Przykładowy tygodniowy jadłospis przy niewydolności serca

poniedziałek, 25 marca 2019

Niewydolność serca to stan w którym chore serce nie jest w stanie prawidłowo pompować krwi i dostarczyć Twojemu organizmowi odpowiedniej ilości krwi zawierającej tlen i substancje odżywcze. Przyczyną uszkodzenia serca może być na przykład zawał serca, nadciśnienie tętnicze, choroba zastawek, choroby wrodzone, nadużywanie alkoholu. Początkowo choroba ujawnia się podczas wysiłku a jej postęp może powodować objawy spoczynkowe.

Chorzy z niewydolnością serca powinni ograniczyć spożycie soli kuchennej, ponieważ zawiera ona sód, który sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie. Dlatego nie należy dodawać soli do przygotowywanych pokarmów oraz powinno się unikać produktów z dużą zawartością sodu, na przykład żywności konserwowanej. Wskazane jest spożywanie pokarmów bogatych w potas, który ułatwia funkcjonowanie komórek mięśnia sercowego i układu nerwowego. Ponadto wielu chorych z niewydolnością serca stosuje leki odwadniające, które mogą wywołać nadmierną utratę potasu z moczem. Należy dążyć do redukcji nadwagi ale unikać nadmiernego spadku masy ciała. Zaleca się ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych oraz pokarmów z dużą zawartością cholesterolu, ponieważ sprzyjają one rozwojowi miażdżycy tętnic odpowiedzialnej za rozwój choroby wieńcowej, najczęstszej przyczyny niewydolności serca. Osoby z zaawansowaną niewydolnością serca powinny unikać spożywania alkoholu i ograniczyć przyjmowanie płynów do 1,5-2,0 litrów na dobę.




Dzień pierwszy

Śniadanie:


  • 200 g zupy mlecznej z ryżem
  •  2 kromki pieczywa razowego
  •  150 g sałatki z kukurydzy
  •  1 duża brzoskwinia

II śniadanie


  •  1 kromka chleba pełnoziarnistego
  •  150 g sałatki wielowarzywnej 
  •  szklanka herbaty z mlekiem

Obiad

  • zupa jarzynowa
  • szaszłyk z piersi kurczaka i warzyw
  • surówka z sałaty i ogórka
  • napoj z jabłek

Podwieczorek

  • chude zsiadłe mleko
Kolacja


  • 2 kromki chleba graham
  • 2 plasterki szynki
  • 150 g sałatki z pomidorem i papryką
  • szklanka zielonej herbaty

Dzień drugi 

Śniadanie

  • szklanka herbaty z mlekiem
  • 2 kromki pieczywa razowego
  • 200 g pasty z mięsa i warzyw
  • 1 duża pomarańcza

II śniadanie
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 150 g sałatki z pszenicy, marchewki i jabłek 
Obiad
  • 200 g zupy warzywnej
  • 200 g leczo
  • 4 łyżki ziemniaki puree
  • 150 g surówki z buraków
  • szklanka kompotu
Podwieczorek

  • 150 g sałatki z owoców sezonowych
Kolacja
  • 200 g musu z jabłek
  • szklanka kefiru

Dzień trzeci

Śniadanie

  • 250 g mleko 2 % tłuszczu z gotowaną pszenicą
  • 2 kromki pieczywa razowego
  • 150 g sałatki z pieczarek i zielonego groszku
  • 1 średni banan

II śniadanie

  • 150 g surówki z marchwi i jabłek

Obiad

  • 200 g zupy selerowej
  • 200 g pstąga nadziewanego szpinakiem
  • 100 g surówki z kapust
  • 3 małe ziemniaki

Podwieczorek

  • szklanka soku pomarańczowo-marchwiowego

Kolacja

  • 200 g cukinii z chudym mięsem
  • sok jarzynowy
  • szklanka kefiru 0,5 % tłuszczu

Dzień czwarty

Śniadanie
  • 200 g zupy mlecznej z kaszą manną
  • 2 kromki pieczywa razowego
  • 200 g pasty z twarogu i włoszczyzny
  •  1 duże jabłko
II śniadanie
  • 1 kromka ciemnego pieczywa
  • 125 g ryby w jarzynach
  • szklanka herbaty ziołowej
Obiad
  • 200 g zupy ogórkowej
  • 200 g soi  po bretońsku
  • 100 g surówki z czerwonej kapusty
  • 3 małe ziemniaki z zieleniną
  • szklanka napoju warzywnego 
Podwieczorek
  • szklanka napoju z maślanki ze zmiksowanym bananem
Kolacja:
  • 200 g lasagne z mięsem i warzywami
  • szklanka soku jabłkowego
Dzień piąty

Śniadanie
  • średnie opakowanie jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu z 3 łyżkami musli owocowo-orzechowowym 
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 plastry polędwicy sopockiej
  • 1 duże jabłko
II śniadanie
  • 1 duża pomarańcza
  • 20 sztuk migdałów
  • szklanka herbaty ziołowej 
Obiad
  • 200 g zupy ogórkowej
  • 200 g pieczonego dorsza
  • 150 g buraczków z tartych jabłkami i sokiem z cytryny
  • 3 małe ziemniaki z zieleniną
Podwieczorek
  • 10 sztuk moreli suszonych
Kolacja
  • 150 g sałatki z tuńczykiem, papryką, groszkiem i kukurydzą
  • szklanka zielonej  herbaty

Dzień szósty

Śniadanie
  • 350 g grejpfruta
  • 2 kromki pieczywa razowego
  • 2 plastry pasztetu z soi
  • 1 duży pomidor
  • 1 średni banan
II śniadanie
  • 150 g twarożku ze szczypiorkiem
  • 1 kromka pumperniklu 
  • szklanka wody mineralnej  niskosodowej
Obiad

  • 200 g żurku z ziemniakami
  • 200 g pulpetów cielących 
  • 100 g surówki z jabłek i marchwi
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • szklanka herbaty ziołowej
Podwieczorek
  • szklanka jogurtu owocowego 1, 5 % tłuszczu
Kolacja

  • 150 g ryby w galarecie
  • 100 g surówki z chrzanu i jabłek
  • 1 kromka pieczywa razowego
  • szklanka herbaty zielonej  

Dzień siódmy

Śniadanie
  • średnie opakowanie jogurtu 2 % tłuszczu z ziarnami zbóż i łyżką miodu naturalnego
  • 2 kromki chleba razowego
  • 150 g twarogu z rzodkiewkami i szczypiorkiem
  • szklanka napoju z kwasu buraczanego
II śniadanie
  • 1 kromka pumpernikla
  • 150 g sałatki jarzynowej
  • szklanka herbaty ziołowej lub owocowej
Obiad
  • 200 g zupy pomidorowej
  • 200 g pstrąga pieczonego w folii z sokiem z cytryny
  • 150 g sałatki z ogórka i koperku
  • 3 małe ziemniaki
  • szklanka woda mineralnej niskosodowej 
Podwieczorek
  • plaster arbuza

Kolacja

  • 150 g pieczeni rzymskiej z selera
  • 100 g sosu chrzanowego
  • 200 g surówki z marchwi i porów z olejem rzepakowym
  • szklanka kefiru 0,5 % tłuszczu

Prześlij komentarz