Używamy go tak jak mleka krowiego czy koziego: do kawy, placków, ciast, naleśników, jako bazy do koktajli itd. Przygotowanie napoju roślinnego samodzielnie jest bardzo proste. Nie potrzebujemy do tego ani skomplikowanych urządzeń, ani też wielkiej ilości czasu. wystarczą naczynie do moczenia, blender i gaza. Jeśli chodzi o technikę przygotowania mleka roślinnego, jest ona taka sama bez względu na to, czego chcemy je uzyskać. Najpierw moczymy ziarna, orzechy czy pestki, płuczemy je, blendujemy z wodą, a na koniec przecedzamy przez gazę i dokładnie odciskamy. Gotowe!
Z czego możemy przygotować taki roślinny napój? Z mnóstwa produktów! Poza oczywistymi, jak ryż czy migdały, do produkcji domowego mleka roślinnego nadają się także m.in: orzechy nerkowca, kasza jaglana i gryczana,kokos, soja, płatki owsiane i jęczmienne, ziarna orkiszu.
Mleko migdałowe
Składniki:
- 1 szklanka migdałów blanszowanych obranych
- 4 szklanki wody
Przygotowanie:
- Obrane ze skórki i namoczone przez noc migdały płuczemy i odcedzamy.
- Wrzucamy je do misy blendera. Zalewamy 4 szklankami wody i blendujemy.
- Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
- Gotowy wlewamy do szklanej butelki.
Mleko z nerkowców
Składniki:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 3 szklanki wody
- ksylitol do smaku
Przygotowanie:
- Nerkowce zalewamy 3 szklankami wody zostawiamy na noc.
- Blendujemy je z wodą, w której się moczyły i ksylitolem.
- Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
- Gotowy wlewamy do szklanej butelki.
Mleko owsiane
Składniki:
- 12 łyżek płatków owsianych
- 1,2 l wody
- Wrzucamy płatki owsiane do misy blendera. Zalewamy 1,2 l wody i blendujemy.
- Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
- Gotowy wlewamy do szklanej butelki.
Mleko orkiszowe
Składniki:
Przygotowanie:
- 1 szklanka orkiszu
- 1,2 l wody
- stewia do smaku
Przygotowanie:
- Namoczony przez noc orkisz płuczemy i odcedzamy.
- Wrzucamy je do misy blendera. Zalewamy 4 szklankami wody i blendujemy.
- Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
- Gotowy wlewamy do szklanej butelki.
Mleko kokosowe
Składniki:
Przygotowanie:
- 200 g wiórków kokosowych
- 1,2 l wody
Przygotowanie:
- Wiórki wkładamy do garnka i moczymy całą noc
- Rano podgrzewamy wiórki do temperatury 60 C.
- Wrzucamy do misy blendera i blendujemy przez kilka minut.
- Nad miską umieszczamy sitko wyłożone gazą. Przelewamy przez nie napój.
- Gotowy wlewamy do szklanej butelki.
Prześlij komentarz