Sałatka z truskawkami i szpinakiem

sobota, 7 czerwca 2014

Truskawki w wersji light, czyli truskawki ze szpinakiem. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa. Smaczne, tanie i zdrowe - czy można chcieć czegoś więcej.



Składniki (2 porcje):
  • 300 g truskawek
  • 200 g młodego szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • kilka listków sałaty
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy 
  • sok z cytryny
  • sól 
  • pieprz

Sposób przygotowania :

  1. Ocet balsamiczny odparuj na suchej patelni, zlej do słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz.
  2. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. 
  3. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki.
  4. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć na talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem.
Wartość odżywcza:

Smacznego!

Prześlij komentarz