Najmniejszy pojemnik tego mlecznego napoju fermentowanego kosztuje około złotówki. Gdyście chcieli serwować go codziennie wszystkim domownikom ( a warto), to przy trzyosobowej rodziny musielibyście wyznać minimum 90 zł miesięcznie. W domu zrobisz taką ilość za 35-40 zł.
- 1 litr mleka pasteryzowanego lub świeżego.
- 180 g jogurtu naturalnego (żywe kultury bakterii)
Sposób przygotowania:
- Najlepiej wieczorem ogrzej mleko do temperatury około 45 stopni C/ Zdejmij garnek z mlekiem z kuchenki, gdy będzie ciepłe, ale nie będzie już parzyło palca.
- Do mleka dodaj kubeczek naturalnego jogurtu i wymieszaj.
- Przelej do zakręconego słoika, zawiń w gruby koc i pozostaw w cieple. Możesz także przelać zakwaszone mleko do termosu.
- W ciągu 8 godzin jogurt będzie gotowy. Zostaw szklankę w lodówce,aby zakwasić nową porcję mleka. Co 4 dni kupuj nowy mały jogurt jako zaczyn do Twojego wyrobu.
Prześlij komentarz