Niewydolność serca to stan w którym chore serce nie jest w stanie prawidłowo pompować krwi i dostarczyć Twojemu organizmowi odpowiedniej ilości krwi zawierającej tlen i substancje odżywcze. Przyczyną uszkodzenia serca może być na przykład zawał serca, nadciśnienie tętnicze, choroba zastawek, choroby wrodzone, nadużywanie alkoholu. Początkowo choroba ujawnia się podczas wysiłku a jej postęp może powodować objawy spoczynkowe.
Chorzy z niewydolnością serca powinni ograniczyć spożycie soli kuchennej, ponieważ zawiera ona sód, który sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie. Dlatego nie należy dodawać soli do przygotowywanych pokarmów oraz powinno się unikać produktów z dużą zawartością sodu, na przykład żywności konserwowanej. Wskazane jest spożywanie pokarmów bogatych w potas, który ułatwia funkcjonowanie komórek mięśnia sercowego i układu nerwowego. Ponadto wielu chorych z niewydolnością serca stosuje leki odwadniające, które mogą wywołać nadmierną utratę potasu z moczem. Należy dążyć do redukcji nadwagi ale unikać nadmiernego spadku masy ciała. Zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych oraz pokarmów z dużą zawartością cholesterolu, ponieważ sprzyjają one rozwojowi miażdżycy tętnic odpowiedzialnej za rozwój choroby wieńcowej, najczęstszej przyczyny niewydolności serca. Osoby z zaawansowaną niewydolnością serca powinny unikać spożywania alkoholu i ograniczyć przyjmowanie płynów do 1,5-2,0 litrów na dobę.
Chorzy z niewydolnością serca powinni ograniczyć spożycie soli kuchennej, ponieważ zawiera ona sód, który sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie. Dlatego nie należy dodawać soli do przygotowywanych pokarmów oraz powinno się unikać produktów z dużą zawartością sodu, na przykład żywności konserwowanej. Wskazane jest spożywanie pokarmów bogatych w potas, który ułatwia funkcjonowanie komórek mięśnia sercowego i układu nerwowego. Ponadto wielu chorych z niewydolnością serca stosuje leki odwadniające, które mogą wywołać nadmierną utratę potasu z moczem. Należy dążyć do redukcji nadwagi ale unikać nadmiernego spadku masy ciała. Zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych oraz pokarmów z dużą zawartością cholesterolu, ponieważ sprzyjają one rozwojowi miażdżycy tętnic odpowiedzialnej za rozwój choroby wieńcowej, najczęstszej przyczyny niewydolności serca. Osoby z zaawansowaną niewydolnością serca powinny unikać spożywania alkoholu i ograniczyć przyjmowanie płynów do 1,5-2,0 litrów na dobę.
Dzień pierwszy
- 200 g zupy mlecznej z ryżem
- 2 kromki pieczywa razowego
- 150 g sałatki z kukurydzy
- 1 duża brzoskwinia
II śniadanie
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 150 g sałatki wielowarzywnej
- szklanka herbaty z mlekiem
Obiad
- zupa jarzynowa
- szaszłyk z piersi kurczaka i warzyw
- surówka z sałaty i ogórka
- napoj z jabłek
Podwieczorek
- chude zsiadłe mleko
Kolacja
- 2 kromki chleba graham
- 2 plasterki szynki
- 150 g sałatki z pomidorem i papryką
- szklanka zielonej herbaty
Dzień drugi
Śniadanie
- szklanka herbaty z mlekiem
- 2 kromki pieczywa razowego
- 200 g pasty z mięsa i warzyw
- 1 duża pomarańcza
II śniadanie
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 150 g sałatki z pszenicy, marchewki i jabłek
Obiad
- 200 g zupy warzywnej
- 200 g leczo
- 4 łyżki ziemniaki puree
- 150 g surówki z buraków
- szklanka kompotu
Podwieczorek
- 150 g sałatki z owoców sezonowych
Kolacja
- 200 g musu z jabłek
- szklanka kefiru
Dzień trzeci
- 250 g mleko 2 % tłuszczu z gotowaną pszenicą
- 2 kromki pieczywa razowego
- 150 g sałatki z pieczarek i zielonego groszku
- 1 średni banan
II śniadanie
- 150 g surówki z marchwi i jabłek

Obiad
- 200 g zupy selerowej
- 200 g pstąga nadziewanego szpinakiem
- 100 g surówki z kapust
- 3 małe ziemniaki
Podwieczorek
- szklanka soku pomarańczowo-marchwiowego
Kolacja
- 200 g cukinii z chudym mięsem
- sok jarzynowy
- szklanka kefiru 0,5 % tłuszczu
Dzień czwarty
Śniadanie
- 200 g zupy mlecznej z kaszą manną
- 2 kromki pieczywa razowego
- 200 g pasty z twarogu i włoszczyzny
- 1 duże jabłko
II śniadanie
- 1 kromka ciemnego pieczywa
- 125 g ryby w jarzynach
- szklanka herbaty ziołowej
Obiad
- 200 g zupy ogórkowej
- 200 g soi po bretońsku
- 100 g surówki z czerwonej kapusty
- 3 małe ziemniaki z zieleniną
- szklanka napoju warzywnego
Podwieczorek
- szklanka napoju z maślanki ze zmiksowanym bananem
Kolacja:
- 200 g lasagne z mięsem i warzywami
- szklanka soku jabłkowego
Dzień piąty
Śniadanie
- średnie opakowanie jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu z 3 łyżkami musli owocowo-orzechowowym
- 2 kromki chleba razowego
- 2 plastry polędwicy sopockiej
- 1 duże jabłko
II śniadanie
- 1 duża pomarańcza
- 20 sztuk migdałów
- szklanka herbaty ziołowej
Obiad
- 200 g zupy ogórkowej
- 200 g pieczonego dorsza
- 150 g buraczków z tartych jabłkami i sokiem z cytryny
- 3 małe ziemniaki z zieleniną
Podwieczorek
- 10 sztuk moreli suszonych
Kolacja
- 150 g sałatki z tuńczykiem, papryką, groszkiem i kukurydzą
- szklanka zielonej herbaty
Dzień szósty
Śniadanie
- 350 g grejpfruta
- 2 kromki pieczywa razowego
- 2 plastry pasztetu z soi
- 1 duży pomidor
- 1 średni banan
II śniadanie
- 150 g twarożku ze szczypiorkiem
- 1 kromka pumperniklu
- szklanka wody mineralnej niskosodowej
Obiad
- 200 g żurku z ziemniakami
- 200 g pulpetów cielących
- 100 g surówki z jabłek i marchwi
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- szklanka herbaty ziołowej
Podwieczorek
- szklanka jogurtu owocowego 1, 5 % tłuszczu
Kolacja
- 150 g ryby w galarecie
- 100 g surówki z chrzanu i jabłek
- 1 kromka pieczywa razowego
- szklanka herbaty zielonej
Dzień siódmy
Śniadanie
- średnie opakowanie jogurtu 2 % tłuszczu z ziarnami zbóż i łyżką miodu naturalnego
- 2 kromki chleba razowego
- 150 g twarogu z rzodkiewkami i szczypiorkiem
- szklanka napoju z kwasu buraczanego
II śniadanie
- 1 kromka pumpernikla
- 150 g sałatki jarzynowej
- szklanka herbaty ziołowej lub owocowej
Obiad
- 200 g zupy pomidorowej
- 200 g pstrąga pieczonego w folii z sokiem z cytryny
- 150 g sałatki z ogórka i koperku
- 3 małe ziemniaki
- szklanka woda mineralnej niskosodowej
Podwieczorek
- plaster arbuza
Kolacja
- 150 g pieczeni rzymskiej z selera
- 100 g sosu chrzanowego
- 200 g surówki z marchwi i porów z olejem rzepakowym
- szklanka kefiru 0,5 % tłuszczu
Prześlij komentarz