- z rozmarynem (używana do aromatyzowania mięs i ryb, ale też do sałatek)
- z liściem laurowym i zielem angielskim (używana przeważnie do mięs)
- z jałowcem (używana do mięs)
- z majerankiem (używana do mięs, do marynowania kaczki itp. )
- z bazylią (używana do mięs, ryb, sałatek, makaronów, smażenia wytrawnych naleśników itp.)
- z oregano (używana do sałatek, pomidorów, do sosów,makaronów, mięs, itp.)
- z tymiankiem (do ryb, mięs itp.)
- z kolendrą (używana do wielu dań mięsnych itp.)
- z mieszanką ziół prowansalskich (używana do makaronów, do sosów, mięs, ryb, omletów ,itp.)
Cytrynowa oliwa z oliwek
Składniki:
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- skórka z 1 cytryny (bez białej części)
Sposób przygotowania:
Składniki:
- Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę.
- Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
- Odcedzamy skórki z cytryny. Wlewamy podgrzaną oliwę do czystej wyparzonej buteleczki. (Można dodać dodatkowo do dekoracji kilka skórek cytryny)
- Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty.
- Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch tygodni.
Ziołowa oliwa z oliwek
Składniki:
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 pęczek mieszanych ziół (rozmaryn, szałwia, tymianek)
Sposób przygotowania:
- Zioła dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki.
- Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy zioła. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
- Odcedzamy zioła. Wlewamy podgrzaną oliwę do czystej wyparzonej buteleczki. (Można dodać dodatkowo do dekoracji kilka gałązek ziół)
- Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty.
- Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch tygodni.
Oliwa z oliwek z chili
Składniki:
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonych papryczek chili
- Papryczki kroimy na drobne kawałki.
- Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy papryczki. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
- Odcedzamy papryczki. Wlewamy podgrzaną oliwę do czystej wyparzonej buteleczki. (Można dodać dodatkowo do dekoracji kilka suszonych papryczek chili)
- Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty.
- Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch tygodni.
Czosnkowo-pieprzowa oliwa z oliwek
Składniki:- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku pokroić na pół.
- Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy dodajemy pokrojony czosnek oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
- Odcedzamy czosnek oraz ziarna pieprzu. Wlewamy podgrzaną oliwę do czystej wyparzonej buteleczki. (Można dodać dodatkowo do dekoracji kilka ziaren pieprzu oraz ząbek czosnku)
- Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty.
- Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu do dwóch tygodni.
Prześlij komentarz