Domowy jogurt naturalny

piątek, 28 października 2016

Tym razem chcę Was przekonać do robienia jogurtu. Nie sporadycznie, ale codziennie. Zajmie Ci to nie więcej niż 5 minut.
Najmniejszy pojemnik tego mlecznego napoju fermentowanego kosztuje około złotówki. Gdyście chcieli serwować go codziennie wszystkim domownikom ( a warto), to przy trzyosobowej rodziny musielibyście wyznać minimum 90 zł miesięcznie. W domu zrobisz taką ilość za 35-40 zł.



Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego lub świeżego.
  • 180 g jogurtu naturalnego (żywe kultury bakterii)


Sposób przygotowania:

  1. Najlepiej wieczorem ogrzej mleko do temperatury około 45 stopni C/ Zdejmij garnek z mlekiem z kuchenki, gdy będzie ciepłe, ale nie będzie już parzyło palca.
  2. Do mleka dodaj kubeczek naturalnego jogurtu i wymieszaj.
  3. Przelej do zakręconego słoika, zawiń w gruby koc i pozostaw w cieple. Możesz także przelać zakwaszone mleko do termosu.
  4. W ciągu 8 godzin jogurt będzie gotowy. Zostaw szklankę w lodówce,aby zakwasić nową porcję mleka. Co 4 dni kupuj nowy mały jogurt jako zaczyn do Twojego wyrobu.

Prześlij komentarz