Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też długo świeży i wilgotny. Taka kromka bananowego chlebka, połączona z poranną kawą będzie idealnym śniadaniem bądź zwyczajnie deserem.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 350 g mąki pszennej
- 250 ml śmietany
- 100 g masła
- 150 ml miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- W misce wymieszać śmietanę z sodą, proszkiem do pieczenia, rozpuszczonym masłem, miodem i jajkami.
- Dodać do mokrej masy mąkę oraz rozgniecione banany. Wymieszać.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć masę. Piec około 60 minut w 180 stopniach. Nakłuć patyczkiem, jeśli masa jest sucha, oznacza to, że chlebek bananowy jest gotowy.
Już jakiś czas planuję zrobić, ale coś nie mogę się zebrać.
OdpowiedzUsuńwww.roszakmagda.pl
Z chęcią skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa czy moim najbliższym posmakuje taka wersja chlebka, myślę, że tak <3
Pozdrawiam serdecznie!