Jajka faszerowane rzeżuchą

niedziela, 27 marca 2016

Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych! Kolorowym akcentem w przepisie na jajka faszerowane na Wielkanoc jest rzeżucha. Te drobne kiełki i listki nie tylko wyglądają apetycznie, ale też mają charakterystyczny, lekko ostry smak, który idealnie połączy się z szynką i aksamitną konsystencją.

Składniki:


  • Majonez  1 łyżka
  • jajko ugotowane na twardo 8 sztuk
  • szynka 2 plastry
  • musztarda 1 łyżka
  • rzeżucha posiekana 2 łyżki
  • liście rzeżuchy 1 garść
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz ze skorupek, zetnij białko tak, żeby jajko postawić pionowo. Delikatnie wyjmij żółtko.
  2. Szynkę pokrój w drobną kostkę, utrzyj z żółtkiem i dodaj posiekaną rzeżuchę, majonez i musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Białka napełnij farszem żółtkowym, forując kopczyki na wierzchu jajka.
  4. Ułóż na półmisku wyłożonym roszponką. Posyp każdą porcję rzeżuchą.
  5. Podaj zaraz po przygotowaniu, możesz udekorować rzodkiewkami.
Wartość odżywcza:



Smacznego!


Prześlij komentarz