Jak przemycić błonnik do posiłków? 4 proste przepisy na dania bogate w błonnik

piątek, 17 marca 2017

Składnik ten jest bardzo ważny dla naszego zdrowia. Warto więc zadbać, by nie zabrakło go w diecie.
Błonnik potrafi doskonale wiązać wodę. Zaletę tę powinny wykorzystywać osoby chcące zrzucić co nieco na wadze. Wystarczy, że potrawy bogate w błonnik będą popijać wodę. Wtedy ten napęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości. W ten sposób najemy się nawet małym posiłkiem!

Błonnik pokarmowy, choć nie rozpuszcza się w wodzie i nie jest przez nas trawiony, powinien być stałym składnikiem naszej diety. Jego niedobory bowiem mogą prowadzić m.in.; do zaparć, miażdżycy, cukrzycy i otyłości. Najlepszym źródłem błonnika są pełnoziarniste przetwory zbożowe, warzywa oraz owoce.dlatego jeśli nie jemy kasz, płatków, pełnoziarnistego pieczywa, warzy i owoców, powinniśmy przynajmniej wzbogacać nimi nasze ulubione potrawy. Mogą to być 1-2 łyżki otrąb dodane do ciasta na naleśniki, pierogi czy bułki albo kotlety panierowane w płatkach owsianych czy tez twaróg z dodatkiem owoców (świeżych lub suszonych). Poniżej przedstawiam inne, poste pomysły na przysmaki pełne błonnika.




Tartaletki

Z 300 g maki owsianej , 150 g masła, jajka, łyżki śmietany i szczypty soli zagnieć kruche ciasto. Wylep nim foremki, upiecz na rumiano. Każdą najlepiej pokrojonymi warzywami, np. cukinia, paprykę, cebule. Zalej masę z 200 ml kremówki i jajka. Piecz 25 minut w 190 st. C

Kotlety mielone

400 g mielonego mięsa drobiowego wymieszaj z posiekaną cebulą, jakiem 2 łyżkami bułki tartej, 2 łyżkami płatków owsianych i posiekanymi listkami szpinaku (świeżego lub mrożonego). Dopraw solą i pieprzem. Z masy formuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju.

Słodka sałatka

Dwa owoce kwi obierz, potnij na cząstki. Banana obierz, pokrój na plasterki. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki. Jabłko ze skórką pokrój w kostkę. Przygotowane składniki wymieszaj polej sosem ze zmiksowanego kiwi i pomarańczy,

Deser jogurtowy

Na dno wysokiej szklanki lub pucharka wsyp płatki górskie lub muesli. Zalej jogurtem naturalnym. Wierz deseru polej zmiksowanymi owocami jagodowymi, np. mrożonymi malinami, truskawkami. Możesz także wykorzystać pokrojone cytrusy.

Prześlij komentarz