Pomidory pełne są witamin, minerałów i fitozwiązków. Przy tym niskokaloryczne. Zawierają likopen, jeden z karotenoidów o działaniu przeciwnowotworowym oraz witamina C. Mimo kwasowego smaku alkalizują krew. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają przemianę materii. Połączenie pomidora z chrzanem daje mocną mieszankę poprawiającą trawienie i metabolizm. Ta ostra przyprawa, także pełna witamin i minerałów, ułatwia trawienie białek zwierzęcych oraz wspiera pracę wątroby i nerek. Zapobieganie zatrucia pokarmowym, ze względu na zawartość fitoncydów - bakterio- i grzybobójczych siarczków. Ma ich tylko trochę mniej niż trzeci składnik soku - czosnek. Ten ostatni ułatwia rozkładanie tłuszczów, poprawia wchłanianie w jelicie. Dzięki aminokwasom - cysteinie i cystynie - pełni ważną rolę w oczyszczaniu wątroby i spiera jej pracę. Jogurt unieszkodliwia zapach chrzanu i wspomaga mikroflorę jelitową. Papryka podnosi ilość witaminy C w mieszance i reguluje wydzielenie żółci. Sok bogaty w potas i witaminę C odtruwa odtruwa po nadmiernym spożyciu alkoholu.
SKŁADNIKI:
- 600 g pomidorów (5 średnich)
- 200 g papryki żółtej (sztuka)
- 30 g białego chrzanu (2 łyżeczki)
- 200 g jogurtu naturalnego (kubek)
- szczypta ziół prowansalskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem.
- Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce.
- Jogurt wymieszać z ziołami i białym chrzanem.
- Wszystkie składniki połączyć razem.
12.01.18
Prześlij komentarz