Każda dieta oczyszczająca wymaga nawadniania organizmu. Dlatego w trakcie jej stosowania należy wypijać około 2 litrów wody mineralnej. Ponadto pamiętaj, że jednodniowa dieta oczyszczająca jest niskokaloryczna i nie dostarczy odpowiedniej ilości energii, by optymalnie funkcjonować. Dlatego zaleca się stosowanie diety oczyszczającej w weekend nie częściej niż 2 razy w miesiącu. Diety oczyszczającej nie muszą stosować osoby, których dieta obfituje w warzywa i owoce oraz jest uboga w produkty smażone i wysoko przetworzone.
ŚNIADANIE:
II ŚNIADANIE:
OBIAD:
pomidor, ogórek, kilka liści sałaty, pół papryki, kilka listów świeżej bazylii, mała cebula, kilka orzechów włoskich, pieprz.
Sposób wykonania:
1. Warzywa umyj i dowolnie pokrój.
2. Orzechy posiekaj i upraż lekko na patelni.
3. Wymieszaj składniki, posyp sałatkę listami bazylii i oprósz pieprzem.
PODWIECZOREK:
KOLACJA:
ŚNIADANIE:
II ŚNIADANIE:
OBIAD:
marchew, pietruszka,kawałek selera, mała cebula,pomidor,kawałek kapusty, bazylia,cząber
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i oczyścić. Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce jarzynowej.
2.Cebulę posiekaj i podsmaż na suchej patelni bez tłuszczu.
3.Kapustę poszatkuj.
4.Zalej warzywa dwoma szklankami wody, gotuj do miękkości.
5.Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w kostkę pomidor i zioła.
PODWIECZOREK:
KOLACJA:
Sobota
ŚNIADANIE:
- szklanka przegotowanej gorącej wody z sokiem z cytryny
- szklanka soku z jabłka, gruszki i 2 mrożonych truskawek
- 150 g winogron
II ŚNIADANIE:
- szklanka zalewy z kiszonych ogórków (ale tylko wtedy, jeśli masz własne)
- średni gotowany burak lub sok z pęczka natki pietruszki i pomarańczy rozcieńczony wodą mineralną
- pomidor
OBIAD:
- Kolorowa sałatka:
pomidor, ogórek, kilka liści sałaty, pół papryki, kilka listów świeżej bazylii, mała cebula, kilka orzechów włoskich, pieprz.
Sposób wykonania:
1. Warzywa umyj i dowolnie pokrój.
2. Orzechy posiekaj i upraż lekko na patelni.
3. Wymieszaj składniki, posyp sałatkę listami bazylii i oprósz pieprzem.
PODWIECZOREK:
- szklanka soku z marchwi i jabłek
KOLACJA:
- Zupa orientalna z 1-2 szklanek bulionu warzywnego i 3 łyżek mrożonej mieszanki chińskiej, przyprawiona 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru.
Niedziela
ŚNIADANIE:
- szklanka gorącej wody z całej cytryny
- mus z dwóch marchewek i dwóch jabłek.
II ŚNIADANIE:
- sok z trzech pomidorów z łyżka natki, 150 g winogron
OBIAD:
- zupa kapuśniaka:
marchew, pietruszka,kawałek selera, mała cebula,pomidor,kawałek kapusty, bazylia,cząber
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i oczyścić. Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce jarzynowej.
2.Cebulę posiekaj i podsmaż na suchej patelni bez tłuszczu.
3.Kapustę poszatkuj.
4.Zalej warzywa dwoma szklankami wody, gotuj do miękkości.
5.Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w kostkę pomidor i zioła.
PODWIECZOREK:
- duża gruszka
- szklanka herbatki imbirowej (2 łyżki startego świeżego imbiru i 1/2 l wrzątku. Herbatę gotuj 5 minut na małym ogniu)
KOLACJA:
- sałatka z papryki, kilku różyczek kalafiora i brokułu, cebuli, selera naciowego i ewentualnie szpinaku, skropioną łyżeczką oliwy.
Prześlij komentarz