sztuka) z dodatkiem 10 g oliwy z oliwek (2 łyżeczki)
200 ml herbaty owocowej bez cukru (1 szklanka)

Prześlij komentarz