Jak żywić roczniaka?

wtorek, 23 czerwca 2015

Gdy Twoje dziecko było niemowlęciem, doskonale wiedziałaś jak je karmić. Pod ręką miałaś tabele określające, co i ile bobasek może zjeść. Dla synka, który skończył rok, tak ścisłych norm nie ma. I właśnie dlaczego łatwiej popełniamy błędy żywieniowe. Skutek ? Dzieci jedzą za tłusto, za słono, za słodko, mają niedobory żelaza, jodu, cynku, co osłabia ich rozwój intelektualny, powoduje spadek odporności. Dlatego...


UCZ MALUCHA PICIA WODY


To właśnie przede wszystkim wodą dziecko powinno zaspokajać pragnienie. Woda musi być nisko- lub średniozmineralizowana, niegazowana (chociaż gazowanej smak może czasem spróbować). Podawaj dziecku też owocowe i ziołowe herbatki, a czasem również słaby napar zielonej herbaty. Czarna herbata odpada: zawiera dużo teiny i działa pobudzająco.


OGRANICZ SOCZKI

Mają witaminy i są zdrowe, ale... nie w nadmiarze! dziecko może wypijać dziennie najwyżej szklankę soku, bo nawet ten soczek, który nie został posłodzony, ma dużo cukru. Najzdrowsze są soki warzywne. Z owocowych wybieraj niesłodzone, najlepiej przecierowe, bo mają sporo błonnika (zapobiega zaparciom), witamin i minerałów. Sprawdzaj też na etykiecie skład soku (czasem zamiast owoców jest nich tylko ich aromat!).

ZREZYGNUJ Z MIKSOWANIA

W drugim roku życia dziecko potrafi już doskonale gryźć, dlatego powinno jeść pokarmy stałe. To prawda, że podanie mu zmiksowanej zupy jarzynowej z mięskiem początkowo ułatwi ci życie, bo malec szybciej ją zje niż osobno warzywa i kawałki mięsa. Jednak jedzenie papek w tym wieku szybko może spowodować kłopoty ze gryzem i zniechęcić malucha do próbowania nowych, niewymagających gryzienia potraw.


UWAŻAJ NA "DOROSŁE" DANIA

Twój maluszek nie jest już niemowlakiem, ale to nie znaczy, ze ma jeść smażone kotlety, parówki czy ogórek konserwowy, nawet jeśli mu smakuje. Jego przewód pokarmowy jest jeszcze delikatny i ciężkostrawne, smażone dania mogą mu szkodzić. Na szczęście jest mnóstwo "dorosłych" potraw, które są zdrowe także dla roczniaka. Smażone mięsa zastępuj gotowanymi, duszonymi, pieczonymi. Parówki podawaj takie, które są przeznaczone dla dzieci, a zamiast ogórków konserwowych, które zawierają ocet, dawaj maluchowi kiszone. Przygotowuj również kasze, makarony, naleśniki, domowe ciasta... Takie dania będą dla Twojego szkraba nie tylko zdrowe, ale także pyszne!

NIE PRZESADZAJ Z BIAŁKIEM

Jest bardzo potrzebne maluszkowi (wchodzi ono w skład wszystkich komórek). Jednak jego nadmiar może być jedną z przyczyn otyłości, Dziecko, które codziennie dostaje kotlet, parówkę i wędlinę, na pewno zjada z dużo białka! Porcja mięsa (lub ryby) plus 2-3 plasterki szynki dziennie naprawdę całkowicie wystarczą !

NIE POZWÓL PODJADAĆ

Ucz swoje dziecko jedzenia pięciu posiłków dziennie. Pomiędzy nimi smyk nie powinien jeść, bo jego żołądek musi chwilkę odpocząć od trawienia. Jeśli malec sam ci powie, ze jest głodny, a do posiłku została jeszcze godzina, daj mu coś lekkiego: jakiś owoc, kilka chrupek kukurydzianych, oskrobaną marchewkę.

UNIKAJ DAWANIA SŁODYCZY

Raz na jakiś czas nic się nie stanie, gdy malec zje kawałek ciasta czy czekolady, jednak na pewno nie powinien dostawać codziennie słodyczy, a już szczególne przy każdym posiłku. Pamiętaj, że nadmiar cukru w diecie to najważniejsza przyczyna nadwagi, otyłości i próchnicy ( ma ją aż 90 procent przedszkolaków!).

STAWIAJ NA SAMODZIELNOŚĆ

Nie karm już malca. Dzieci bardzo lubią być samodzielnie. Jeśli smyk sam będzie mógł trzymać łyżeczkę i wkładać sobie do buzi, chętniej zje cały posiłek. Nie podawaj też dziecku picia w butelce ze smoczkiem. Zamień ją na kubeczek (zwykły, nie z dzióbkiem) Malec doskonale da sobie radę!





Piśmiennictwo:
Książka: Dietetyka.Żywienie zdrowego i chorego człowieka.Helena Ciborowska,Anna Rudnicka 
Internet: http://www.1000dni.pl
Poradnik żywienia dziecka w wieku 1 do 3 roku życia.Praktyczne zastosowanie Norm Żywienia opracowanych przez Grupę Ekspertów w 2012*

Prześlij komentarz