RZYMSKA
Trwałość: w lodówce, w foliowej torebce, wytrzyma nawet 7 dni.
Najlepsza z: sosami na bazie majonezu oraz serem pleśniowym.
ENDYWIA
Trwałość: można ją przechowywać w lodówce3-4 dni.
Najlepsza z: serami i orzechami, dobrze łączy się z warzywami.
RADICCHIO
Trwałość: w lodówce można ją przechowywać około tygodnia.
Najlepsza z: innymi sałatkami raz owocami, warzywami i orzechami.
RUKOLA
Trwałość do 5 dni w lodówce.
Najlepsza z: serem, orzechami, rybami, pomidorami, oliwą i pestkami.
LOLLO
Trwałość: dobrze się przechowuje
Najlepsza z: sosami i warzywami
DĘBOLISTNA
Trwałość: 1-2 dni w lodówce.
Najlepsza z: dodatkiem sosami, serem oraz orzechami.
MASŁOWA
Trwałość: 2-3 dni w lodówce
Najlepsza z: winegretem, dressingiem śmietanowym.
LODOWA
Trwałość: w lodówce do 10 dni.
Najlepsza z: dressingami na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu, pomidorami w oliwie.
ROSZPONKA
Trwałość: najlepsza zaraz po przyrządzeniu szybko więdnie.
Najlepsza z: winegretem, warzywami, sałatami, pestkami słonecznika.
3 SUPERDUETY DLA ZDROWIA I URODY
Sałata+ser - na słabe kości; ser jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia. Sałata też go zawiera a istniej witaminy ułatwiając wchłanianie wapnia prze organizm.
Sałata+makaron - na bezsenność; sałata działa uspokajająco. Jej działanie potęguje serotonina, której poziom podnosi się właśnie po zjedzeniu makronu.
Prześlij komentarz