Składniki (4 porcje) :
- 1 duży kalafior
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 kg ogórków
- 1 l kefiru
- 400 ml gęstego jogurtu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- garść szczypiorku
- sól i biały pieprz
Przygotowanie:
- Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywo zmięknie.
- Łączymy kefir i jogurt. Dodajemy kalafior, obrane i pokrojone ogórki, posiekany koperek, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Podajemy ze świeżym pieczywem, udekorowany koperkiem i jogurtem naturalnym.
Prześlij komentarz