Wielkanocna pieczeń z jajkami

niedziela, 1 kwietnia 2018

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnym polskich potraw.Pieczeń rzymska to po prostu pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem ugotowanych jaj. Można ją jeść i na ciepło i na zimno.


Składniki (8 porcji):

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek, sól, pieprz do smaku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka oleju
  • Sos chrzanowy 

Sposób przygotowania:

  1. Do mięsa wybić jajka, dodać bułkę tartą, mąkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wyrobić. 
  3. Do natłuszczonej foremki wyłożyć połowę masy, następnie delikatnie wcisnąć ugotowane jajka, przykryć pozostałą częścią masy i uklepać. 
  4. Wierzch natłuścić olejem. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. 
  5. Podawać z sosem chrzanowym.

Wartość odżywcza:




Smacznego !

Prześlij komentarz