Składniki (4 porcje):
- 500 g pomidorów
- 1 ogórek
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 700 g gęstego soku pomidorowego
- 100 g grzanek
- biały pieprz, sól
Sposób przygotowania :
- Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy z pestek,oblewamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę.
- Pomidory również parzymy i obieramy ze skorki
- Cebule myjemy i opieramy.
- Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w słupki
- Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.
- Zupę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ostudzamy,
- Na konie dodajemy, grzanki, ogórka i natkę pietruszki
Wartość odżywcza:
Smacznego !
Prześlij komentarz