Domowe gofry marchewkowe

sobota, 16 sierpnia 2014

Marchewkowe gofry to coś pomiędzy porządnym, zdrowym pełnoziarnistym gofrem, a kawałkiem ciasta marchewkowego. Nastawiajcie gofrownicę, bo szykuje się wspaniałe śniadanie.




Składniki (6 szt):

  • 500 g mąki pszennej (2 szklanki) 
  • 500 ml mleka 1,5 % (2 szklanki)
  • 3 jaja
  • 9 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
Przygotowanie:

  1. Marchew umyć , obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Mąkę, mleko, olej, marchew, proszek do pieczenia, sól oraz miód połączyć razem, dodać żółtka wymieszać. 
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać. 
  4. Ciasto nalewać do nagrzanej gofrownicy.
  5. Udekorować ulubionymi dodatkami 



Wartość odżywcza w 1 sztuka gofra:

kalorie -  283 kcal 
białko - 8,4 g 
tłuszcze -14,6 g 
węglowodany - 30,3 g 
błonnik - 1,8 g

Smacznego !

Prześlij komentarz