Aromatyczny napój na odporność

środa, 27 września 2017

Przed nami najtrudniejsze dni roku. Zawłaszcza dla osób, które źle znoszą jesienne warunki pogodowe i zmiany temperatury (ciepłe, często nawet przegrzane panującym na zewnątrz) Także dla tych, które cierpią z powodu braku naturalnego światła i za krótki dzień płacą spadkiem nastroju, też prowadzącym do osłabienia. Osoby te, czyli praktycznie my wszyscy nie powinny przegapić żadnej okazji, by zasilić swój organizm dawką dobroczynnych witamin i minerałów.

Nazwa napoju mówi sama za siebie i - jeśli przyjrzymy się składnikom owego soku - nie jest wcale na wyrost.Jabłko, pomarańcza i marchew tworzą doskonale zbilansowaną kompozycję. Warto przy tym zwrócić uwagę na czwarty niecodzienny składnik, mianowicie imbir. Jest on używany do celów leczniczych i jako przyprawa od co najmniej 5000 lat. Wiadomo,że łagodzi bóle stawów, zmniejsza ryzyko zakrzepów krwi, a także łagodzi duszność towarzyszącą przeziębieniom. Zanim jednak sięgniemy po imbir w celach leczniczych, zaaplikujmy go sobie profilaktycznie w smacznym napoju.
Aby  zaradzić jesiennym przeziębieniom, powinniśmy zadbać w naszej diecie o odpowiednią dawkę witamin, minerałów i substancji uodporniających. Jabłko to wspaniałe źródła błonnika, która zadba o zdrowie naszych jelit. Dodatek  marchewki w połączeniu z pomarańczą to nie tylko bogactwo magnezu, potasu i wapnia oraz witamin z grupy B,C i witaminy A, ale także wspaniała tarcza odpornościowa. Zawarty w nich beta-karoten jako silny antyoksydant wspomaga nasz system immunologiczny. Dodatek działającego przeciwzapalnie i rozgrzewającego świeżego imbiru daje gwarancje doładowania naszych akumulatorów i energię na cały dzień. Dzięki niskiej kaloryczności i doborowi składników sok ten świetnie oczyszcza organizm i przyspiesza metabolizm.


Składniki:
  • 240 g pomarańczy
  • 180 g jabłka
  • 100 g marchwi
  • 10 g imbiru


Sposób przygotowania:

  1. Składniki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki
  2. Centymetrowej grubości plaster świeżego imbiru ścieramy na tarce.
  3. Wszystko razem miksujemy w blenderze.
Wartość odżywcza:

kalorie -  241 kcal 
białko - 4 g 
tłuszcze -1,5 g 
węglowodany - 47,2 g 
błonnik - 11,6 g



Prześlij komentarz