Domowe bułeczki orkiszowe

piątek, 27 lutego 2015

Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego !
Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa dla całej nasze rodziny.



Składniki (8 sztuk):

  • 350 g jasnej maki orkiszowej
  • 150 g maki orkiszowej graham
  • 30 g drożdży
  • 250 ml cieplej wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • sezam, słonecznik lub płatki owsiane do posypania

Przygotowanie:

  1. Drożdże cukier i wodę dokładnie wymieszać.
  2. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut.
  3. Z ciasta lepić  okrągłe bułki i poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Z wierzchu można zrobic nacięcie w kształcie krzyża. Wierz uformowanych bułek posmarować woda i posypać sezam, słonecznikiem lub płatkami.
  5. Piec w piekarniku w funkcji termoobiegu w temperaturze około 180 C przez 25-30 minut.

Wartość odżywcza: jednej bułeczki

kalorie -  262 kcal 
białko - 8,4 g 
tłuszcze - 7,8 g 
węglowodany - 40 g 
błonnik - 5,9 g

4 komentarze

  1. Super propozycja :) Wydają się prostę :) Skorzystam na pewno z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha 😀 Gdyby nie ten cukier napisałabym, że zakochałam się 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe bułeczki <3 super przepis, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń