Chłodnik z kalafiora

czwartek, 10 lipca 2014

Za oknami gorąco, w domach też ledwo co można wytrzymać z upału, a już na samą myśl o „staniu przy garach” w kuchni wiele pań domu mówi: „dość, dziś nie gotuję”. Idealną zupą na gorące, letnie dni, jest chłodnik. Zupa prosta w przygotowaniu, sycąca i bardzo zdrowa. Oczywiście prawie wszyscy znają jego wersję w kolorze czerwonym (z botwinką, jajkiem ugotowanym na twardo). Ale czy jedliście już biały chłodnik? Nie? To koniecznie wypróbujcie mój przepis.


Składniki (4 porcje) :

  • 1 duży kalafior
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 kg ogórków
  • 1 l kefiru
  • 400 ml gęstego jogurtu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • garść szczypiorku
  • sól i biały pieprz
Przygotowanie:
  1. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywo zmięknie.
  2. Łączymy kefir i jogurt. Dodajemy kalafior, obrane i pokrojone ogórki, posiekany koperek, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gotowy chłodnik wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Podajemy ze świeżym pieczywem, udekorowany koperkiem i jogurtem naturalnym.



Prześlij komentarz