Chlebek bananowy

środa, 28 czerwca 2017

Chleb bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba.
Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też długo świeży i wilgotny. Taka kromka bananowego chlebka, połączona z poranną kawą będzie idealnym śniadaniem bądź zwyczajnie deserem.



Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietany
  • 100 g masła
  • 150 ml miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać śmietanę z sodą, proszkiem do pieczenia, rozpuszczonym masłem, miodem i jajkami.
  2. Dodać do mokrej masy mąkę oraz rozgniecione banany. Wymieszać.
  3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć masę. Piec około 60 minut w 180 stopniach. Nakłuć patyczkiem, jeśli masa jest sucha, oznacza to, że chlebek bananowy jest gotowy.

2 komentarze

  1. Już jakiś czas planuję zrobić, ale coś nie mogę się zebrać.

    www.roszakmagda.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią skorzystam z przepisu! :)
    Jestem ciekawa czy moim najbliższym posmakuje taka wersja chlebka, myślę, że tak <3
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń