Jakie produkty stosować na lepszą odporność ?

sobota, 11 maja 2013

Zamiast w przyszłości łykać pastylki na przeziębienie, już dziś zacznij bronić się przed infekcjami. Wystarczy, że będziesz regularnie jadać produkty, które wspomagają siły obronne organizmu.
Odporność jest obniżona, jeśli często łapiesz infekcje, szybko się męczysz, źle sypiasz. Możesz wzmocnić swój układ odpornościowy, stosując się do kilku prostych rad.



Chroni komórki - SZPINAK

Obfituje w kwas foliowy (witamina B9), który zabezpiecza komórki przed niebezpiecznymi mutacjami i korzystnie wpływa na odporność. Zawiera też dużo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, a także spore ilości witamin C i A. Szpinak najlepiej jeść zblanszowany (sparzony) lub surowy wtedy jest najcenniejszy dla organizmu.


Witaminowa bomba - KAPUSTA

Zawiera mnóstwo witaminy C, niezbędnej dla sprawnego funkcjonowania odporności, a także witamin z grupy B, witaminy A, E i K, rutynę (uszczelnia naczynia krwionośne) oraz ważne dla zdrowia minerały, jak wapń i magnez.


Oczyszcza - GREJPFRUT

Te cytrusy pełne są flawonoidów - naturalnych przeciw utleniaczy pobudzających do aktywności układ odpornościowy. Zawierają też składniki o działaniu,  a także dużą dawkę łatwo przyswajalnej witaminy C (mają jej więcej niż cytryny).


Strzegą przed stresem - MIGDAŁY

Dzięki dużej zawartości witamin E i witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, uprawniają pracę układu odpornościowego i minimalizują skutki stresu , który może zachwiać równowagę w organizmie. Co ważne, oczyszczają też przewód pokarmowy zaśmiecających go niestrawionych resztek.


Niszczy wolne rodniki - MARCHEWKA

Oprócz witamin A,C witamin z grupy B, a także witamin E, H i K oraz minerałów (jak wapń, żelazo, magnez) jest bogaty w przeciwutleniacze chroniące przed wieloma chorobami. Najlepiej jadać ją na surowo lub pić wyciskany z niej sok - po ugotowaniu traci cześć cennych składników.


Na katar i kaszel - CZOSNEK I CEBULA

Te kuzynki pełne są ważnych dla odporności składników-przeciwutleniaczy, bakteriobójczych olejków eterycznych i mobilizujących układ odpornościowy związków siarki. Najskuteczniej działają, jadane na surowo-wtedy zawarte w nich olejki od razu odtykają nos oraz łagodzą kaszel.


Uniwersalny lek - MIÓD

Każdy rodzaj miodu działa bakteriobójczo i pobudza siły odpornościowe. Sięgaj np. po miód akacjowy, który łagodzi także grypę żołądkową, spadziowy - polecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych, a także lipowy, ponieważ obniża gorączkę i łagodzi kaszel.

Prześlij komentarz