Domowe sposoby na mleko roślinne

piątek, 6 lutego 2015

Mleko w przypadku napojów roślinnych to oczywiście nazwa umowna. Określa się je tak przede wszystkim dla uproszczenia komunikacji, a także dlatego, że zastępuje ono mleko krowie w eliminacyjnych dietach.
Używamy go tak jak mleka krowiego czy koziego: do kawy, placków, ciast, naleśników, jako bazy do koktajli itd. Przygotowanie napoju roślinnego samodzielnie jest bardzo proste. Nie potrzebujemy do tego ani skomplikowanych urządzeń, ani też wielkiej ilości czasu. wystarczą naczynie do moczenia, blender i gaza. Jeśli chodzi o technikę przygotowania mleka roślinnego, jest ona taka sama bez względu na to, czego chcemy je uzyskać. Najpierw moczymy ziarna, orzechy czy pestki, płuczemy je, blendujemy z wodą, a na koniec przecedzamy przez gazę  i dokładnie odciskamy. Gotowe!
Z czego możemy przygotować taki roślinny napój? Z mnóstwa produktów! Poza oczywistymi, jak ryż czy migdały, do produkcji domowego mleka roślinnego nadają się także m.in: orzechy nerkowca, kasza jaglana i gryczana,kokos, soja, płatki owsiane i jęczmienne, ziarna orkiszu.


Mleko migdałowe


Składniki:

  • 1 szklanka migdałów blanszowanych obranych
  • 4 szklanki wody


Przygotowanie:

  1. Obrane ze skórki i namoczone przez noc migdały płuczemy i odcedzamy.
  2. Wrzucamy je do misy blendera. Zalewamy 4 szklankami wody i blendujemy.
  3. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
  4. Gotowy wlewamy do szklanej butelki.

Mleko z nerkowców


Składniki:
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 3 szklanki wody
  • ksylitol do smaku

Przygotowanie:
  1. Nerkowce zalewamy 3 szklankami wody zostawiamy na noc.
  2. Blendujemy je z wodą, w której się moczyły i ksylitolem.
  3. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
  4. Gotowy wlewamy do szklanej butelki.

Mleko owsiane


Składniki:
  • 12 łyżek płatków owsianych
  • 1,2 l wody
Przygotowanie:
  1. Wrzucamy płatki owsiane do misy blendera. Zalewamy 1,2 l wody i blendujemy.
  2. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
  3. Gotowy wlewamy do szklanej butelki.

Mleko orkiszowe


Składniki:
  • 1 szklanka orkiszu
  • 1,2 l wody
  • stewia do smaku


Przygotowanie:
  1. Namoczony przez noc orkisz płuczemy i odcedzamy.
  2. Wrzucamy je do misy blendera. Zalewamy 4 szklankami wody i blendujemy.
  3. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
  4. Gotowy wlewamy do szklanej butelki.

Mleko kokosowe


Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1,2 l wody

Przygotowanie:
  1. Wiórki wkładamy do garnka i moczymy całą noc
  2. Rano podgrzewamy wiórki do temperatury 60 C.
  3. Wrzucamy do misy blendera i blendujemy przez kilka minut.
  4. Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
  5. Gotowy wlewamy do szklanej butelki.


Prześlij komentarz