
Składniki:
- 30 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru (1 szklanka),
- 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,
- 1 cukier waniliowy,
- puszka mleka skondensowanego na kajmak
Dekoracje: polewa czekoladowa, migdały, orzechy laksowe, pestki dyni i słonecznika
Sposób przygotowania:
- Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy).
- Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut.
- Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm.
- Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.
- Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
- Co chwila gotując obracamy puszkę. Nie nachylajcie się nad garnkiem!!
- Kajmak rozcieramy na gotowym cieście i posypujemy bakaliami.
Wartość odżywcza:
Prześlij komentarz