Domowe lody

środa, 14 czerwca 2017

Zrób je razem z dziećmi. Będą miały świetną zabawę, a potem pyszny deser. Korzyści z robienia lodów w domu jest oczywiście więcej. Nie będzie żadnych sztucznych dodatków z literką E, których w gotowych nie brakuje. Zaoszczędzisz także pieniądze. Za litrowe opakowanie w sklepie trzeba zapłacić 8 zł, a w domu zrobisz je za 5 zł.


Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • szklaka śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g zmiksowanych owoców, rozpuszczonej czekolady lub innych dodatków
Sposób przygotowania:
  1. Naczynie z żółtkami i cukrem umieścić nad parą lub wstaw do większego garnka z gorącą wodą ( o temperaturze około 50 stopni C). Ucieraj mieszaninę ręcznym mikserem, aż stanie się puszysta i prawie białą. Powinna podwoić objętość.
  2. Zagotuj mleko. Zaraz po gotowaniu wlej je cienkim strumieniem do kremu z żółtek, nie przerywając ucierania. Cały czas trzymaj mieszaninę nad parą lub gorącej wodzie.
  3. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i ucieraj, aż ostygnie. Aby szybciej ja schłodzić,możesz wstawić do zimnej wody.
  4. Osobno ubij śmietankę i wymieszaj z masą. Dodaj zmiksowane owoce lub rozpuszczaną czekoladę. Wstaw do zamrażarki na 8-10 godzin.

Prześlij komentarz