Tłuszcze w pożywieniu
Najprościej tłuszcze możemy podzielić na nasycone i nienasycone. Większość tłuszczów nasyconych powoduje podwyższenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi. Najbogatszym źródłem tłuszczy nasyconych jest masło, smalec (oraz produkty zawierające je w swoim składzie, jak ciasta, ciastka, herbatniki), produkty mięsne (np. salami, pasztety, parówki), śmietana, sery oraz produkty zawierające olej palmowy i kokosowy. Natomiast tłuszcze nienasycone pomagają w obniżeniu stężenia frakcji LDL cholesterolu. Dlatego zaleca się, aby produkty bogate w tłuszcze nasycone zastępować produktami, będącymi dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych. Są to oleje roślinne (rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek), tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź), orzechy i awokado.
Innym rodzajem tłuszczów niekorzystnych dla zdrowia są związki typu “trans”, których bogatym źródłem są produkty zawierające częściowo uwodornione tłuszcze (niektóre ciasta, ciastka, herbatniki). Większość zakładów produkcyjnych w Europie dąży do ograniczenia ilości stosowanych tłuszczów uwodornionych w swoich produktach. Tłuszcze typu „trans” nie tylko podwyższają stężenie frakcji LDL cholesterolu i triglicerydów we krwi, tak samo jak tłuszcze nasycone, ale też obniżają stężenie frakcji HDL czyli „dobrego cholesterolu”, a więc podwyższają ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Te niekorzystne efekty mogą być wywołane spożywaniem już 5-10 g tłuszczów “trans” dziennie przez dłuższy czas.
W profilaktyce chorób krążenia oprócz zachęcania do wybierania “dobrych” tłuszczów, warto zwrócić uwagę na obniżenie całkowitej ilości tłuszczu w diecie, poprzez stosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Zamiast smażenia wybierajmy gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie lub grillowanie. Dobrym źródłem informacji na temat rodzaju tłuszczów są tabele wartości odżywczych, znajdujące się na etykietach produktów.
Produkty “wyjątkowe”
Warto dodać, że dostępne w sprzedaży produkty, zawierające roślinne stanole i sterole są przeznaczone dla osób, mających podwyższone stężenie cholesterolu we krwi i nie powinny być spożywane przez osoby zdrowe. Uważa się, że zastosowanie niskotłuszczowej diety, wzbogaconej o wyżej wymienione produkty, może obniżyć stężenie cholesterolu nawet o 20%.
Prześlij komentarz