Tradycyjny mazurek wielkanocny

niedziela, 16 kwietnia 2017

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa.




Składniki:
  • 30 dag mąki, 
  • 20 dag masła, 
  • 10 dag cukru pudru (1 szklanka), 
  • 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  •  puszka mleka skondensowanego na kajmak 
Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe,  pestki dyni i słonecznika

Sposób przygotowania: 

  1. Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy). 
  2. Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut.
  3.  Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm. 
  4. Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.
  5.  Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. 
  6. Co chwila gotując obracamy puszkę. Nie nachylajcie się nad garnkiem!! 
  7. Kajmak rozcieramy na gotowym cieście i posypujemy bakaliami.
Wartość odżywcza:


Prześlij komentarz