Grilluj świadomie - zdrowe porady

sobota, 4 maja 2013

Różnorodność czyni naszą dietę ciekawą i przyjemną. Nie tylko szeroki wybór produktów spożywczych, ale także sposoby ich przygotowywania pozwala na wiele wariantów. Podczas grillowania, stosowania otwartego ognia, smażenia lub wędzenia ważne jest, by zwrócić uwagę na kilka prostych porad dotyczących obróbki żywności. Spowoduje to, że każdy posiłek będzie zarówno smaczny i bezpieczny do spożycia.

Najważniejsze jest upewnienie się, że jedzenie jest całkowicie ugotowane. Przygotowanie pożywienia we właściwy sposób nie tylko zabija bakterie i zwiększa bezpieczeństwo biologiczne, ale również poprawia smak; w rzeczywistości to proces brązowienia podczas gotowania mięsa, wielu warzyw i zbóż, dodaje smaku tym potrawom. Jednak przegotowywanie potraw może budzić obawy o ich bezpieczeństwo.
Osiągnięcie odpowiedniej równowagi między niedogotowaniem i przegotowaniem odgrywa ważną rolę w czerpaniu przyjemności z jedzenia i Twoim bezpieczeństwie.
Dobrą wiadomością jest to, że jest to prostsze niż myślisz, że to naprawdę wymaga tylko zdrowego rozsądku i stosowania lekcji gotowania, których się uczyliśmy, kiedy byliśmy młodzi: nie zwęglaj mięsa, kiedy je grillujesz lub pieczesz , nie spalaj swoich tostów, lub innych bogatych w skrobię produktów, oraz upewnij się, że używasz świeżego oleju podczas smażenia żywności. Nauka, na których opierają się te zasady jest złożona, ale znajdziesz jej przegląd w następnych częściach:

Nie zwęglaj mięsa

Przegotowywanie mięsa, w tym wołowiny, wieprzowiny, drobiu i ryb - może prowadzić do powstawania niektórych potencjalnie szkodliwych substancji, takich, jak N-nitrozo związków i amin heterocyklicznych (HCA). W doświadczeniach na zwierzętach związki te zostały powiązane z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi (np. uszkodzenia DNA, nowotwory), w związku z czym należy być ostrożnym i zmniejszyć ekspozycję na nie. Istnieje kilka prostych wskazówek, które pomogą uniknąć HCA i cieszyć się bezpiecznie przyrządzonym mięsem:
Skróć czas grillowania: Użyj termometru do mierzenia temperatury mięsa, dzięki czemu można je zdjąć z grilla tak szybko jak tylko jest gotowe do jedzenia. Zgodnie z Brytyjską Agencją ds. Standardów Żywności, kiedy przyrządzasz drób, ryby, mielone/siekane mięso, takie jak hamburgery i kiełbaski, temperatura w środku mięsa powinna osiągnąć wysokość co najmniej 70°C, na dwie minuty przed jego zdjęciem.
Marynuj mięso: Badania wykazują, że marynowanie mięsa- w piwie, czerwonym winie, sosie „teriyaki”, oliwie z oliwek, lub innej marynacie do wyboru, może pomóc w zabezpieczeniu przed niebezpiecznymi związkami i i ograniczyć ich tworzenie.
Usuń zwęglone/spalone mięso: Pamiętaj, by usunąć i wyrzucić spalone części mięsa przed jedzeniem, oraz żeby unikać stosowania sosu sporządzonego z pieczonego mięsa.

Nie spalaj tostów oraz innych produktów bogatych w skrobię 

Przegotowywania należy unikać podczas gotowania także innej żywności. Wysoka temperatura gotowania bogatych w skrobię produktów, takich jak chleb, zboża, ziemniaki i krakersy wytwarza składnik, zwany akryloamidem, który został powiązany z negatywnymi skutkami zdrowotnymi w doświadczeniach na zwierzętach (np. uszkodzenia DNA, nowotwory). Według Światowej Organizacji Zdrowia, "dostępne dotychczas informacje na temat akryloamidu wzmacniają ogólne wskazówki dotyczące zdrowej diety, a w tym umiarkowanie w konsumpcji smażonych i tłustych posiłków”. Tworzenie się akryloamidu może być zmniejszone przez następujące kroki:
unikanie nadmiernego wysuszenia oraz palenia podczas smażenia żywności,
gotowanie lub gotowanie w kuchence mikrofalowej ziemniaków w całości ze skórką („ziemniaki pieczone w mikrofalówce”),
opiekanie chleba na jasnobrązowy kolor, a nie na kolor ciemnego brązu. Ciemnych części unikaj całkowicie.
smażenie krojonych ziemniaczanych produktów, takich jak mrożone frytki, czy plasterki ziemniaków na żółty złoty kolor, a nie na kolor brązowy.

Używaj czystego oleju podczas smażenia żywności i unikaj dużego płomienia podczas gotowania


Smażenie żywności na używanym oleju wpływa nie tylko na jej smak ale także na produkcję związków chemicznych, zwanych policyklicznymi węglowodorami aromatycznymi (WWA). Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał WWA za zagrożenie dla zdrowia i zachęca ludzi aby go unikali poprzez gotowanie na czystym oleju- który nie tylko poprawia smak potrawy ale jest również lepszy dla ciebie.WWA mogą także powstawać w czasie innych metod obróbki termicznej, które wymagają wysokich temperatur i tłuszczy/olejów, np. kiedy mięso jest wędzone lub gdy są ogrzewane produkty z naturalnie występującymi olejami, takie jak ryby, mięsa lub sosy. Kiedy tłuszcz i soki z mięsa kapią na gorące powierzchnie, gdzie żywność jest gotowana, płomienie i dym wznoszą się i mogą umożliwić WWA przywieranie do powierzchni mięsa. Więc upewnij się, że używasz czystego oleju (wylej olej, który wydziela nieprzyjemny zapach), wykrój tłuszcz z mięsa oraz unikaj gotowania na dużym płomieniu i ze zbyt dużą ilością dymu.
Gotowanie potraw powinno być zabawą a dzięki przestrzeganiu tych prostych wskazówek odnośnie grillowania, smażenia, gotowania z udziałem płomienia i dymu jedzenie może być bezpieczniejsze.

Prześlij komentarz