Tradycyjne Gazpacho

piątek, 13 października 2017

Gazpacho jest wyśmienitą hiszpańską zupą, którą tradycyjnie podaje się na zimno. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Doskonała kompozycja świeżych składników tworzy idealne połączenie, któremu nie można się oprzeć. Danie świetnie sprawdza się w upalne dni, ponieważ chłodzi i jest bardzo lekkostrawna.


  
Składniki (4 porcje):
  • 500 g pomidorów
  • 1 ogórek
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 700 g gęstego soku pomidorowego
  • 100 g grzanek
  • biały pieprz, sól
Sposób przygotowania :
  1. Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy z pestek,oblewamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę.
  2. Pomidory również parzymy i obieramy ze skorki
  3. Cebule myjemy i opieramy.
  4. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w słupki
  5. Wszystkie warzywa, oprócz ogórka, kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera lub miksera.
  6. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  7. Dodajemy sok pomidorowy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.
  8. Zupę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i ostudzamy,
  9. Na konie dodajemy, grzanki, ogórka i natkę pietruszki
Wartość odżywcza:

Smacznego !

Prześlij komentarz