Przykładowy jadłospis przy niedokrwistości

niedziela, 27 listopada 2016

Anemia, inaczej niedokrwistość, jest to niedobór hemoglobiny we krwi, który skutkuje częstym uczuciem zmęczenia i bladością skóry – najczęściej twarzy. Inne symptomy tej dolegliwości zależą przede wszystkim od rodzaju anemii – który to można ustalić w bardzo prosty sposób – na podstawie wyników badań krwi. Najczęściej występującą postacią anemii jest ta wynikająca z niedoboru żelaza. Jej przyczyn może być wiele, wśród tych, które występują w społeczeństwie najczęściej wymienia się: obfitą menstruacje, krwawienie wewnętrzne, niedobór żelaza w diecie, ciążę lub reumatoidalne zapalenie stawów.

I Śniadanie

  • napój z miodu i cytryny
  • pieczywo razowe z masłem
  • pieczeń wołowa lub wieprzowa
  • sałata zielona z kefirem
  • kawa zbożowa z mlekiem


II Śniadanie

  • kromka chleba  razowego z  żółtym serem
  • sałatka ze szpinakiem i pomarańczą


Obiad 

  • zupa fasolowa z pomidorami
  • gulasz wołowy z warzywami
  • surówka z cykorii, jabłka i selera
  • ziemniaki
  • herbata z cytryną


Podwieczorek

  • kisiel porzeczkowy


Kolacja

  • Risotto z mięsem i warzywami
  • kakao

Prześlij komentarz