RODZAJE CUKRZYCY
Cukrzyca typu 1 – całkowity niedobór insuliny
Cukrzyca typ 2 – niedobór insuliny i/lub insulinooporność
Specyficzne typy cukrzycy (np. powikłania polekowe, enokrynopatie)
Cukrzyca ciężarnych
- pacjenci ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2
- pacjenci ze stanem przedcukrzycowym (nieprawidłową glikemią na czczo lub nieprawidłową tolerancją glukozy)
PODSTAWOWE ZASADY DIETY
- Żywienie osób z cukrzycą opiera się na zasadach prozdrowotnego żywienia osób zdrowych
- Dieta ma charakter indywidualny, zależny od rodzaju cukrzycy, współistnienia innych chorób i celów leczenia
CELE LECZENIA DIETETYCZNEGO
- Dostarczenie odpowiedniej ilości energii oraz składników pokarmowych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- Osiągnięcie należnej masy ciała i utrzymanie jej na prawidłowym poziomie,
- Normalizacja wskaźników metabolicznych (glikemia, HbA1c, lipidy, inne),
- Zapobieganie wczesnym i późnym powikłaniom cukrzycowym.
ZALECENIA ŻYWIENIOWE
- Należy spożywać posiłki często w ciągu dnia, o stałych porach, ale w małej ilości (4-5 posiłków dziennie).
- Największemu ograniczaniu w diecie podlegają łatwo przyswajalne węglowodany. Węglowodany powinny być spożywane w postaci skrobi będącej składnikiem pieczywa razowego, kaszy gryczanej, otrąb. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze podaje się w ograniczonych ilościach.
- W jadłospisie należy uwzględnić produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG): pieczywo pełnoziarniste, makaron razowy, kaszę gryczaną, ryż pełnoziarnisty, płatki zbożowe, marchewką surową, suche nasiona roślin strączkowych (fasolę, groch, soczewica), jabłka, grejpfruty (szczególnie gatunek zielony), świeże morele, mleko i niskotłuszczowe napoje mleczne, warzywa zielone, pomidory, bakłażany, cukinię, czosnek, cebulę.
- Z diety należy wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, słodycze, ciastka, desery – produkty te wykazują działanie podwyższające poziom cukru we krwi przysparzając niepożądane objawy.
- Białko zwierzęce o dużej wartości biologicznej powinno pochodzić z chudego mleka, mięsa, ryb, drobiu, chudych wędlin, sera twarogowego oraz w ograniczonej ilości z jaj.
- W diecie powinno znajdować się więcej mało kalorycznych surówek, sałatek, warzyw.
- Należy pamiętać o piciu płynów - 2 litry na dobę. Unika się spożywania słodkich soków owocowych i napojów. Takie, przy chęci spożycia, powinny być rozcieńczane wodą. Najkorzystniej jest pić napoje (w tym herbatę i kawę) niesłodzone.
- Należy unikać jedzenia przed snem i kłaść się spać 2-3 godziny po ostatnim posiłku.
- Przygotowując posiłki:
- należy stosować gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie, duszenie z małą ilością tłuszczu,
- nie zaleca się potraw smażonych,
- zupy i sosy należy sporządzać na wywarach warzywnych, podprawiać zawiesiną chudego mleka (do 2% tł.), kefiru lub jogurtu i mąki,
- nie należy rozgotowywać produktów zbożowych i jarzyn – potrawy bardziej rozgotowane powodują szybsze zwiększanie stężenia glukozy we krwi,
- najlepiej stosować warzywa i owoce w formie surowej,
- należy ograniczać sól kuchenną, a w zamian stosować przyprawy ziołowe.
- Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia należy ograniczyć w diecie sól kuchenną do 5 g/dobę (1 łyżeczka), zrezygnować z picia alkoholu i palenia tytoniu.
- Osoby z nadwagą muszą stosować diety redukujące o poziomie energetycznym od 1000 do 1500 kcal w zależności od stanu zdrowia i stopnia nadwagi.
- Węglowodany powinny dostarczać w sumie ok. 50-60% energii dziennej racji pokarmowej, przy czym ogromną większość powinny stanowić węglowodany złożone, których źródłem są przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe i rośliny strączkowe.
- Dla osób nie mających nadwagi dopuszczalne jest spożycie 15 g cukrów prostych dziennie (taka ilość cukru odpowiada 3 płaskim łyżeczkom od herbaty) wliczając w to oczywiście cukier zawarty we wszelkiego rodzaju słodyczach i ciastach. Zazwyczaj konieczne jest więc zrezygnowanie z dosładzania napojów oraz jedzenia słodyczy.
- Tłuszcz powinien dostarczać poniżej 30% energii pożywienia, białko 10-15% ogółu energii
* Jako zamiennik cukru można stosować ksylitol. Słodzik ten posiada odmienne właściwości niż cukier, nie powoduje fermentacji w jelitach. Ponadto wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne oraz korzystnie wpływa na przyswajalność wapnia. Inny probiotyk korzystnie wpływający na mikroflorę jelit – inulinę – można stosować jako zagęszczacz do zup, sosów, budyniu, galaretki czy ciast.
LISTA PRODUKTÓW
Produkty zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach oraz przeciwwskazane w diecie z ograniczeniem ławo przyswajalnych węglowodanów
Produkty i potrawy
|
Zalecane
|
Zalecane w umiarkowanych ilościach
|
Przeciwskazane
|
NAPOJE
|
woda przegotowana, wody mineralne, herbata czarna, zielona, czerwona, ziołowa, owocowa bez cukru, mięta, kawa zbożowa, mleko chude (0,5-2% tłuszczu), jogurt chudy, napoje typu light
|
słaba kawa naturalna bez cukru, koktajl mleczno-owocowy bez cukru, soki owocowe bez cukru (tylko rozcieńczone), napoje i soki z warzyw (rozcieńczone)
|
wszystkie napoje słodzone cukrem, kakao naturalne, mocna kawa, napoje z owoców i śmietanki, tłuste mleko (>2% tł.), napoje alkoholowe, soki owocowe z cukrem, lemoniada, coca-cola, pepsi i inne słodkie napoje gazowane
|
PIECZYWO
|
chleb razowy, graham, chleb pełnoziarnisty, chrupki
|
chleb pszenny, pszenno-żytni, bułki pszenne, bułeczki, rogale, bagietki francuskie, pieczywo tostowe
|
wypieki z dodatkiem cukru, chleb na miodzie, pieczywo delikatesowe z dodatkiem karmelu, bułki maślane, babki drożdżowe, biszkopt z cukrem, ciasta kruche, ucierane
|
DODATKI DO PIECZYWA
|
chude wędliny: szynka, polędwica, drobiowe, pasty z mięsa i warzyw, chude ryby, jaja faszerowane, jaja na miękko lub jajecznica (2-3 razy w tygodniu), chudy ser twarogowy, chudy serek homogenizowany, serek twarogowy ziarnisty
|
ser twarogowy półtłusty, sery podpuszczkowe niepełnotłuste, masło, margaryna, pasztet z drobiu, cielęciny, dżemy niskosłodzone, śledzie, ryby niezbyt tłuste – gotowane, wędzone
|
tłuste wędliny, kiszka, konserwy mięsne, pasztetowa, salami, parówki, miód, dżemy, marmolady, konfitury, tłuste sery podpuszczkowe żółte, sery topione, sery pleśniowe, ser „Feta”, sery typu „Fromage”, ser twarogowy tłusty
|
ZUPY I SOSY GORĄCE
|
jarzynowe czyste z warzyw ubogowęglowodanowych, np.: pomidorowa, grzybowa, czerwony barszcz, koperkowa, kalafiorowa, kapuśniak, ryżowa, krupnik, zupy podprawiane jogurtem, kefirem; mleczne na mleku (5-1,5% tłuszczu),
sosy na wywarach z warzyw, np.: pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, grzybowy, cytrynowy, chrzanowy
|
zupy podprawiane zawiesinami: jarzynowa, ziemniaczana, owocowa bez cukru, chudy rosół
|
zupy esencjonalne, np.: na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczone
zasmażkami, z dużą ilością śmietany, owocowe z cukrem;
sosy zawiesiste, tłuste, esencjonalne, słodkie
|
DODATKI DO ZUP
|
ryż brązowy, grzanki, kasze, lane ciasto, makaron, ziemniaki, fasola, groch
|
duże ilości pieczywa, makaronów (wielojajecznych), kasz, groszek ptysiowy, kluski francuskie, biszkoptowe
| |
MIĘSO, PODROBY, DRÓB,
RYBY
|
mięso chude: cielęcina, młoda wołowina, jagnię, królik, kurczak, indyk,
chude ryby: dorsz, lin, mintaj, sandacz, szczupak, okoń, flądra, morszczuk, płoć, pstrąg strumieniowaty, halibut biały
potrawy gotowane, pieczone w folii, pergaminie, duszone bez tłuszczu
|
mięsa krwiste: wołowina, konina, polędwica wieprzowa, kury; potrawy;
ryby: młody karp, leszcz, karmazyn, tuńczyk
duszone tradycyjnie
|
tłuste gatunki mięsa: wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki,
ryby tłuste: węgorz, makrela, łosoś, sum, śledź, szprot bałtycki, „owoce morza”
potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone w tradycyjny sposób
|
POTRAWY PÓŁMIĘSNE I BEZMIĘSNE
|
budynie z mięsa i warzyw, z sera, warzywa faszerowane mięsem
|
budynie z kasz, makaronów, zapiekanki, risotto, pierogi z mięsem
|
potrawy z dodatkiem cukru, np.: knedle, tradycyjne naleśniki, pierogi z cukrem;
potrawy smażone np. racuchy, placki ziemniaczane
|
WARZYWA
|
o zawartości węglowodanów od 0 do 5%: rzodkiewka, sałata, endywia, cykoria, ogórki, rabarbar, szczypiorek, szparagi, szpinak, grzyby, boćwina, brokuły, cebula, kabaczek, kalafior, pomidory, szczaw, papryka;
w postaci gotowanej, „z wody”, sałatek, surówek, z dodatkiem oleju lub jogurtu
|
o zawartości węglowodanów od 5 do 45%: brukiew, buraki, brukselka, dynia, fasola, groszek, jarmuż, kapusta biała, czerwona, włoska, marchew, pietruszka-korzeń, por, rzepa, włoszczyzna, seler, bób, chrzan, ziemniaki;
|
surówki i warzywa gotowane z dodatkiem dużej ilości majonezu, śmietany, żółtek, cukru
|
ZIEMNIAKI
|
gotowane, pieczone w całości,
|
puree, smażone z tłuszczem, frytki
| |
OWOCE
|
grejfruty – gatunek zielony (wpływają na zmniejszenie stężenia glukozy we krwi)
|
inne - od 200 do 300g dziennie, według indywidualnych tolerancji
|
owoce w syropach, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną, daktyle, rodzynki
|
DESERY
|
kompoty, kisiele, galaretki, owoce z jogurtem, jabłka pieczone,
|
owoce – surówki owocowe, desery mleczne, sernik na zimno
|
wszystkie desery z cukrem, miodem, np.: kremy, nierozcieńczone kompoty, leguminy, marmolady;
wszystkie produkty z dużą zawartością cukru, np.: ciasta, torty, pączki, faworki, orzechy, chałwa, czekolada i inne słodycze
|
PRZYPRAWY
|
łagodne, np.: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, czosnek, cebula czerwona, kminek, majeranek, tymianek, bazylia
|
gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól do 5 g dziennie (1 łyżeczka), papryka słodka, pieprz ziołowy, ocet jabłkowy, curry, słodziki
|
bardzo ostre: pieprz, papryka ostra, musztarda, ocet, chilli
|
Ilość poszczególnych składników odżywczych
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA :
- dla chorych leżących 20-25 kcal/kg masy ciała
- dla osób chodzących nie obciążonych wysiłkiem 25-30 kcal/ kg masy ciała
- dla osoby lekko pracującej 30-35kcal/kg masy ciała
- dla osoby ciężko pracującej 35-40kcal/kg masy ciała
- dla osób otyłych: 1000-1300 kcal , dla chorych z nadwagą,
- dla osób niepracujących lub lekko pracujących: 1500 – 1800 kcal,
- dla chorych z prawidłową masą ciała oraz niezbyt ciężko pracujących: 2000 – 2200 kcal,
- dla chorych z niedowagą, młodzieży, osób ciężko pracujących: 2400 – 3000 kcal
BIAŁKO :
15% - 20% pokryte przez białka.
TŁUSZCZE :
30% - 35% pokryte przez tłuszcze,
WĘGLOWODANY :
45% - 50% pokryte przez węglowodany
SKŁADNIKI MINERALNE :
- błonnik pokarmowy: 35 -40 g
- wapń : 08,-1 g
- żelazo: 15 mg
- witamina A : 750 mikrogram
- witamina B1 :1,5 – 2,0 mg
- witamina B2 : 1,5 – 2,0 mg
- witamina C : 100 – 150 mg
INDEKS GLIKEMICZNY
Indeks glikemiczny (IG), zwany także wskaźnikiem glikemicznym, jest to tabela zawierająca informację o tym, w jakim stopniu wzrośnie stężenie glukozy we krwi po spożyciu określonego produktu żywnościowego.Glikemia obliczana jest poprzez podzielenie poziomu glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów przez poziom glukozy po spożyciu określonego produktu.
Jako podstawę skali przyjęto poziom cukru we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Przykładowo spożycie pokarmu, którego indeks glikemiczny wynosi 60, spowoduje, ze stężenie cukru we krwi wzrośnie o 60 procent w stosunku do stężenia uzyskiwanego po spożyciu 50 g glukozy. Klasyfikacja produktów żywnościowych jest oparta o poziom glukozy we krwi po upływie 2-3 godzin od spożycia posiłku.
Przykład :
Załóżmy, że obliczamy IG dla śniadania, w skład którego wchodzą dwie kanapki z pełnoziarnistego chleba pszennego posmarowane masłem, obłożone plasterkami sera, pomidorem i sałatą, banan, jabłko i szklanka niesłodzonej herbaty.
Krok 1: Najpierw sprawdzamy w odpowiedniej tabeli bądź na opakowaniach produktów, ile procentowo węglowodanów zawierają poszczególne składniki:
1 kromka pełnoziarnistego chleba pszennego zawiera 14 g węglowodanów, czyli w dwóch kromkach mamy 28 g węglowodanów. Ser szwajcarski - zawiera 3,5 g węglowodanów w 100 g. Przeciętny plasterek sera waży 20 g, czyli w serze wchodzącym w skład naszego posiłku (2 plasterki) znajduje się 1,4 g węglowodanów.
Na naszych kanapkach wylądowało także pół średniej wielkości pomidora. W całym pomidorze znajduje się 9 g węglowodanów, więc na kanapkach znajduje się 4,5 g węglowodanów.
Dwa plasterki sałaty to ok. 1/20 główki. W tym wypadku ilość węglowodanów wynosi 0,1 g.
W średniej wielkości bananie znajdziemy ok. 25 g węglowodanów, a w jabłku 15 g węglowodanów. Masło oraz niesłodzona herbata nie zawierają węglowodanów.
Krok 2: ustalamy całkowitą liczbę węglowodanów w posiłku
W naszym wypadku wynosi ona:
28 g (chleb) + 1,4 g (ser) + 4,5 g (pomidor) + 0,1 g (sałata) + 25 g (banan) + 15 g (jabłko) = 74 g
Krok 3: obliczamy procentową zawartość węglowodanów pochodzących z każdego posiłku.
Kromki chleba dostarczają ok. 38 % węglowodanów.
- Ser - ok. 1,9 %
- Pomidor - ok. 6%
- Sałata - ok. 0,1%
- Banan - ok. 34 %
- Jabłko - ok. 20%
Krok 4: znajdujemy w odpowiedniej tabeli indeks glikemiczny dla każdego z wymienionych produktów.
Chleb pszenny pełnoziarnisty ma 85 IG
- Ser - 55 IG
- Pomidor - 10 IG
- Sałata - 10 IG
- Banan - 55 IG
- Jabłko - 38 IG
Krok 5: mnożymy IG każdego produktu przez procentowy udział pochodzących z niego węglowodanów w posiłku. W ten sposób otrzymamy całkowite IG.
85 x 38% + 10 x 6% + 10 x 0,1% + 55 x 34% + 38 x 20% = 32,3 + 0,6 + 0,01 + 18,7 + 7,6 = 59,21
Nasz śniadanie zatem ma niski indeks glikemiczny, nie przekraczający zalecanej granicy 60 IG.
Uproszczona tabela indeksów glikemicznych przydatnych w układaniu codziennej diety osoby z cukrzycą
WYSOKI IG
Maltoza (piwo)
|
115
|
Piwo*
|
110
|
Glukoza (dekstroza)
|
100
|
Skrobia modyfikowana
|
100
|
Syrop glukozowy
|
100
|
Syrop ryżowy
|
100
|
Mąka ryżowa
|
95
|
Mąka ziemniaczana
|
95
|
Pieczone ziemniaki
|
95
|
Smażone ziemniaki, frytki
|
95
|
Pieczywo białe, bezglutenowe
|
90
|
Płatki ziemniaczane
|
90
|
90
|
Bułka biała hamburgerowa
|
85
| |
Kukurydza dmuchana (popcorn)
|
85
|
Maczka kukurydziana
|
85
|
Mąka biała pszenna
|
85
|
Maranta
|
85
|
Marchew (gotowana)*
|
85
|
Pasternak*
|
85
|
Pieczywo białe tostowe
|
85
|
Płatki kukurydziane (cornflaces)
|
85
|
Ryz błyskawiczny
|
85
|
Ryz dmuchany
|
85
|
Ryz instant
|
85
|
Ryz zwykły (klejący się)
|
85
|
Rzepa (gotowana)*
|
85
|
Seler bulwa (gotowana)*
|
85
|
Tapioka
|
85
|
Puree z kartofli
|
80
|
Arbuz*
|
75
|
Dynia
|
75
|
Dyniowate (rożne)
|
75
|
Lasagne (z białej maki pszennej)
|
75
|
Mleko ryżowe (z cukrem)
|
75
|
Paczki
|
75
|
Wafel (z cukrem)
|
75
|
Amarantus dmuchany
|
70
|
Bagietka z białej maki
|
70
|
Bajgiel
|
70
|
Banany do gotowania (gotowane)
|
70
|
Batonik czekoladowy (z dodatkiem cukru)
|
70
|
Biskwit (herbatnik)
|
70
|
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe
|
70
|
Chipsy ziemniaczane
|
70
|
Chleb z maki ryżowej
|
70
|
Croissant
|
70
|
Cukier biały krystaliczny (cukroza)
|
70
|
Cukier brązowy
|
70
|
Daktyle
|
70
|
Gnocchi (kopytka)*
|
70
|
Kalarepa
|
70
|
Kasza kukurydziana
|
70
|
Maca z białej maki
|
70
|
Mąka kukurydziana
|
70
|
Napoje słodzone i gazowane typu cola
|
70
|
Oczyszczone płatki zbożowe (z dodatkiem cukru)
|
70
|
Płatki specjalne K™
|
70
|
Polenta
|
70
|
Proso
|
70
|
Ravioli z białej maki pszennej
|
70
|
Risotto
|
70
|
Ryz zwykły
|
70
|
Sucharek
|
70
|
Syrop z melasy
|
70
|
Taco
|
70
|
Tagliatelle (knedle)
|
70
|
Ziemniaki obrane gotowane w wodzie z sola
|
70
|
Ananas (z puszki)
|
65
|
Bob (gotowany)
|
65
|
Baton Mars, Snickers
|
65
|
Bułeczki czekoladowe
|
65
|
Burak czerwony gotowany
|
65
|
Chiński makaron z ryżu
|
65
|
Chleb żytni (30% maki żytniej)
|
65
|
Chlebowiec (owoce pieczone smakują jak kasztany)
|
65
|
Dżem z pigwy dodatkiem cukru
|
65
|
Ignam (słodki ziemniak)
|
65
|
Konfitura z cukrem
|
65
|
Kukurydza
|
65
|
Kuskus
|
65
|
Mąka z kasztana jadalnego
|
65
|
Marmolada z dodatkiem cukru
|
65
|
Musli (słodzone cukrem lub miodem)
|
65
|
Pieczywo ciemne na zakwasie
|
65
|
Pieczywo z maki z pełnego przemiału
|
65
|
Pieczywo z niepełnego przemiału (50%)
|
65
|
Rodzynki
|
65
|
Sorbet (z dodatkiem cukru)
|
65
|
Syrop klonowy
|
65
|
Tamaryndowiec (słodkie nasiona)
|
65
|
Ziemniaki gotowane w mundurkach
|
65
|
Ziemniaki gotowane w mundurkach
|
65
|
Banany dojrzale
|
60
|
Bułka maślana
|
60
|
Czekolada w proszku (z cukrem)
|
60
|
Kasza manna z twardego ziarna
|
60
|
Kasza perłowa
|
60
|
Kasztan jadalny
|
60
|
Lasagne (z twardego ziarna)
|
60
|
Lody śmietankowe (z dodatkiem cukru)
|
60
|
Majonez (kupny)
|
60
|
Mąka z pełnego przemiału
|
60
|
Melon (miodowy)
|
60
|
Miód
|
60
|
Morele (puszkowane w syropie)
|
60
|
Ovomaltyna
|
60
|
Owsianka
|
60
|
Pizza
|
60
|
Ravioli (z maki durum)
|
60
|
Ryz długoziarnisty
|
60
|
Ryz długoziarnisty
|
60
|
Ryz jaśminowy
|
60
|
Brzoskwinie (puszkowane, w syropie)
|
55
|
Bułka maślana
|
55
|
Kaszka bulgur (gotowana)
|
55
|
Keczup
|
55
|
Makaron tagliatelle
|
55
|
Maniok (słodki)
|
55
| ||
Musztarda (z dodatkiem cukru)
|
55
| ||
Nutella®
|
55
|
Papaja (świeże owoce)
|
55
|
Ryz czerwony
|
55
|
Sok z mango (niesłodzony)
|
55
|
Sok z winogron (bez cukru)
|
55
|
Spaghetti (gotowane na miękko)
|
55
|
Spaghetti (gotowane na miękko)
|
55
|
Sushi
|
55
|
ŚREDNI IG
Bataty (słodkie kartofle)
|
50
|
Batony energetyczne z ziarnami (bez cukru)
|
50
|
Biskwit (z pełnej maki, bez cukru)
|
50
|
Chayote owoc z rodziny dyniowatych
|
50
|
Chleb na bazie quinoy (65%) prosa boliwijskiego
|
50
|
Chlebki Wasa light™
|
50
|
Couscous (pełne ziarno)
|
50
|
Kiwi
|
50
|
Makaron (z twardej pszenicy – durum)
|
50
|
Makaron z pełnej pszenicy
|
50
|
Mango (świeże owoce)
|
50
|
Muesli (niesłodzone)
|
50
|
Platki All Bran™
|
50
|
Ryz brązowy basmati
|
50
|
Ryz niełuskany
|
50
|
Sok ananasowy (niesłodzony)
|
50
|
Sok z borówki czerwonej ( bez cukru)
|
50
|
Sok z jabłek (niesłodzony)
|
50
|
Surimi (paluszki krabowe)
|
50
|
Topinambur
|
50
|
Ananas (świeży owoc)
|
45
|
Banan zielony (niedojrzały)
|
45
|
Borówka czerwona (brusznica)
|
45
|
Chleb razowy żytni z pełnego ziarna
|
45
|
Chleb z pszenicy egipskiej, kamut
|
45
|
Kuskus z pełnego ziarna
|
45
|
Groszek zielony (z puszki)
|
45
|
Kaszka pszenna
|
45
|
Konfitura (bez cukru)
|
45
| ||
Makaron typu Capellini
|
45
| ||
Orzech kokosowy
|
45
|
Płatki śniadaniowe pełne (bez cukru)
|
45
|
Pszenica orkiszowa
|
45
|
Pszenica orkiszowa
|
45
|
Pumpernikiel
|
45
|
Ryz Basmati niełuskany
|
45
|
Sok z grejpfruta (bez cukru)
|
45
|
Sok z pomarańczy (świeżo wyciskany)
|
45
|
Sos z pomidorów (z cukrem)
|
45
|
Tosty z chleba z maki pełnej
|
45
|
Twardy banan (do gotowania lub smażenia)
|
45
|
Twardy banan (do gotowania lub smażenia)
|
45
|
Winogrona (świeże owoce)
|
45
|
Babka piaskowa z pełnej maki (bez cukru)
|
40
|
Bob
|
40
|
Chleb z maki pełnej na zakwasie
|
40
|
Falafel
|
40
|
Fasola czerwona (z puszki)
|
40
|
Figi suszone
|
40
|
Kasza gryczana
|
40
|
Kawa z cykorii
|
40
|
Laktoza
|
40
|
Maca (z maki pełnoziarnistej)
|
40
|
Mąka z quinoy (prosa boliwijskiego)
|
40
|
Makaron pełny pszenny, al dente
|
40
|
Mleczko kokosowe
|
40
|
Pasta sezamowa
|
40
|
Pasta z orzeszków
|
40
|
Płatki owsiane
|
40
|
Płatki śniadaniowe pełne( bez cukru)
|
40
|
Pszenica egipska, kamut
|
40
|
Pumpernickel Montignac
|
40
|
Śliwki suszone
|
40
|
Sok z marchewki (bez cukru)
|
40
|
Sorbet (niesłodzony)
|
40
|
Spaghetti al dente (gotowane 5 minut)
|
40
|
Wino jabłkowe wytrawne
|
40
|
NISKI IG
Amarantus
|
35
|
Brzoskwinie (świeże owoce)
|
35
|
Cassoulet (fasola z mięsem)
|
35
|
Ciecierzyca (z puszki)
|
35
|
Drożdże
|
35
| ||
Drożdże piwne
|
35
|
Falafel z ciecierzycy
|
35
|
Fasola biała –perłowa
|
35
| ||
Fasola czarna
|
35
|
Fasola czerwona
|
35
|
Figi (świeże owoce)
|
35
| ||
Granat (świeży)
|
35
|
Groszek zielony (świeży)
|
35
|
Jabłka (świeże owoce)
|
35
|
Jabłka suszone
|
35
|
Jogurt naturalny
|
35
|
Jogurt z soi (aromatyzowany)
|
35
|
Kukurydza antyczna indiańska
|
35
|
komosa ryżowa
|
35
|
lody śmietankowe (z fruktozą)
|
35
|
Maczka z ciecierzycy
|
35
|
Morele suszone
|
35
|
Musztarda ostra typu Dijon
|
35
|
nasienia siemienia lnianego, sezamu, maku
|
35
|
Nektarynki (świeży owoc)
|
35
|
Pasta z migdałów (bez cukru)
|
35
|
Pigwa pospolita
|
35
|
Pomarańcze (świeże owoce)
|
35
|
Pomidory suszone
|
35
|
Przecier z pomidorów (bez cukru)
|
35
|
Przecier jabłkowy
|
35
|
Ryz dziki
|
35
|
Seler bulwowy
|
35
|
Śliwki, świeże
|
35
|
Soczewica zielona świeża
|
35
|
Sok pomidorowy
|
35
| ||
Wasa™ o zawartości błonnika 24%
|
35
| ||
Ziarna ze słonecznika
|
35
|
Buraki czerwone (surowe)
|
30
|
Ciecierzyca
|
30
|
Czosnek
|
30
|
Fasolka szparagowa
|
30
|
Grejpfrut ( świeży owoc)
|
30
|
Gruszki (świeże owoce)
|
30
|
Knedle sojowe
|
30
|
Marakuja
|
30
|
Marchew (świeża)
|
30
|
Marmolada (niesłodzona)
|
30
|
Mleko z proszku
|
30
|
Mleko (pełne lub chude)**
|
30
|
Mleko sojowe
|
30
|
Mleko z migdałów
|
30
|
Mleko z owsa (surowe)
|
30
|
Mandarynka
|
30
|
Morele (świeże)
|
30
|
Pomidory
|
30
|
Rzepa
|
30
|
Soczewica brązowa
|
30
| ||
Soczewica żółta
|
30
|
Twarożek
|
30
|
Agrest niebieski
|
25
|
Czarna jagoda (czernica)
|
25
|
Czekolada czarna (>70% kakao)
|
25
|
Fasola mungo
|
25
|
Groch łuskany
|
25
| ||
Humus (pasta z ciecierzycy)
|
25
|
Jęczmień
|
25
|
Mąka sojowa
|
25
|
Malina (świeża)
|
25
|
Morwa
|
25
|
Pasta migdałowa (niesłodzona)
|
25
|
Pasta z orzechów laskowych (niesłodzona)
|
25
|
Pasta z orzeszków laskowych (bez cukru)
|
25
|
Pestki z dyni
|
25
|
Porzeczka czerwona
|
25
|
Soczewica zielona
|
25
|
Truskawki (świeże owoce)
|
25
|
Wiśnie
|
25
|
Acerola
|
20
|
Bakłażan, oberżyna
|
20
| ||
Czekolada czarna (>85% kakao)
|
20
|
Fruktoza
|
20
|
Jogurt sojowy
|
20
|
Kakao w proszku (bez cukru)
|
20
|
Pędy bambusa
|
20
| ||
Serce palmowe
|
20
|
Śmietana sojowa
|
20
|
Sok z cytryny (niesłodzony)
|
20
|
Sos Tamari (bez cukru)
|
20
|
Agawa (syrop)
|
15
|
Agrest zloty
|
15
|
Brokuły
|
15
|
Brukselka
|
15
|
Cebula
|
15
|
Cukinia
|
15
|
Cykoria, endywia
|
15
|
Czarna porzeczka
|
15
|
Fasola pnąca
|
15
|
Imbir
|
15
|
Kalafior
|
15
|
Kapusta
|
15
|
Kiełki (soja, fasola)
|
15
|
Koper włoski
|
15
|
Korniszony marynowane
|
15
|
Kwaszona kapusta
|
15
|
Mąka z nasion chlebka świętojańskiego
|
15
|
Migdały
|
15
|
Ogórek
|
15
|
Oliwki
|
15
|
Orzechy laskowe
|
15
|
Orzechy nerkowce
|
15
|
Orzechy włoskie
|
15
|
Orzeszki arachidowe
|
15
|
Orzeszki pistacjowe
|
15
|
Papryka
|
15
|
Papryka chili
|
15
|
Pesto
|
15
|
Pieczarki
|
15
|
Piniola (nasiona)
|
15
|
Por
|
15
|
Rabarbar
|
15
|
Rzodkiewki
|
15
|
Sałata zielona
|
15
|
Seler naciowy
|
15
|
Soja
|
15
|
Szalotka
|
15
|
Szczaw
|
15
|
Szparagi
|
15
|
Szpinak
|
15
|
Tempeh
|
15
|
Tofu sojowe
|
15
|
Zarodki
|
15
|
Zarodki (pszenne)
|
15
|
Awokado, smaczliwka
|
10
|
Ocet winny
|
5
|
Przyprawy, zioła
|
5
|
Skorupiaki
|
3
|
Co to są wymienniki i jak je obliczać ?
1 wymiennik węglowodanowy (WW) to taka porcja produktu lub potrawy, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych, czyli węglowodanów bez błonnika pokarmowego.Dla przykładu: 1 WW = 1/3 bułki kajzerki (ok. 20g) = 1 mały ziemniak (ok. 80g) = 2 średnie marchewki (ok. 270g) = pół dużej gruszki (ok. 110g) = 2 płaskie łyżeczki cukru (10g).
Jeden wymiennik białkowo-tłuszczowy (WBT) jest to taka porcja produktu (w gramach lub miarach domowych), która zawiera 100 kcal pochodzących z białka i tłuszczu.
WW
Każde 10g węglowodanów przyswajalnych odpowiada 1 WW, czyli 1 jednostce insuliny. Jeżeli Twój posiłek zawiera 30 g węglowodanów, oznacza to 3 WW. Trzy wymienniki węglowodanowe wymagają przyjęcia 3 jednostek insuliny.
Przykład :
Jeśli więc np. chleb X zawiera 50 g węglowodanów przyswajalnych w 100 g, to łatwo możemy z proporcji przeliczyć, że 10 g węglowodanów będzie zawierało 20 g chleba:
100 g chleba - 50 g W
x g chleba - 10 g W
x = 100 g*10 g/50 g = 20 g W
Podobnie postępujemy z informacją żywieniową podaną na opakowaniu produktu. Jeśli jakiś np. jogurt Y ma 15 g węglowodanów w 100 g czyli 1,5 WW (15 g/10), a w opakowaniu mamy 150 g jogurtu, to łatwo policzymy z proporcji, że w całym opakowaniu będzie 22,5 g węglowodanów czyli 2,2 WW:
100 g jogurtu - 1,5 WW
Podobnie postępujemy z informacją żywieniową podaną na opakowaniu produktu. Jeśli jakiś np. jogurt Y ma 15 g węglowodanów w 100 g czyli 1,5 WW (15 g/10), a w opakowaniu mamy 150 g jogurtu, to łatwo policzymy z proporcji, że w całym opakowaniu będzie 22,5 g węglowodanów czyli 2,2 WW:
100 g jogurtu - 1,5 WW
150 g jogurtu - x WW
x = 150 g*1,5 WW/100 g = 2,25 WW
WBT
Obliczenia wykonujemy nieco inaczej dla białek i tłuszczów. Ilość białek zawartych w produkcie mnożymy przez 4 kcal, natomiast ilość tłuszczów mnożymy przez 9 kcal. Następnym krokiem jest dodanie do siebie wyników. Otrzymaną wartość należy podzielić przez 10. W ten sposób określamy ilość Wymienników Białkowo-Tłuszczowych, które odpowiadają ilości jednostek insuliny.
Przykład :
W przypadku WW liczyliśmy tylko ilość węglowodanów. A tutaj musimy sobie tą ilość (białka i tłuszczu oddzielnie) jeszcze przemnożyć przez kaloryczność (1 g białka to 4 kcal, 1 g tłuszczu to 9 kcal) i potem zsumować. Weźmy jakiś przykład, powiedzmy jogurt naturalny. W 100 g ma on: 60 kcal, 4,3 g białka, 2 g tłuszczu i 6,2 g węglowodanów. Czyli liczymy:
4,3 g białka * 4 kcal = 17,2 kcal
2 g tłuszczu * 9 kcal = 18 kcal
17,2 + 18 = 35,2 kcal
Skoro 1 WBT to 100 kcal, to 35 kcal będzie stanowiło 0,35 WBT. To wszystko na 100 g jogurtu. A ten, który zamierzamy skonsumować ma 350 g w opakowaniu. Chcemy zjeść cały, więc liczymy:
100 g - 0,35 WBT
Obliczenia wykonujemy nieco inaczej dla białek i tłuszczów. Ilość białek zawartych w produkcie mnożymy przez 4 kcal, natomiast ilość tłuszczów mnożymy przez 9 kcal. Następnym krokiem jest dodanie do siebie wyników. Otrzymaną wartość należy podzielić przez 10. W ten sposób określamy ilość Wymienników Białkowo-Tłuszczowych, które odpowiadają ilości jednostek insuliny.
Przykład :
W przypadku WW liczyliśmy tylko ilość węglowodanów. A tutaj musimy sobie tą ilość (białka i tłuszczu oddzielnie) jeszcze przemnożyć przez kaloryczność (1 g białka to 4 kcal, 1 g tłuszczu to 9 kcal) i potem zsumować. Weźmy jakiś przykład, powiedzmy jogurt naturalny. W 100 g ma on: 60 kcal, 4,3 g białka, 2 g tłuszczu i 6,2 g węglowodanów. Czyli liczymy:
4,3 g białka * 4 kcal = 17,2 kcal
2 g tłuszczu * 9 kcal = 18 kcal
17,2 + 18 = 35,2 kcal
Skoro 1 WBT to 100 kcal, to 35 kcal będzie stanowiło 0,35 WBT. To wszystko na 100 g jogurtu. A ten, który zamierzamy skonsumować ma 350 g w opakowaniu. Chcemy zjeść cały, więc liczymy:
100 g - 0,35 WBT
350 g - x
x = 350 g * 0,35 WBT/100 g = 1,225 WBT
Wyszło nam, że opakowanie jogurtu zawiera 1,2 WBT.
Można to też policzyć od odwrotnej strony. Skoro w 100 g jest 60 kcal i 6,2 g węglowodanów, to możemy kaloryczność węglowodanów (1 g to 4 kcal) odjąć od kaloryczności jogurtu i zostanie nam kaloryczność samego białka i tłuszczu. Więc:
6,2 * 4 kcal = 24,8 kcal
60 kcal - 24,8 kcal = 35,2 kcal
Wyszło nam, że opakowanie jogurtu zawiera 1,2 WBT.
Można to też policzyć od odwrotnej strony. Skoro w 100 g jest 60 kcal i 6,2 g węglowodanów, to możemy kaloryczność węglowodanów (1 g to 4 kcal) odjąć od kaloryczności jogurtu i zostanie nam kaloryczność samego białka i tłuszczu. Więc:
6,2 * 4 kcal = 24,8 kcal
60 kcal - 24,8 kcal = 35,2 kcal
Tabele Wymienników Węglowodanowych
Produkt
|
Ilość w gramach
|
Miara domowa
|
Ilość WW w porcji
|
Ilość produktu zawierająca 1 WW
|
Mleko i produkty mleczne | ||||
200
|
1 szklanka
|
1 WW
|
200 g - 1 szklanka
| |
Śmietana 12% tłuszczu
|
15
|
1 łyżka
|
0 WW
|
250 g - 1 kubek
|
Jogurt naturalny
|
120
|
1 małe opakowanie
|
0,7 WW
|
160 g
|
Jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu
|
120
|
1 małe opakowanie
|
1 WW
|
120 g
|
Kefir 2% tłuszczu
|
200
|
1 szklanka
|
0,9 WW
|
210 g
|
Maślanka
|
200
|
1 szklanka
|
0,9 WW
|
210 g
|
Ser Camembert
|
120
|
1 krążek
|
0 WW
| |
Ser Edamski
|
25
|
1 plaster
|
0 WW
| |
Ser twarogowy chudy
|
20
|
1 łyżka stołowa
|
0 WW
|
300 g
|
Ser typu "Feta"
|
130
|
pół opakowania
|
0 WW
|
1000 g
|
Serek homogenizowany, pełnotłusty
|
200
|
1 opakowanie
|
0,6 WW
|
340 g
|
Lody śmietankowe
|
50
|
1 kulka
|
0,9 WW
|
56 g
|
Jaja | ||||
Jajko kurze
|
50
|
1 sztuka
|
0 WW
| |
Mięso i produkty mięsne | ||||
Wątroba wieprzowa
|
100
|
0,3 WW
|
340 g
| |
Wątroba wołowa
|
100
|
0,4 WW
|
250 g
| |
Wątróbka z kurczaka
|
100
|
0 WW
| ||
Pasztet pieczony
|
20
|
1 cienki plasterek
|
0,2 WW
|
100 g
|
Kotlet schabowy, panierowany
|
120
|
1 średni
|
1,8 WW
|
67 g - 1/2 kotleta
|
Produkty rybne | ||||
Śledź w śmietanie
|
100
|
0,5 WW
|
200 g
| |
Produkty zbożowe | ||||
Mąka pszenna
|
100
|
2/3 szklanki
|
7,1 WW
|
14 g - 1 łyżka
|
Mąka żytnia
|
100
|
2/3 szklanki
|
7,1 WW
|
14 g - 1 łyżka
|
Kasza gryczana
|
100
|
2/3 szklanki
|
6,3 WW
|
16 g - 1 łyżka
|
Kasza jęczmienna
|
100
|
2/3 szklanki
|
6,8 WW
|
15 g - 1 łyżka
|
Kasza manna
|
100
|
2/3 szklanki
|
7,4 WW
|
13 g - 1 płaska łyżka
|
Ryż biały
|
100
|
niepełna szklanka
|
7,6 WW
|
13 g - 1 płaska łyżka
|
Ryż brązowy
|
100
|
niepełna szklanka
|
6,8 WW
|
14 g - 1 łyżka
|
Makaron dwujajeczny
|
70
|
szklanka
|
5WW
|
15 g - pół szklanki (zależy od rodzaju makaronu)
|
Płatki pszenne
|
30
|
3 łyżki
|
2,1 WW
|
14 g - 1 i 1/2 łyżki
|
Płatki kukurydziane
|
25
|
2/3 szklanki
|
1,9 WW
|
13g - 4 łyżki
|
Płatki owsiane
|
30
|
3 łyżki
|
1,9 WW
|
16 g - 1 i 1/2 łyżki
|
Płatki jęczmienne
|
30
|
3 łyżki
|
2,1 WW
|
14 g - 1 i 1/2 łyżki
|
Chrupki kukurydziane
|
100
|
7 WW
|
15 g - 3 garście
| |
Otręby pszenne
|
7
|
1 łyżka
|
0,1 WW
|
50 g
|
45
|
3 łyżki
|
2,9 WW
|
15 g - 1 łyżka
| |
Musli z rodzynkami i orzechami
|
45
|
3 łyżki
|
2,4 WW
|
18 g - 1 czubata łyżka
|
Pieczywo | ||||
Chleb żytni pełnoziarnisty
|
35
|
1 kromka średniej wielkości
|
1,6 WW
|
22g - cienka kromka
|
Chleb żytni jasny
|
30
|
1 kromka średniej wielkości
|
1,6 WW
|
20 g - kromka o wymiarach 10x7x1 cm
|
Chleb żytni staropolski
|
30
|
1 kromka średniej wielkości
|
1,4 WW
|
21 g - cienka kromka
|
Pumpernikiel
|
40
|
1 kromka średniej wielkości
|
2 WW
|
20 g - pół kromki
|
Chleb graham
|
30
|
1 kromka średniej wielkości
|
1,3 WW
|
25 g - kromka o wymiarach 9,5x10x1 cm
|
Chleb pszenny
|
25
|
1 kromka średniej wielkości
|
1,3 WW
|
20g - kromka o wymiarze 8x11x0,5 cm
|
Bagietki
|
50
|
1/4 sztuki
|
2,9 WW
|
20g - 5x4,5x6 cm
|
Bułki grahamki
|
50
|
1 mała sztuka
|
2,5 WW
|
20g - 1/3 sztuki
|
Kajzerka
|
50
|
1 sztuka
|
2,7 WW
|
18 g - około 1/3 sztuki
|
Ciabatta
|
100
|
1 średnia sztuka
|
5,7 WW
|
18 g - 1/5 sztuki
|
Pieczywo tostowe
|
30
|
1 kromka
|
1,7 WW
|
17g - 2/3 sztuki
|
Chałka
|
30
|
1 średniej wielkości kromka
|
1,8 WW
|
16 g - 1 cienka kromka
|
Warzywa | ||||
Bakłażan
|
300
|
1 sztuka długości dłoni
|
1,1 WW
|
280 g
|
Bób
|
80
|
1 garść
|
0,7 WW
|
120 g - około 1 szklanka
|
Brokuły
|
500
|
1 szuka
|
1,4 WW
|
370 g
|
Brukselka
|
17
|
1 sztuka
|
0 WW
|
300 g
|
Burak
|
140
|
1 średnia sztuka
|
1 WW
|
140 g - 1 sztuka
|
Cebula
|
120
|
1 sztuka duża
|
0,6 WW
|
200 g - 2 sztuki średnie
|
Chrzan
|
100
|
1 WW
|
100 g
| |
Cukinia
|
700
|
1 duża sztuka
|
1,5 WW
|
450 g
|
Cykoria
|
80
|
1 sztuka
|
0,2 WW
|
320 g - 4 sztuki
|
Dynia
|
100
|
0,5 WW
|
200 g
| |
Fasolka szparagowa
|
100
|
0,4 WW
|
270 g
| |
Groszek zielony
|
100
|
1,1 WW
|
90 g
| |
Groszek konserwowy
|
150
|
1 szklanka
|
1,5 WW
|
100g
|
Kalafior
|
500
|
1/2 sztuki
|
1,3 WW
|
380 g
|
Kalarepa
|
250
|
1 średnia sztuka
|
1,1 WW
|
230 g
|
Kapusta biała
|
250
|
1/4 główki o wadze 1 kg
|
1,2 WW
|
200 g - 1/5 główki o wadze 1 kg
|
Kapusta czerwona
|
250
|
1/4 główki o wadze 1 kg
|
1 WW
|
250 g - 1/4 główki o wadze 1 kg
|
Kapusta pekińska
|
50
|
1 liść
|
0 WW
|
770 g - 1 duża sztuka
|
Kapusta kiszona
|
120
|
1 szklanka
|
0,1 WW
|
770 g
|
Kukurydza w kolbach
|
100
|
1 sztuka
|
2 WW
|
50 g - 1/2 sztuki
|
Kukurydza konserwowa
|
170
|
1 szklanka
|
3,3 WW
|
50 g - około 3 łyżki
|
Marchew
|
50
|
1 średnia sztuka
|
0,2 WW
|
200 g - 2 duże lub 4 średnie sztuki
|
Ogórek
|
50
|
1 średni
|
0,1 WW
|
400 g - 8 sztuk
|
Ogórki kiszone
|
60
|
1 średni
|
0,1 WW
|
700 g
|
Papryka czerwona
|
270
|
1 duża sztuka
|
1,2 WW
|
220 g
|
Pietruszka
|
80
|
1 średnia sztuka
|
0,4 WW
|
180 g
|
Pieczarka
|
100
|
5 sztuk
|
0 WW
|
1,6 kg
|
Pomidor
|
250
|
1 sztuka duża
|
0,6 WW
|
420 g
|
Rzodkiewka
|
15
|
1 sztuka
|
0 WW
|
520 g
|
Seler korzeniowy
|
200
|
1 sztuka
|
0,5 WW
|
400 g - 2 sztuki
|
Soczewica czerwona
|
90
|
1/2 szklanki
|
4,4 WW
|
20 g - 1 i 2/3 łyżki
|
Szparagi
|
40
|
1 sztuka
|
0,1 WW
|
450 g -około 11 sztuk
|
Szpinak
|
200
|
1 szklanka mielonego
|
0,1 WW
|
2,5 kg
|
Ziemniaki
|
100
|
1 średnia sztuka
|
1,7 WW
|
60 g - 1 mała sztuka
|
Owoce | ||||
Ananas
|
80
|
1 plaster świeżego
|
1 WW
|
80 g - 1 plaster
|
Arbuz
|
100
|
0,8 WW
|
120 g
| |
Awokado
|
200
|
1 sztuka
|
0,8 WW
|
240 g
|
Banan
|
200
|
1 średnia sztuka
|
4,3 WW
|
45 g - 1/4 sztuki
|
Brzoskwinia
|
100
|
1 średnia sztuka
|
1 WW
|
100 g - 1 średnia sztuka
|
Cytryna
|
120
|
1 sztuka
|
0,9 WW
|
135 g
|
Czereśnie
|
80
|
12 sztuk - około 1/2 szklanki
|
1 WW
|
80 g - 12 sztuk
|
Grejpfrut
|
300
|
1 sztuka ze skórką
|
2,4 WW
|
130 g - ok. 1/2 sztuki ze skórką
|
Gruszki
|
120
|
1 średnia sztuka
|
1,5 WW
|
80 g - około 2/3 sztuki
|
Jabłko
|
150
|
1 średnia sztuka
|
1,5 WW
|
100 g - 2/3 sztuki
|
Jagody
|
130
|
1 szklanka
|
1,2 WW
|
110 g - niepełna szklanka
|
Kiwi
|
90
|
1 sztuka
|
1 WW
|
90g - sztuka
|
Maliny
|
120
|
1 szklanka
|
0,6 WW
|
190 g
|
Mandarynki
|
90
|
1 sztuka ze skórką
|
0,8 WW
|
110 g
|
Mango
|
400
|
1 sztuka
|
6 WW
|
65 g
|
Melon
|
700
|
1/2 sztuki
|
5,1 WW
|
135 g
|
Morele
|
50
|
1 sztuka
|
0,5 WW
|
100 g - 2 sztuki
|
Nektarynki
|
120
|
1 sztuka
|
1,2 WW
|
100 g
|
Pomarańcza
|
300
|
1 sztuka duża
|
2,8 WW
|
105 g
|
Porzeczki czerwone
|
160
|
1 szklanka
|
1,1 WW
|
140 g
|
Poziomki
|
170
|
1 szklanka
|
1 WW
|
170 g - 1 szklanka
|
Śliwki
|
15
|
1 sztuka
|
0,1 WW
|
100 g - około 6 sztuk
|
Truskawki
|
150
|
1 szklanka
|
0,8 WW
|
185 g - około 18 sztuk
|
Winogrona
|
30
|
5 sztuk
|
0,4 WW
|
60 g - około 10 sztuk
|
Wiśnie
|
40
|
10 sztuk
|
0,4 WW
|
100 g - 25 sztuk
|
Owoce suszone | ||||
Suszone banany
|
30
|
2 łyżki
|
2,5 WW
|
12 g - 1 niepełna łyżka
|
Figi suszone
|
15
|
1 sztuka
|
1 WW
|
15 g - 1 sztuka
|
Jabłka suszone
|
10
|
2 plasterki suszonego
|
0,5 WW
|
20 g - 4 plasterki suszonego
|
Morele suszone
|
15
|
2 sztuki
|
1 WW
|
15 g - 2 sztuki
|
Rodzynki
|
15
|
1 łyżka
|
1 WW
|
15 g - 1 łyżka
|
Śliwki suszone z pestką
|
15
|
2 sztuki
|
0,9 WW
|
16g
|
Orzechy i nasiona | ||||
Migdały
|
15
|
1 łyżka
|
0,1 WW
|
126 g
|
Orzechy laskowe
|
15
|
1 łyżka
|
0,1 WW
|
170 g
|
Orzechy włoskie
|
40
|
10 sztuk
|
0,4 WW
|
87 g
|
Pestki dyni
|
10
|
1 łyżka
|
0,1 WW
|
78 g
|
Pestki słonecznika
|
10
|
1 łyżka
|
0,2 WW
|
50g
|
Słodycze i ciastka | ||||
Cukier
|
10
|
2 łyżeczki
|
1 WW
|
10 g - 2 łyżeczki
|
Miód
|
14
|
1 łyżeczka
|
1 WW
|
14 g - 1 łyżeczka
|
Żelki
|
8
|
3 sztuki
|
0,5 WW
|
13 g - około 5 sztuk
|
Kakao
|
5
|
1 łyżeczka
|
0,2 WW
|
22 g - około 4 łyżki
|
Mars
|
42
|
1 baton
|
2,8 WW
|
14 g - 1/3 sztuki
|
Snickers
|
51
|
1 baton
|
2,5 WW
|
20g
|
Twix
|
51
|
2 paluszki
|
3,2 WW
|
15 g
|
12
|
2 kostki
|
0,7 WW
|
16 g - 2,5 kostki
| |
Czekolada gorzka
|
12
|
2 kostki
|
0,65 WW
|
18 g - 3 kostki
|
Herbatniki
|
10
|
1 sztuka
|
0,7 WW
|
13g
|
Delicje
|
15
|
1 sztuka
|
0,8 WW
|
20 g
|
Pierniczki alpejskie
|
12
|
1 sztuka
|
0,8 WW
|
15 g
|
Ciasto drożdżowe
|
20g
| |||
Karpatka
|
25 g
| |||
Napoleonka
|
23 g
| |||
Eklerki z bita śmietaną
|
50
|
1 sztuka
|
1,7 WW
|
28 g
|
Jagodzianka
|
100
|
1 sztuka
|
6 WW
|
16 g
|
Pączek
|
70
|
1 sztuka
|
4,2 WW
|
16 g
|
Faworki
|
15
|
1 sztuka
|
0,7 WW
|
20 g
|
Napoje
| ||||
Sok grejpfrutowy
|
220
|
1 szklanka
|
2 WW
|
110 g -1/2 szklanki
|
Sok jabłkowy
|
220
|
1 szklanka
|
2,2 WW
|
100 g - niecałe pół szklanki
|
Sok marchwiowy
|
220
|
1 szklanka
|
2,2 WW
|
100 g - niecałe pół szklanki
|
Sok pomarańczowy
|
220
|
1 szklanka
|
2,1 WW
|
100 g - niecałe pół szklanki
|
Sok pomidorowy
|
220
|
1 szklanka
|
0,5 WW
|
450 g - 2 szklanki
|
Sok wielowarzywny
|
220
|
1 szklanka
|
1 WW
|
220 g - 1 szklanka
|
Coca - cola
|
220
|
1 szklanka
|
2,2 WW
|
100 g - niecałe pół szklanki
|
Kawa bez cukru
|
220
|
1 szklanka
|
0 WW
| |
Herbata
|
220
|
1 szklanka
|
0 WW
| |
Alkohol | ||||
Piwo pełne
|
300
|
1 mały kufel
|
1,1 WW
|
260 g
|
Szampan
|
100
|
1 kieliszek
|
0,1 WW
|
700 g
|
Wino białe wytrawne
|
100
|
1 kieliszek
|
0 WW
| |
Wino białe, słodkie
|
100
|
1 kieliszek
|
0,6 WW
|
170 g
|
Wino czerwone
|
100
|
1 kieliszek
|
0 WW
| |
Wódka
|
40
|
1 kieliszek
|
0 WW
| |
Dodatki | ||||
Ketchup
|
15
|
1 łyżka
|
0,3 WW
|
52 g
|
Majonez
|
20
|
1 łyżka
|
0 WW
| |
Musztarda
|
10
|
1 łyżeczka
|
0,2 WW
|
50 g - 5 łyżeczek
|
Tabela wymienników białkowo-tłuszczowych
PRODUKTY
|
Ilość gramów
produktu spożywczego równa 1 WBT |
Liczba kalorii
(kcal) |
RYBY
| ||
Dorsz świeży
|
100
|
78
|
Dorsz świeży, filet bez skóry
|
200
|
140
|
Dorsz wędzony
|
100
|
94
|
Filety z makreli w oleju
(konserwa) |
29
|
94
|
Filet z makreli z fasolką
|
100
|
128
|
Filety z makreli z warzywami
|
100
|
124
|
Flądra świeża
|
100
|
83
|
Halibut biały świeży
|
100
|
98
|
Karp świeży
|
100
|
110
|
Łosoś świeży
|
50
|
100
|
Łosoś wędzony
|
67
|
108
|
Makrela świeża
|
50
|
90
|
Makrela wędzona
|
50
|
110
|
Mintaj świeży
|
200
|
146
|
Morszczuk świeży
|
100
|
89
|
Paprykarz szczeciński
|
67
|
119
|
Pikantna sałatka z makreli
(konserwa) |
67
|
130
|
Pikling
|
50
|
107
|
Płastuga świeża
|
100
|
86
|
Pstrąg strumieniowy
|
100
|
97
|
Pstrąg tęczowy
|
67
|
107
|
Sałatka pikantna z makreli
|
67
|
121
|
Sałatka rybna Neptun
|
67
|
119
|
Sałatka z dorsza
|
67
|
125
|
Sandacz świeży
|
100
|
84
|
Sardynka świeża
|
67
|
113
|
Sardynka w oleju
|
50
|
110
|
Sardynka w pomidorach
|
67
|
108
|
Sola
|
100
|
83
|
Szczupak świeży
|
100
|
82
|
Szprot wędzony w oleju
(konserwa) |
25
|
83
|
Szprot w pomidorach
(konserwa) |
100
|
144
|
Śledź marynowany
|
50
|
96
|
Śledź solony
|
50
|
108
|
Śledź świeży
|
67
|
107
|
Śledź w oleju po Gdańsku
|
33
|
105
|
Śledź w sosie pomidorowym
(konserwa) |
67
|
118
|
Śledź w sosie własnym
(konserwa) |
50
|
107
|
Śledź w śmietanie
|
100
|
97
|
Śledź zawijany (rolmops)
|
100
|
104
|
Tuńczyk w oleju
|
50
|
95
|
Tuńczyk w sosie własnym
|
100
|
106
|
Węgorz wędzony
|
29
|
93
|
POTRAWY RYBNE
| ||
Dorsz w jarzynach
|
100
|
117
|
Dorsz z rusztu
|
67
|
115
|
Filety z dorsza po grecku
|
67
|
101
|
Filety z dorsza smażone
|
50
|
136
|
Karp w galarecie z warzywami
|
67
|
91
|
Karp z wody bez warzyw
|
100
|
102
|
Kotlet mielony z dorsza
|
50
|
130
|
Łosoś smażony saute
|
29
|
108
|
Łosoś z rusztu
|
33
|
94
|
Pulpety z dorsza
|
100
|
112
|
POTRAWY MIĘSNE
| ||
Befsztyk bity wiejski
|
40
|
103
|
Bigos popularny
|
100
|
119
|
Bitki wieprzowe
|
50
|
97
|
Bitki wieprzowe w jarzynach
|
50
|
94
|
Bitki wołowe
|
100
|
102
|
Bitki wołowe w jarzynach
|
100
|
116
|
Boeuf Strogonow
|
50
|
110
|
Bryzol wołowy z polędwicy
|
40
|
101
|
Cielęcina w potrawce
|
100
|
103
|
Fasolka po bretońsku
|
100
|
141
|
Galaretka wieprzowa
|
50
|
101
|
Gęś pieczona
|
33
|
108
|
Gołąbki z ryżu i mięsa
|
100
|
108
|
Gulasz wołowy
|
67
|
99
|
Klopsiki cielęce mielone
|
50
|
125
|
Klopsiki mielone mieszane
|
50
|
136
|
Kotlet cielęcy panierowany
|
33
|
122
|
Kotlet mielony mieszany
|
40
|
114
|
Kotlet mielony z kurczaka
|
29
|
109
|
Kotlet schabowy panierowany
|
33
|
117
|
Kotlet z kurczaka smażony
|
40
|
99
|
Kotlet z kurczaka smażony panierowany
|
50
|
124
|
Kura w galarecie
|
50
|
96
|
Kurczak gotowany w jarzynach
|
100
|
99
|
Kurczak pieczony
|
50
|
89
|
Medalion z indyka
|
40
|
99
|
Papryka nadziewana mięsem
|
100
|
160
|
Pasztet z mięsa mieszanego
|
29
|
103
|
Pieczeń cielęca duszona
|
50
|
96
|
Pieczeń rzymska
|
67
|
139
|
Pieczeń wołowa duszona
|
67
|
103
|
Polędwica wołowa pieczona
|
67
|
112
|
Potrawka z kurczaka
|
67
|
99
|
Pulpety z mięsa mieszanego
|
50
|
111
|
Risotto z mięsa i warzyw
|
100
|
185
|
Rolada wieprzowa
|
25
|
103
|
Schab pieczony
|
33
|
97
|
Stek wieprzowy
|
22
|
105
|
Sztuka mięsa
|
50
|
112
|
Wątróbka saute
|
50
|
119
|
Wieprzowina duszona
|
50
|
112
|
Wieprzowina gotowana
|
29
|
104
|
Żeberka duszone
|
50
|
105
|
DRÓB
| ||
Gęś
|
29
|
97
|
Kaczka, tuszka
|
33
|
103
|
Kura, tuszka
|
50
|
101
|
Kurczak, tuszka
|
67
|
105
|
Noga (udko) kurczaka
|
67
|
105
|
Pierś indyka bez skóry
|
100
|
84
|
Pierś kurczaka bez skóry
|
100
|
99
|
Podudzie indyka ze skórą
|
67
|
95
|
Skrzydło indyka
|
67
|
112
|
Skrzydło kurczaka
|
50
|
93
|
Udko kurczaka ze skórą
|
67
|
105
|
Udziec indyka ze skórą
|
67
|
87
|
PODROBY
| ||
Flaki
|
100
|
84
|
Nerki wieprzowe
|
100
|
102
|
Nogi wieprzowe
|
33
|
91
|
Ozór wieprzowy
|
67
|
110
|
Parówki cienkie
|
40
|
109
|
Parówki kolskie
|
40
|
130
|
Parówki z kurczaka
|
40
|
104
|
Serca wieprzowe
|
100
|
111
|
Wątroba cielęca
|
100
|
124
|
Wątroba wieprzowa
|
100
|
130
|
Wątroba wołowa
|
100
|
125
|
Wątróbka z kurczaka
|
100
|
136
|
Żołądki kurczaka
|
100
|
114
|
SERY
| ||
Deser twarogowy kakaowy
(1 opakowanie -150 g) |
100
|
156
|
Deser twarogowy truskawkowy
|
100
|
170
|
Ser brie półtłusty
(1 plaster – 30 g) |
29
|
94
|
Ser kamamber
|
33
|
97
|
Ser cheddar
|
25
|
98
|
Ser edamski tłusty
|
33
|
105
|
Ser ementaler pełnotłusty
|
25
|
96
|
Ser gouda tłusty
|
33
|
106
|
Ser mozarella
|
50
|
113
|
Ser myśliwski pełnotłusty
|
29
|
99
|
Ser parmezan
|
22
|
100
|
Ser podlaski
|
29
|
104
|
Ser rokpol pełnotłusty
|
29
|
104
|
Ser salami pełnotłusty
|
29
|
100
|
Ser topiony edamski
(1 opak – 50 g; 1 plaster – 20 g) |
33
|
100
|
Ser twarogowy chudy
|
100
|
99
|
Ser twarogowy półtłusty
|
100
|
132
|
Ser twarogowy tłusty
|
67
|
117
|
Ser tylżycki półtłusty
(1 plaster – 30 g) |
29
|
101
|
Ser tylżycki tłusty
|
29
|
95
|
Ser typu FETA
(1 plaster – 20 g) |
50
|
107
|
Serek Fromage czosnkowy
|
29
|
105
|
Serek Fromage naturalny
|
25
|
95
|
Serek homogenizowany owocowy
(1 opakowanie -150 g) |
200
|
264
|
Serek naturalny Bieluch
|
100
|
130
|
Serek pieczarkowy
|
100
|
114
|
Serek twarogowy
homogenizowany pełnotłusty |
67
|
107
|
Serek twarogowy
homogenizowany truskawkowy |
100
|
168
|
Serek twarogowy
homogenizowany waniliowy |
100
|
159
|
Serek twarogowy ziarnisty
|
100
|
101
|
ŚMIETANY
| ||
Bita śmietana w aerozolu Laura
|
50
|
118
|
Śmietana 12%
(1 łyżka – 20 g) |
100
|
133
|
Śmietana 18%
(1 łyżka – 22 g) |
67
|
123
|
Śmietanka do kawy 9%
(porcja 10 g) |
100
|
107
|
Śmietanka kremowa 30%
(1 łyżka – 24 g) |
33
|
96
|
SOSY
| ||
Majonez domowy
(1 łyżka – 25 g) |
14
|
103
|
Majonez domowy z oleju rzepakowego
|
14
|
102
|
Majonez kielecki
|
15
|
101
|
Majonez z oleju słonecznikowego
|
14
|
102
|
Musztarda
(1 łyżeczka – 8 g) |
100
|
122
|
Sos tatarski
|
18
|
107
|
PRZYKŁADOWE JADŁOSPIS
ZESTAW 1 – 2500 kcal
I śniadanie
Musli z orzechami i rodzynkami na mleku
mleko 1,5%,(150 ml)
musli z orzechami i rodzynkami (30 g)
Kanapka z polędwicą, sałatą i pomidorem
chleb pełnoziarnisty (1 cienka kromka) posmarowany cienko
margaryną o zawartości kwasów trans <1 g), liść sałaty, 1 plaster
polędwicy z indyka, ¼ średniego pomidora
Sok ze świeżych pomarańczy (120 ml)
II śniadanie
Tost z masłem orzechowym i kiwi
tost wieloziarnisty (1 kromka), masło orzechowe (płaska łyżeczka), kiwi (1 sztuka)
Jogurt wiśniowy (150 ml)
Obiad
Zupa krem z brokułów z grzankamizupa krem z brokułów (200 ml – ½ talerza)
grzanki (30 g)
Zrazy duszone z kaszą gryczaną, buraczki gotowane, fasolka szparagowa
zrazy bite, duszone z mięsa wołowego (100 g)
kasza gryczana (3-4 łyżki)
buraczki gotowane(3- 4 czubate łyżki)
fasolka szparagowa gotowana (4 czubate łyżki)
Kompot z jabłek (200 ml/niepełna szklanka)
Podwieczorek
nektarynki ( 2 sztuki), ½ garści orzechów (włoskie, nerkowce)
chleb żytni razowy (1 kromka) posmarowany cienko masłem śmietankowym, plaster wędliny z piersi kurczaka, liść sałaty
ser twarogowy półtłusty (100 g),3 rzodkiewki, ½ ogórka świeżego, jogurt naturalny (1 łyżka)
herbata z cytryną (bez cukru)
mleko 1,5%,(200 ml)
płatki owsiane (3 łyżki), ¼ łyżeczki cynamonu
Kanapka z dżemem lub miodem
chleb żytni pełnoziarnisty (1 cienka kromka) posmarowany cienko margaryną o zawartości kwasów trans <1 g)
1 łyżeczka dżemu niskosłodzonego (lub miodu)
Kawa (z mlekiem) lub herbata z cukrem (1 łyżeczka)
chleb graham (1 kromka) posmarowany cienko margaryną (płaska łyżeczka),
plaster szynki wołowej gotowanej, ½ pomidora,
Maślanka jagodowa (szklanka)
Jabłko (1 duże)
zupa (200 ml)
ryż gotowany (3 łyżki)
Kurczak duszony w sosie śliwkowym z ziemniakami, brokułami i surówką z selera, marchwi i jabłek
pierś z kurczaka duszona bez obsmażania (100 g)
śliwki świeże, mrożone lub suszone (5 sztuk) dodane pod koniec duszenia
ziemniaki gotowane (2 sztuki
brokuły gotowane (4 różyczki
surówka z selera, marchwi i jabłek (3 czubate łyżki)
Mus z jabłek (150 g)
tuńczyk w sosie własnym 100 g (z puszki)
szczypiorek, 2 łyżki kukurydzy, ½ strąka czerwonej papryki
szczypta soli i pieprz
2 liście sałaty
pieczywo mieszane z ziarnem słonecznika (2 kromki) posmarowane cienko margaryną
herbata z cytryną (z cukrem lub bez )
bułka grahamka (1 mała) posmarowana cienko masłem śmietankowym, 2 liście sałaty, 2 plasterki wędliny z piersi kurczaka
chleb pszenny (1 kromka) posmarowana cienko masłem śmietankowym, liść sałaty, plasterek wędliny z piersi kurczaka
Sałatka z pomidora i ogórka
sałatka z pomidora (1 średni) i ogórka (1 mały), pieprz ziołowy
herbata owocowa z łyżką miodu naturalnego
Kolacja
Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, kanapka z chleba razowego z wędliną i sałatą,chleb żytni razowy (1 kromka) posmarowany cienko masłem śmietankowym, plaster wędliny z piersi kurczaka, liść sałaty
ser twarogowy półtłusty (100 g),3 rzodkiewki, ½ ogórka świeżego, jogurt naturalny (1 łyżka)
herbata z cytryną (bez cukru)
ZESTAW 2 – 2000 kcal
I śniadanie
Owsianka z cynamonemmleko 1,5%,(200 ml)
płatki owsiane (3 łyżki), ¼ łyżeczki cynamonu
Kanapka z dżemem lub miodem
chleb żytni pełnoziarnisty (1 cienka kromka) posmarowany cienko margaryną o zawartości kwasów trans <1 g)
1 łyżeczka dżemu niskosłodzonego (lub miodu)
Kawa (z mlekiem) lub herbata z cukrem (1 łyżeczka)
II śniadanie
Kanapka z margaryną, szynką i pomidoremchleb graham (1 kromka) posmarowany cienko margaryną (płaska łyżeczka),
plaster szynki wołowej gotowanej, ½ pomidora,
Maślanka jagodowa (szklanka)
Jabłko (1 duże)
Obiad
Zupa cytrynowa z ryżemzupa (200 ml)
ryż gotowany (3 łyżki)
Kurczak duszony w sosie śliwkowym z ziemniakami, brokułami i surówką z selera, marchwi i jabłek
pierś z kurczaka duszona bez obsmażania (100 g)
śliwki świeże, mrożone lub suszone (5 sztuk) dodane pod koniec duszenia
ziemniaki gotowane (2 sztuki
brokuły gotowane (4 różyczki
surówka z selera, marchwi i jabłek (3 czubate łyżki)
Mus z jabłek (150 g)
Podwieczorek
Pierogi z truskawkami (5 małych sztuk)Kolacja
Sałatka z tuńczykiem i warzywami :tuńczyk w sosie własnym 100 g (z puszki)
szczypiorek, 2 łyżki kukurydzy, ½ strąka czerwonej papryki
szczypta soli i pieprz
2 liście sałaty
pieczywo mieszane z ziarnem słonecznika (2 kromki) posmarowane cienko margaryną
herbata z cytryną (z cukrem lub bez )
Zestaw 3 – 1500 kcal
I śniadanie
Kanapki z masłem, wędliną drobiową i sałatą :bułka grahamka (1 mała) posmarowana cienko masłem śmietankowym, 2 liście sałaty, 2 plasterki wędliny z piersi kurczaka
chleb pszenny (1 kromka) posmarowana cienko masłem śmietankowym, liść sałaty, plasterek wędliny z piersi kurczaka
Sałatka z pomidora i ogórka
sałatka z pomidora (1 średni) i ogórka (1 mały), pieprz ziołowy
herbata owocowa z łyżką miodu naturalnego
II śniadanie
jogurt naturalny 2% tłuszczu (200 ml/niepełna szklanka) z łyżką otrębów pszennych
barszcz ukraiński z ziemniakami (200 ml – ½ talerza)
Gulasz wołowy z kaszą perłową, gotowana brukselka,
surówka z marchewki i jabłka
kasza perłowa gotowana (3-4 łyżki)
gulasz z wołowiny (porcja ok. 3 łyżki)
surówka z marchewki i jabłka (4 czubate łyżki)
brukselka gotowana (ok. 10 szt.)
kompot z jabłek (200 ml/niepełna szklanka)
jabłko (średnie)
chleb pszenny (2 cienkie kromki) posmarowany cienko masłem śmietankowym serek twarogowy
ziarnisty (150 g) z rzodkiewką (4 - 6 szt.) i szczypiorkiem (1 łyżka posiekanego)
herbata
Obiad
Barszcz ukraińskibarszcz ukraiński z ziemniakami (200 ml – ½ talerza)
Gulasz wołowy z kaszą perłową, gotowana brukselka,
surówka z marchewki i jabłka
kasza perłowa gotowana (3-4 łyżki)
gulasz z wołowiny (porcja ok. 3 łyżki)
surówka z marchewki i jabłka (4 czubate łyżki)
brukselka gotowana (ok. 10 szt.)
kompot z jabłek (200 ml/niepełna szklanka)
Podwieczorek
kefir 2% tłuszczu (150 ml/około 2/3 szklanki),jabłko (średnie)
Kolacja
Kanapki z masłem, twarożek ziarnisty z rzodkiewką i szczypiorkiemchleb pszenny (2 cienkie kromki) posmarowany cienko masłem śmietankowym serek twarogowy
ziarnisty (150 g) z rzodkiewką (4 - 6 szt.) i szczypiorkiem (1 łyżka posiekanego)
herbata
Prześlij komentarz