Składniki:
- 2 szklanki mleka
- szklaka śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 500 g zmiksowanych owoców, rozpuszczonej czekolady lub innych dodatków
Sposób przygotowania:
- Naczynie z żółtkami i cukrem umieścić nad parą lub wstaw do większego garnka z gorącą wodą ( o temperaturze około 50 stopni C). Ucieraj mieszaninę ręcznym mikserem, aż stanie się puszysta i prawie białą. Powinna podwoić objętość.
- Zagotuj mleko. Zaraz po gotowaniu wlej je cienkim strumieniem do kremu z żółtek, nie przerywając ucierania. Cały czas trzymaj mieszaninę nad parą lub gorącej wodzie.
- Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i ucieraj, aż ostygnie. Aby szybciej ja schłodzić,możesz wstawić do zimnej wody.
- Osobno ubij śmietankę i wymieszaj z masą. Dodaj zmiksowane owoce lub rozpuszczaną czekoladę. Wstaw do zamrażarki na 8-10 godzin.
Prześlij komentarz