Rozgrzewająca zupa krem z dyni

czwartek, 5 listopada 2015

Dynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą. Z beta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom nóg, opuchnięciom i reguluje ciśnienie krwi. Ale największą zaletą tego warzywa jest to, że ma niewiele kalorii. Możemy więc zajadać się nią na słodko i pikantnie bez ryzyka dla figury. 


Składniki (4 porcje):
  • 1 dynia (ok.3 kg)
  • 1 l warzywnego bulionu
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. 
  2. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. 
  3. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. 
  4. Zalać rosołem, zagotować. 
  5. Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek.
  6. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu. 
  7. Następnie zmiksować blenderem na papkę. 
  8. Podawać z prażonymi orzechami ziemnymi lub słonecznikiem.

Wartość odżywcza:





Smacznego!

Prześlij komentarz