Odporność jest obniżona, jeśli często łapiesz infekcje, szybko się męczysz, źle sypiasz. Możesz wzmocnić swój układ odpornościowy, stosując się do kilku prostych rad.
Chroni komórki - SZPINAK
Witaminowa bomba - KAPUSTA
Zawiera mnóstwo witaminy C, niezbędnej dla sprawnego funkcjonowania odporności, a także witamin z grupy B, witaminy A, E i K, rutynę (uszczelnia naczynia krwionośne) oraz ważne dla zdrowia minerały, jak wapń i magnez.
Oczyszcza - GREJPFRUT
Te cytrusy pełne są flawonoidów - naturalnych przeciw utleniaczy pobudzających do aktywności układ odpornościowy. Zawierają też składniki o działaniu, a także dużą dawkę łatwo przyswajalnej witaminy C (mają jej więcej niż cytryny).
Strzegą przed stresem - MIGDAŁY
Dzięki dużej zawartości witamin E i witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, uprawniają pracę układu odpornościowego i minimalizują skutki stresu , który może zachwiać równowagę w organizmie. Co ważne, oczyszczają też przewód pokarmowy zaśmiecających go niestrawionych resztek.
Niszczy wolne rodniki - MARCHEWKA
Oprócz witamin A,C witamin z grupy B, a także witamin E, H i K oraz minerałów (jak wapń, żelazo, magnez) jest bogaty w przeciwutleniacze chroniące przed wieloma chorobami. Najlepiej jadać ją na surowo lub pić wyciskany z niej sok - po ugotowaniu traci cześć cennych składników.
Na katar i kaszel - CZOSNEK I CEBULA
Te kuzynki pełne są ważnych dla odporności składników-przeciwutleniaczy, bakteriobójczych olejków eterycznych i mobilizujących układ odpornościowy związków siarki. Najskuteczniej działają, jadane na surowo-wtedy zawarte w nich olejki od razu odtykają nos oraz łagodzą kaszel.
Uniwersalny lek - MIÓD
Każdy rodzaj miodu działa bakteriobójczo i pobudza siły odpornościowe. Sięgaj np. po miód akacjowy, który łagodzi także grypę żołądkową, spadziowy - polecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych, a także lipowy, ponieważ obniża gorączkę i łagodzi kaszel.
Prześlij komentarz