Powszechnie się uważa, że zdrowe odżywianie się jest drogie, ale bogactwo wyboru w dzisiejszych supermarketach zapewnia szerokie spektrum możliwości. Ponadto, wytyczne żywieniowe zalecają tylko niewielkie ilości drogich artykułów, jak mięso, ryby, kurczęta i sery. Faktem jest, że powinniśmy jeść więcej fasoli, strączkowych i innych niedrogich artykułów żywnościowych, jak pieczywo ( razowe), ryż, makaron i inne wyroby zbożowe. W praktyce oznacza to więcej fasoli i mniej mięsa w twoim chili lub makaron z mniejszą ilością sosu serowego. Jeśli chodzi o owoce i warzywa , to świeże sezonowe produkty nie są drogie. Weź także pod uwagę produkty mrożone i konserwowane, które są dostępne przez okrągły rok i wnoszą właśnie tyle do zalecanego spożycia owoców i warzyw. Ponadto, uwzględniając bezpieczeństwo i jakość żywieniową konwencjonalnych artykułów żywnościowych, włączanie droższych artykułów organicznych nie jest uzasadnione w przypadku ograniczonego budżetu. Miej zatem oczy otwarte przy zakupach żywności; wypatruj specjalnych ofert i, co ważniejsze, kupuj tylko to, co wiesz, że będziesz jadł.
W Europie wyrzucamy co roku duże ilości żywności, z czego duża część znajduje się jeszcze w oryginalnych opakowaniach. Dzieje się tak głównie dlatego, że albo żywność zepsuje się zanim zabierzemy się do jedzenia bądź przyrządzamy za dużo i resztę wyrzucamy. Utworzono strony internetowe, aby pomóc nam zminimalizować marnotrawstwo żywności; często dostarczają one porad jak zoptymalizować kontrolę nad wielkością porcji, przedłużyć okres świeżości żywności i przepisy wykorzystania resztek.
Dobrym sposobem na tanie i zdrowe jedzenie, bez jego marnowania jest posiadanie planu. Poświęć pół godziny na zaplanowanie swojego tygodniowego jadłospisu, zajrzyj do książek kucharskich lub przeszukaj niektóre z wielu stron internetowych, zawierających mnóstwo propozycji tanich, zdrowych posiłków.
Sprawdź co masz w swojej szafce, zrób listę dodatkowych składników, a następnie trzymaj się tej listy podczas zakupów. Jedzenie przed wyjściem na zakupy może zapobiec kupowaniu pod wpływem impulsu. Głód prowadzi do tego, że w twoim wózku znajdzie się wiele zbędnych rzeczy. Skutek: składniki, które pasują do siebie a nie zalegają psując się, czas, zaoszczędzony każdego wieczoru, ponieważ wiesz, co będziesz gotował i zdrowe, smaczne posiłki, które nie ogołocą twojego portfela.
Kilka oszczędnych porad:
- Kupuj sezonowe warzywa i owoce, jeśli możesz, wykorzystuj surowce,
- Sporządź tygodniowy, zdrowy i tani jadłospis,
- Napisz listę zakupów i trzymaj się jej,
- Wymieniaj produkty żywnościowe w lodówce/szafce, aby nie straciły okresu ważności
- Określaj z góry wielkość porcji, aby zmniejszyć marnotrawstwo,
- Dowiedz się, jak wykorzystać resztki
- Gotuj podwójną ilość, i zamróź połowę na następny dzień,
- Supermarkety często na koniec dnia lub w weekendy sprzedają po obniżonej cenie łatwo psujące się produkty, których termin ważności się zbliża,
- Dziel się specjalnymi ofertami/dużymi zakupami z przyjacielem, bądź zamrażaj do późniejszego użytku.
Prześlij komentarz