Zimą świetnie sprawdzają się aromatyczne przyprawy, znane z kuchni wschodnich, takie jak kurkuma, kozieradka, curry, ostra papryka. Do herbaty można dodawać kardamon, imbir, cynamon, które dodatkowo działają przeciwwirusowo. Doprawiając potrawy, pomyślmy też o dodaniu... wina. W trakcie gotowania alkohol wyparuje, ale rozgrzewający winny aromat pozostanie. Bardzo zdrowym i pachnącym dodatkiem jest również miód, ale nie jako dodatek do gorzkiej herbaty - pogrzany do ponad 40 C traci właściwości.
Jednym z największych wyzwań przy zimowej aurze jest uchronienie się przed przeziębieniem. W tym przypadku musimy zbudować naszą odporność Warto zacząć jeszcze jesienią, zapobiegawczo pijąc świeże soki z marchewki, selera, pietruszki, buraka czy cebuli. W ten sposób zafundujmy naszemu organizmowi skuteczną kurację oczyszczającą. Gdy tylko na dworze zrobi się chłodniej, wypełnijmy naszą dietę produktami bogatymi w witaminę C. Tutaj stawiamy na sezonowość: do wyboru mamy późnojesienne owoce ( jabłka, żurawinę, dziką różę) oraz różnego rodzaju kiszonki, w tym najpopularniejsze ogórki i kapustę. Drugim "antykryzysowym" składnikiem są kwasy Omega-3. Kryją się w produktach znanych nam dobrze ze stołu wigilijnego orzechach, migdałach, suszonych owocach, rybach. Polecam zwłaszcza polskie orzechy, które można spożywać bez przetwarzania (np. prażenia) : włoskie, laskowe. A co zrobić mino starań dopadnie nas grypa ? Warto sięgnąć po sprawdzoną babciną receptę - ciepłą herbatkę lipową z sokiem z malinowym o sprawdzonym działaniu napotnym.
Prześlij komentarz