Sok bananowo-cukiniowo-jabłkowy z orzechami laskowymi to porcja witamin i składników mineralnych niezbędnych dla mózgu. Magnez oraz witaminy z grupy B ochronią nas przed stresami dnia codziennego. Żelazo zawarte w soku dostarcza tlenu niezbędnego do pracy komórek nerwowych, zaś wapń - wspomaga układ nerwowy i pomaga organizmowi przyswajać witaminę B12 hamującą związany z wiekiem ubytek komórek mózgowych. Fosfor dostarcza energii potrzebnej do pracy neuronów, a zawarty w bananach tryptofan to aminokwas, który przekształca się w organizmie w serotoninę odpowiedzialną za dobry nastrój.
Składniki (2 porcje):
Składniki (2 porcje):
- 2 banany (300 g),
- 1 cukinia (250 g),
- 2 jabłka (300 g),
- 1 owoc kiwi (50 g),
- orzechy laskowe (100 g)
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, obrać i wycisnąć sok w sokowirówce.
- Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce.
- Banany i kiwi obrać a następnie rozdrobnić na mus blenderem. Wszystkie składniki połączyć.
- Do każdej porcji dodawać łyżkę drobno posiekanych orzechów laskowych.
Prześlij komentarz