Przykładowy jadłospis na Mikołajki

czwartek, 5 grudnia 2013



Śniadanie -  Kanapeczki ubrane w barwy Świętego Mikołaja

  •  pieczywo żytnie – razowe – 2 kromki
  •  dżem niskosłodzony truskawkowy – 2 łyżeczki ( 10 g )
  •  twaróg półtłusty – 100 g ( ½ tradycyjnej kostki)

Pieczywo posmarować dżemem, na to ułożyć plasterki twarogu.



Śniadanie II - Zdrowy cheesebureger – prezent od Świętego Mikołaja dla dzieci młodszych i tych
starszych

  •  bułka grahamka – 1 sztuka
  •  jogurt naturalny – 2 łyżka + szczypta soli i pieprzu ziołowego do smaku ( można dodać także odrobinę czosnku)
  •  filet z kurczaka – kawałek – ok. 80 - 100 g
  •  przyprawy do kurczaka: curry, papryka słodka, papryka ostra
  •  sałata lodowa – 1 liść ( podzielić na 2 kawałki)
  •  ser żółty – 1 plasterek – 10 g
  •  ogórek kiszony – ½ średniej sztuki
  •  pomidor – 2 plasterki

Bułkę rozkroić, połówki bułki posmarować sosem z jogurtu, na każdą połówkę półki ułożyć
kawałek sałaty. Filet z kurczaka upiec na grillu lub na patelni z kilkoma kroplami oliwy, ułożyć
na spodniej połówce bułki, na to plasterek sera żółtego oraz warzywa, całość można polać
odrobiną ketchupu, ułożyć drugą połówkę bułki.


Obiad - Zielone naleśniki Elfów (porcja na 1 naleśnik)

Ciasto naleśnikowe (naleśników wyjdzie więcej niż na 1 osobę, więc można od razu taki
obiad przygotować dla całej rodziny lub znajomych)

  • mąka razowa typ 2000 – ¼ szklanki
  • mąka pszenna – ¼ szklanki
  • mąka orkiszowa – ½ szklanki
  • jajko – 1 sztuka
  • woda – ½ szklanki
  • mleko 1.5 % tł. – ½ szklanki
  • szczypta soli

Porcja szpinaku – na 1 naleśnika

  • szpinak mrożony – całe liście – 100 g
  • masło – 1 płaska łyżeczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • pieprz i sól do smaku
  • ser sałatkowo kanapkowy typu feta Mlekovita – półtłusty – 1/6 opakowania – na 1 naleśnika

Z podanych składników należy przygotować ciasto, naleśniki smażyć na patelni teflonowej
przesmarowanej oliwą. Naleśniki należy smażyć trochę dłużej, ponieważ mają w składzie
mąkę razową, jeśli naleśniki będą smażone zbyt krótko, to się będą łamać.
Na naleśniki układać farsz ze szpinaku, następnie trochę fety, naleśniki zawinąć, lekko
podgrzać na patelni bez dodatku tłuszczu ok. 1 minuty. Naleśniki podawać z sosem z
pieczarek:

Sos z pieczarek – na 1 naleśnik

  • pieczarki – 2 średnie sztuki
  • oliwa - 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny – 2 % tł. – 2 łyżki
  • mąka – ½ łyżeczki

Pieczarki obrać, pokroić w talarki, poddusić na oliwie, lekko posolić, podlać wodą w razie
potrzeby. Jogurt wymieszać bardzo dokładnie z mąką, dodać trochę sosu z pieczarek i
dokładnie wymieszać, tak przygotowany sos dodać do pieczarek, chwilę poddusić.

Podwieczorek  - Coś na ząb dla Świętego Mikołaja i reniferów

  • pomarańcza – 1 sztuka
  • marchewka – 1 średnia sztuka ( obrać, pokroić w słupki)

Kolacja - Kolacja „ala” Mikołajkowa poduszka

  • ser mozzarella – ok. 50 – 60 g ( ½ standardowej kulki)
  • pomidor – 1 średnia sztuka
  • oliwa – kilka kropel
  • pieczywo wasa żytnie – 2 – 3 kromki

Prześlij komentarz