Domowa chałwa

poniedziałek, 22 maja 2017

W tej, którą najczęściej kupujemy w naszych sklepach, najważniejszymi składnikami są: karmel i mielone ziarno sezamowe, nazywane niegdyś przyprawą bogów. Najbardziej znani nasi producenci tego przysmaku (np. Wawel, Odra) nadają jej różne smaki: waniliowy, kakaowy, czekoladowy , orzechowy. Niewielkie batoniki kosztują 2-4 zł, ale w przeliczeniu na kilogram cena dochodzi często nawet o do 45 zł. Ponieważ przygotowanie chałwy w domu nie jest skomplikowane, warto ją od czasu do czasu zrobić. Zamiast karmelu, którego używają firmy spożywcze, lepiej wtedy zastosować płynny miód, syrop z agawy, klonowy lub inny zdrowszy zamiennik. Deser będzie co prawda tak samo słodki , ale zdrowszy. Ponieważ cena kilograma sezamu nie przekracza 20 zł, dodając nawet najbardziej ekskluzywne składniki, kilogram chałwy zarobimy za 25 złotych.
Poniżej podaje 3 proste przepisy na ten smakołyk, ale robiąc własną wersje, może użyć wielu innych dodatków, np. cynamon lub nasiona słonecznika. Prażąc sezam na patelni, uważaj, żeby się nie przypalił, bo będzie niesmaczny.

 PISTACJOWA



Składniki:

  • 2,5 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki pistacji
  • cukier waniliowy


Sposób przygotowania:
  1. Sezam uprażyć na suchej patelni,ostudź i zmiel na pył w młynku do kawy
  2. Dodaj miód, cukier waniliowy i przelane wrzątkiem pistacje.
  3. Przełóż do formy, chłodź.

KAKAOWA
























Składniki:
  • 2 szklanki sezam
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • garść orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Sezam uprażyć na suchej patelni,ostudź i zmiel na pył w młynku do kawy.
  2. Dodaj posiekane orzechy, kakao i wymieszaj. Dodawaj stopniowo miód cały czas mieszając.
  3. Przełóż do formy, chłodź.

KOKOSOWA


Składniki:
  • 300 g sezamu
  • 3 łyżki  miodu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:
  1. Sezam uprażyć na suchej patelni,ostudź i zmiel na pył w młynku do kawy.
  2. Wymieszaj razem z wiórkami i rodzynkami, dodawaj stopniowo miód, cały czas mieszając.
  3. Przełóż do formy, chłodź.

    Smacznego!

Prześlij komentarz