PRZYCZYNY
Jest kilka czynników, które mają wpływ na pojawianie się imsulmoopomości są to:
- niewłaściwa dieta za dużo cukrów, tłuszczy i produktów przetworzonych. a za mało warzyw,
- otyłość
- brak aktywności fizycznej.
- czynniki genetyczne - organizm produkuje zmutowany hormon insuliny,
- wzrost produkcji hormonów(np kortyzolu, hormonów tarczycy,glukagonu),
- ciąża
- starszy wiek
- brak snu
- przewlekły stres
- uzależnienie od alkoholu i papierosów
- leki o działaniu diabetogennym, na przykład antykoncepcyjne, glikokortykosterydy.
W grupie ryzyka znajdujesz się, gdy twoi najbliżsi są otyli, chorują na insulinooporność, nadciśnienie tętnicze lub cukrzycę.
OBJAWY
Insulmooporność często przebiega w sposób utajniony. Kiedy objawy się pojawiają, mogą wystąpić m in. problemy z koncentracją. zmęczenie, senność, podwyższone ciśnieniem, podwyższony poziom trójgricerydów, otyłość brzuszna (insulinoporność występuje też u osób szczupłych)Mogą także pojawić się nietolerancje pokarmowe na niektóre produkty, bóle głowy, zimne poty, niespokojny sen, zaburzenia hormonalne, biust u mężczyzn, nadmierne owłosienie u kobiet, bezpłodność, zespół polistycznych jajników.
DIAGNOZA
Insulinooporność można zdiagnozować na kilka sposobów:
- Krzywa cukrowa i krzywa insulinowa (minimum trzypunktowa) badanie to polega na pomiarze krwi na czczo. godzinę po wypiciu glukozy oraz po dwóch godzinach.
- Metoda klamry metabolicznej polega na oznaczeniu ilości glukozy, którą należy podać badanej osobie, aby wartość glikemii w trakcie trawiącego dwie godziny wlewu insuliny była stała. Jest to metoda najdokładniejsza, ale bardzo obciążająca badanego, a także droga, co powoduje, że jest rzadko wykorzystywana.
- Metoda HOMA polega na pobraniu krwi od chorego, ustaleniu poziomu glukozy i insuliny na czczo oraz ustaleniu wskaźnika insulinooporności za pomocą wzoru. UWAGA!Ta metoda jest często nieskuteczna i niedokładna.
SKUTKI
Nieleczona insulinooporność może powodować m.in. rozwój cukrzycy typu II, choroby sercowo-naczyniowe, zaburzenia metaboliczne i otyłość (nieprawidłowe spalanie tłuszczów i węglowodanów), niepłodność, zespól policystycznych jajników, nowotwory (np. raka sutka), niealkoholowe stłuszczenie wątroby, choroby takie jak Alzheimer i choroba Parkinsona.
Insulinoopomości nie da się wyleczyć szybko. Leczenie jest długotrwałe. Przede wszystkim musisz zmienić swoje nawyki i uzbroić się w cierpliwość.
ZASADY ZDROWEJ DIETY
Istnieje kilka zasad, których powinnaś trzymać się przy zdiagnozowanej insulinooporności. I to na stałe! Powrót do starych nawyków żywieniowych może tylko wzmocnić insulinooporność, a poza tym doprowadzić do skoku wagi, cukrzycy, zapalenia wątroby i problemów z jelitami. Nie bez znaczenia jest też to, że odbije się to negatywnie na twojej psychice.
Jeżeli cierpisz na insulinooporność, jest ci trudno schudnąć, ponieważ ciągle odczuwasz potrzebę zjedzenia czegoś. Pamiętaj jednak, ze w tym stanie zablokowany jest proces spalania tkanki tłuszczowej. Dlatego też musisz się bardzo pilnować, żeby nie podjadać. Musisz sobie uzmysłowić, że każda przekąska, nawet małe jabłko, ciastko czy słodzone herbata, uruchamia proces trawienia. Dlatego trzymaj się z góry ustalonej liczby posiłków, a między nimi pij tylko wodę lub niesłodzone napoje. Ile powinno być tych posiłków? Zaleca się, aby jeść 5-6 razy w ciągu dnia, ale posiłki muszą być nieduże i niskokaloryczne. Pilnuj, by dwa z tych posiłków były przekąskami, a nie pełnymi daniami.
Dbaj również o to, aby twoja dieta była jak najmniej przetworzona. Zrezygnuj z gotowych półproduktów. Uważnie czytaj składy produktów. które kupujesz Unikaj słodzików, barwników, substancji zapachowych, polepszaczy smaku, konserwantów, syropów glukozowo-fruktozowych. Obserwuj swoje reakcje na to, co jesz Najlepiej zapisuj wszystko, co zjadasz i notuj, jak się czułaś po każdym posiłku. Pozwoli ci to odkryć, które z nich wywołują skoki insuliny, a które nie.
Jedz dużo warzyw oraz produktów bogatych w błonnik .Szczególnie wskazane jest pełnoziarniste pieczywo i makarony, grube kasze (gryczana, pęczak, jaglana), brązowy ryz i komosa ryżowa. Warzywa uczyń głównym składnikiem swoich potraw. Zapoznaj się z indeksem glikemicznym (IG) i stosuj się do niego. Choć dieta polegająca na spożywaniu produktów o niskim indeksie glikemicznym nie zawsze się sprawdza, przy insulinooporności jest zalecana. Gdy jemy produkty o niskim IG, nasz organizm przyswaja cukier powoli, nie powodując jego gwałtownego wzrostu we krwi. Unikamy tez napadów głodu.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów. Tłuszcze i białka (czyli np. mięso) mają zerowy iG. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść te produkty w dowolnych ilościach. Posiłki muszą być zbilansowane, czyli zawierać węglowodany, tłuszcze i białka.
Warto wspomagać dietę i zażywać suplementy witaminę D3, witaminę K2, MK-7, witaminy z grupy B, cynk. potas. selen. magnez. chrom, kwasy omega-3. Możesz przyjmować probiotyki, kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz R-alfa-liponowy (R-ALA). Wskazane jest ułożenie przez dietetyka diety zbilansowanej i dostosowanej do twoich potrzeb, wagi i preferencji smakowych. Wówczas będziesz pewna. że dieta jest prawidłowa i możesz nią osiągnąć najlepsze efekty zdrowotne oraz uniknąć leczenia farmakologicznego lub je opóźnić.
PRODUKTY
I POTRAWY |
ZALECANE
|
PRZECIWWSKAZANE |
WARZYWA
OWOCE
|
pomidory, pomidory suszone, przecier pomidorowy,
wszelkie kapusty, brukselka, kapusta kiszona i inne kiszonki, warzywa
liściaste (sałata, szpinak, szczaw), papryki, awokado, brokuły, kalafior,
kabaczek, cykoria, kalarepa. szczypiorek, cebula, oliwki, fasolka szparagowa,
rabarbar. cukinia, bakłażan, fasola czerwona, mung, czarna, ciecierzyca,
brukselką cebula, grzyby, buraki czerwone surowe, surowa marchewka,
korniszony (bez cukru). ogórki, papryczki chilli, pesto, por, rzodkiew.
seler, szparagi, tofu, rzepa (surowa). karczochy, pędy bambusa, seler surowy,
gryka, tłuszcze roślinne
borówki, jagody, maliny, jeżyny. truskawki, kokos,
mango, ananasa świeżego. figi. gruszki, jabłka (świeże i duszone). cytryny,
melona, agrest, porzeczkę czerwoną, świeże morele. brzoskwinie, nektarynki,
czereśnie, wiśnie, awokado, grejpfrut, mandarynki, pamelo, pomarańcze,
marakuja. granaty, pigwę, świeżą żurawina, acerolę, kiwi, mango (w małych
ilościach).
|
kukurydza (także prażona), pasternak, gotowane
ziemniaki, bób, soja, groch, fasola, keczup,
brzoskwinie, morele, ananasy z puszki, papaja,
banan, suszone owoce, rodzynki
dżemy, kompoty, syrop klonowy, miód
|
KASZE, ZBOŻA, ORZECHY, NASIONA
|
kasze (gryczana, jaglana, pęczak), ryż brązowy
(basmati i naturalny), dziki ryż, komosa ryżowa, amarantus, teff (trawa
abisyńska), buigur, otręby, płatki owsiane (niegotowane), owies, jęczmień;
mąka sojowa, mączka chleba śwnętojańskiego (karob), drożdże, mąka z
ciecierzycy, mąka kamut;
chleb orkiszowy, pumpemlkiel bez cukru i innych
słodów, chleb żytni z mąki z pełnego przemiału;
makaron sojowy i z fasoli mung, makaron z mąki
razowej al dente;
masło migdałowe, masło z orzechów laskowych, masło
orzechowe bez cukru, kakao bez cukru
pestki dyni, kiełki fasoli mung. migdały,
orzechy włoskie, nerkowce, pistacje, orzechy laskowe. orzeszki
ziemne (fistaszki), orzeszki piniowe, orzechy brazylijskie, makadamia, ziarno
amarantusa, siemię lniane, sezam, mak, słonecznik
|
Kasza manna, jęczmienna, kuskus, ryż biały, czerwony
i paraboliczny, ryż dmuchany, topioka
pieczywo pszenne, tostowe, chrupkie, wafle, wyroby
cukiernicze( ciasta, pączki, drożdżówki)
musli, gotowe płatki słodzone,
słone przekąski, słodycze
pizze, zapiekanki, Fast food, dania z duża ilością
konserwantów, gorące kubki, zupki chińskie, kostki rosołowe,
|
PRODUKTY MLECZNE, JAJA
|
sery tłuste, serek wiejski, ser biały, twaróg, feta,
ser żółty, mozzarella, jogurt naturalny bez cukru, jogurt sojowy,
śmietanę sojowa, majonez bez cukru, mleko migdałowe, mleko
sojowe, mleko kokosowe
|
mleko, serki, jogurty, kefiry, maślanki smakowe,
słodkie, puddingi, serki topione, mleko tłuste, mleko ryżowe
|
MIĘSO, PRODUKTY MIĘSNE, RYBY
|
makrela, łosoś, tuńczyk. pstrąg, sardynki. śledź,
dorsz, halibut, sandacz, owoce morza
kurczaka, indyka, kaczkę, gęś, cielęcina. wołowina,
wieprzowina, dziczyzna, jagnięcina, baranina
|
paluszki rybne, sushi,
mielonki, pasztety, parówki, gotowe wędliny,
panierowane kotlety,
|
NAPOJE
|
Woda, zielona herbata, soki warzywne (bez
cukru), sok pomidorowy,
|
napoje gazowane, kolorowe, energetyki, soki, alkohol
(dozwolona lampka wina okazjonalnie)
|
PRZYPRAWY
|
Cynamon, imbir, czarnuszka, chili, bazylia, oregano,
kozieradka, kurkuma, ocet jabłkowy, morwa biała,
|
Sól, pierz
|
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA I STYL ŻYCIA
Nasz organizm musi mieć czas na regeneracje. Niezwykle ważny jest sen to podczas niego mózg naprawdę odpoczywa. Zapewnij sobie komfortowe warunki wyłącz wszystkie źródła światła (lampki. monitor laptopa, światełka w zasilaczach i w telewizorach), wywietrz sypialnię. Pamiętaj, że aby skutecznie walczyć z chorobą, twój organizm musi być wypoczęty i silny. Zapewniaj sobie codzienny relaks poczytaj książkę, wyciągnij się na kanapie,idź na spacer. Spacer to bardzo dobry pomysł dla osób z insulinoopornością. W przypadku tej dolegliwości istotna jest aktywność fizyczna, ale nie każdy trening jest wskazany. Jest to związane z wysokim poziomem insuliny oraz kortyzolu w organizmie. Dlatego zamiast długich treningów zaleca się krótki, dostosowany do naszej wydolności fizycznej, wysiłek (nawet dwa razy dzienne)
nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak poważna jest insulinooporność. Bardzo sobie cenie takie pouczające artykuły :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre podsumowanie. U mnie siedzący tryb życia, stres, zaburzenia odżywiania zaowocowały takimi problemami... Na szczęście odkąd jem zdrowo i normalnie, jest dużo lepiej. Bardzo dobra lista produktów wskazanych i niewskazanych. U mnie najlepiej sprawdza się PALEO z dużym ograniczeniem skrobi. Wiadomo, że od czasu do czasu skubnę sobie chleb, o pieczonych batatach nie wspominając, ale za cenę złego samopoczucia, warto zrezygnować z kilku chwil "przyjemności" wywołanej prostymi cukrami. ;)
OdpowiedzUsuń