Domowy ser topiony

niedziela, 6 sierpnia 2017

Ten ze sklepu zawiera sporo dodatków E. Nie jest też tani - 100 g kosztuje ok. 2 zł. Podobny produkt regionalną specjalnością Wielkopolski, zarejestrowaną w UE. Nazywaną jest, co prawda, serem smażonym, ale wygląda i smakuje tak samo. I tak samo się go robi. Wypróbuj się moją recepturę.


Składniki:

  • 300 g chudego lub półtłustego sera twarogowego
  • 2 łyżki masło
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 sody
Sposób przygotowania:

  1. Ser (powinien być świeży) pokrusz , wymieszaj z solą i sodą, pozostaw w cieple na 1-2 dni, aby zgliwiał (pokrył się żółtawą mazią)
  2. Zagotuj w dużym garnku  trochę wody, wstaw do niego rondelek z masą serową dodaj masło i gotuj, aż całość  się stopi. Na koniec dodaj roztrzepane jajko i dobrze wymieszaj.

Prześlij komentarz