Poniżej podaje 3 proste przepisy na ten smakołyk, ale robiąc własną wersje, może użyć wielu innych dodatków, np. cynamon lub nasiona słonecznika. Prażąc sezam na patelni, uważaj, żeby się nie przypalił, bo będzie niesmaczny.
PISTACJOWA
Składniki:
- 2,5 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki pistacji
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Sezam uprażyć na suchej patelni,ostudź i zmiel na pył w młynku do kawy
- Dodaj miód, cukier waniliowy i przelane wrzątkiem pistacje.
- Przełóż do formy, chłodź.
KAKAOWA
Składniki:
- 2 szklanki sezam
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżki kakao
- garść orzechów
Sposób przygotowania:
- Sezam uprażyć na suchej patelni,ostudź i zmiel na pył w młynku do kawy.
- Dodaj posiekane orzechy, kakao i wymieszaj. Dodawaj stopniowo miód cały czas mieszając.
- Przełóż do formy, chłodź.
KOKOSOWA
Składniki:
- 300 g sezamu
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- garść rodzynek
Sposób przygotowania:
- Sezam uprażyć na suchej patelni,ostudź i zmiel na pył w młynku do kawy.
- Wymieszaj razem z wiórkami i rodzynkami, dodawaj stopniowo miód, cały czas mieszając.
- Przełóż do formy, chłodź.Smacznego!
Prześlij komentarz