Warzywny red bull

piątek, 12 stycznia 2018

Pomidory pełne są witamin, minerałów  i fitozwiązków. Przy tym niskokaloryczne. Zawierają likopen, jeden z karotenoidów o działaniu przeciwnowotworowym oraz witamina C. Mimo kwasowego smaku alkalizują krew. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają przemianę materii. Połączenie pomidora z chrzanem daje mocną mieszankę poprawiającą trawienie i metabolizm. Ta ostra przyprawa, także pełna witamin i minerałów, ułatwia trawienie białek zwierzęcych oraz wspiera pracę wątroby i nerek. Zapobieganie zatrucia pokarmowym, ze względu na zawartość fitoncydów - bakterio- i grzybobójczych siarczków. Ma ich tylko trochę mniej niż trzeci składnik soku - czosnek. Ten ostatni ułatwia rozkładanie tłuszczów, poprawia wchłanianie w jelicie. Dzięki aminokwasom - cysteinie i cystynie - pełni ważną rolę w oczyszczaniu wątroby i spiera jej pracę. Jogurt unieszkodliwia zapach chrzanu i wspomaga mikroflorę jelitową. Papryka podnosi ilość witaminy C w mieszance i reguluje wydzielenie żółci. Sok bogaty w potas i witaminę C odtruwa odtruwa po nadmiernym spożyciu alkoholu.




SKŁADNIKI:
  • 600 g pomidorów (5 średnich)
  • 200 g papryki żółtej (sztuka)
  • 30 g białego chrzanu (2 łyżeczki)
  • 200 g jogurtu naturalnego (kubek)
  • szczypta ziół prowansalskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem.
  2. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce.
  3. Jogurt wymieszać z ziołami i białym chrzanem.
  4. Wszystkie składniki połączyć razem. 
12.01.18

Prześlij komentarz