Placki z dynią i fetą

wtorek, 26 września 2017

Puszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną.



Składniki (8 porcje):
  • 870 g mąki
  • 2,5 szklanki wody
  • 250 g sera feta
  • 500 g dyni
  • 1 cebula czerwona
  • kilka gałązek tymianku
  • 1,5 torebki drożdży instant
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę i drożdże wymieszaj. Powoli wlewaj wodę i zagnieść ciasto. Masę włóż do miski i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu ciasto nie będzie za puszyste.
  2. Wyjmij ciasto powinno podwoić objętość. Gdy się ociepli, podziel je na 8 części i rozwałkuj, na placki o średnicy 15 cm, Piekarnik nastaw na 220 st C.
  3. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem. Udekoruj tymiankiem.

Wartość odżywcza:



Prześlij komentarz