Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa dla całej nasze rodziny.
Składniki (8 sztuk):
- 350 g jasnej maki orkiszowej
- 150 g maki orkiszowej graham
- 30 g drożdży
- 250 ml cieplej wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- sezam, słonecznik lub płatki owsiane do posypania
Przygotowanie:
- Drożdże cukier i wodę dokładnie wymieszać.
- Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut.
- Z ciasta lepić okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać sezam, słonecznikiem lub płatkami.
- Piec w piekarniku w funkcji termoobiegu w temperaturze około 180 C przez 25-30 minut.
Wartość odżywcza: jednej bułeczki
kalorie - 262 kcal
białko - 8,4 g
tłuszcze - 7,8 g
węglowodany - 40 g
błonnik - 5,9 g
Super propozycja :) Wydają się prostę :) Skorzystam na pewno z przepisu :)
OdpowiedzUsuńPycha 😀 Gdyby nie ten cukier napisałabym, że zakochałam się 😀
OdpowiedzUsuńMuszę osobiście sprawdzić przepis. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bułeczki <3 super przepis, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuń