Domowe oliwy smakowe

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Oliwy smakowe ziołowe są bardzo atrakcyjnym składnikiem wielu potraw, nadają im bowiem niepowtarzalnego smaku i zapachu. Do najbardziej popularnych należą oliwy ziołowe :
- z rozmarynem (używana do aromatyzowania mięs i ryb, ale też do sałatek)
- z liściem laurowym i zielem angielskim (używana przeważnie do mięs)
- z jałowcem (używana do mięs)
- z majerankiem (używana do mięs, do marynowania kaczki itp. )
- z bazylią (używana do mięs, ryb, sałatek, makaronów, smażenia wytrawnych naleśników itp.)
- z oregano (używana do sałatek, pomidorów, do sosów,makaronów, mięs, itp.)
- z tymiankiem (do ryb, mięs itp.)
- z kolendrą (używana do wielu dań mięsnych itp.)
- z mieszanką ziół prowansalskich (używana do makaronów, do sosów, mięs, ryb, omletów ,itp.)


Cytrynowa oliwa z oliwek


Składniki:
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin 
  • skórka z 1 cytryny (bez białej części)

Sposób przygotowania:
  1. Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. 
  2. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
  3. Odcedzamy skórki z cytryny. Wlewamy podgrzaną oliwę do czystej wyparzonej buteleczki. (Można dodać dodatkowo do dekoracji kilka skórek cytryny)
  4. Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty. 
  5. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch tygodni.

Ziołowa oliwa z oliwek


Składniki:
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 pęczek mieszanych ziół (rozmaryn, szałwia, tymianek)
Sposób przygotowania:
  1. Zioła dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. 
  2. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy zioła. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
  3. Odcedzamy zioła. Wlewamy podgrzaną oliwę do czystej wyparzonej buteleczki. (Można dodać dodatkowo do dekoracji kilka gałązek ziół)
  4. Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty. 
  5. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch tygodni.
Oliwa z oliwek z chili
Składniki:
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki suszonych papryczek chili
Sposób przygotowania:
  1. Papryczki kroimy na drobne kawałki. 
  2. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy papryczki. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
  3. Odcedzamy papryczki. Wlewamy podgrzaną oliwę do czystej wyparzonej buteleczki. (Można dodać dodatkowo do dekoracji kilka suszonych papryczek chili)
  4. Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty. 
  5. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch tygodni.
 Czosnkowo-pieprzowa oliwa z oliwek
Składniki:
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku, obrane 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
  1. Ząbki czosnku pokroić na pół.
  2. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy pokrojony czosnek oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
  3. Odcedzamy czosnek oraz ziarna pieprzu. Wlewamy podgrzaną oliwę do czystej wyparzonej buteleczki. (Można dodać dodatkowo do dekoracji kilka ziaren pieprzu oraz ząbek czosnku)
  4. Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty. 
  5. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch tygodni.

Prześlij komentarz